Vakáció a kutyával


Nyáron talán még égetőbb a kérdés: hogyan utazzunk négylábú kedvenceinkkel és mire figyeljünk, ha velünk tartanak vakációzni? Sorozatunk előző részeiben az általános utazási szabályokról és a biztonságos autózásról olvashattatok, most a kutyabarát vakációzás legfontosabb részleteit vesszük nagyító alá. Tartsatok velünk!

Az első közös utazás előtt érdemes mérlegelni néhány kérdést és előre gondolkodni:
  • A kiszemelt úticél kutyabarát? Van elég futtató, park és strandszakasz, ahol kedvencünk kimozoghatja magát? Kényelmesen velünk tarthat városnézésre és éttermekbe? Ha a fentiekre nemmel válaszolunk, lehet, hogy érdemes inkább egy kedves családtag, jóbarát vagy gondosan kiválasztott kutyapanzió gondjaira bízni kutyánkat: egy hét az autóban vagy a szállodai szobában üldögélve nem lesz neki nagy kaland!
  • Ha nagy tömegre számítunk, készítsük fel kutyánkat erre, amennyiben még nem szokott hozzá: érdemes csúcsforgalomban tömegközlekedési eszközökre vinni, célzottan ingerszoktatást végezni, hogy megfigyeljük reakcióit és tudjuk segíteni, ha kell!
  • Fiatalabb, még növésben lévő kutyákkal kerülni kell az aktív kikapcsolódást, hiszen izületeik és vázrendszerük még kialakulóban van: ne velük járjuk végig a Kék-túrát egy szuszra!
  • Külföldi utazás előtt érdemes állatorvosunkkal egyeztetni, tájékozódni a helyi szabályokról, biztonsági előírásokról és ellenőrizni, hogy kutyánk féregtelenítése, oltásai rendben vannak. Egy beteg kutyus soha nem öröm, de idegen környezetben még nehezebb lehet megtalálni a megfelelő segítséget!

Ha biztosak vagyunk abban, hogy útitervünk és programjaink összeegyeztethetőek a négylábú családtag szükségleteivel, akkor viszont neki is csomagolni kell – még a legképzettebb blökik sem tudják összerakni a bőröndjüket.

Mi az, ami mindig legyen nálunk?
  • Póráz, nyakörv (bilétával!) és kutya útlevél/oltási könyv (utóbbi belföldön elegendő) nélkül ne induljunk!
  • Alapfelszerelés az itató- és etetőtálka, kedvencünk fekvőhelye és természetesen elegendő víz és élelem számára az utazás idejére. Érdemes tájékozódni, hogy elérhető-e a megszokott tápja a célállomáson, ha külföldre igyekszünk: ne rontsa el a közös vakációt az, hogy emésztési problémákkal küzd a kutyus!
  • Érdemes jutifalattal és néhány kedvenc játékkal is felszerelkezni, ha pedig melegebb éghajlatra tartunk a hűtő matracok is jó szolgálatot tehetnek.
  • S hát mondani sem kell, hiszen sétálni sem megyünk nélkülük: szerlkezzünk fel elegendő kakizacsival, hogy jó vendég lehessen kutyánk.

S ha már elértünk a vakáció színhelyére, próbáljuk figyelembe venni a kutyus megszokott rutinját: lehet, hogy mi vakációzunk, de neki akkor is szüksége van a reggeli sétára viszont az egész napos városnézés során nem tudnak elegendőt pihenni. Ne feledjük, a kutyáknak napi 14-16 óra pihenésre van szükségük (ezért tudják olyan ügyesen megvárni a gazdit, amíg dolgozik) és ez nem múlik el csak azért, mert nyaral a család! Végül, de nem utolsó sorban, amikor elfoglaljuk a szálláshelyet, hagyjunk időt kutyánknak az aklimatizálódásra. Mutassuk meg neki, hogy hol találja majd a vizét, hol várja a megszokott, otthon illatú párnája/boksza és hagyjuk is rövid időre egyedül a szobában, hogy megtanulja: ide is vissza fogunk menni érte még akkor is, ha kicsit magára marad.

Jó utat és csodálatos kutyás kalandokat kívánunk!

Fotó: freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!