Fertőző májgyulladás


Folytatjuk a sorozatunkat, melyben az oltásokkal megelőzhető betegségeket vesszük sorra: egy ritkán hallott, de annál veszélyesebb kórt veszünk ma nagyító alá. Következzék minden, amit a fertőző májgyulladásról tudni érdemes!

A fertőző májgyulladást, avagy Rubarth kórt a hepatitis vírus okozza kutyáknál: szerencsére hazánkban már kevéssé fordul elő a magas átoltottsági aránynak köszönhetően, de az egész világon megtalálható. A névegyezés ellenére nem azonos az emberi megbetegedéssel, de épp olyan veszélyes, így mindenképpen érdemes védőoltással védekezni ellene!

A fertőző májgyullads tünetei

A betegség igen alattomos, mert tünetei többsége hasonlít a szopornyicához (mellyel ellentétben ebben az esetben ritkábban jelentkeznek légzőszervi panaszok), illetve a mérgezés jeleire, így általában már túl későn kerül állatorvosi ellátásba a négylábú páciens. Mely esetben gyanakodjunk és vigyük kutyánkat haladéktalanul állatorvoshoz?

  • láz
  • szem és orrváladékozás, illetve a szemkörnyéki pirosság/a tekintet ködös, kékes elváltozása
  • letargikus, letört viselkedés
  • magas pulzusszám
  • hasi fájdalmak, véres hasmenés és hasi fájdalmak
  • sárgás szín
  • előrehaladott stádiumban izomgörcsök is jelentkezhetnek

A betegség különösen veszélyes a kölyökkutyákra, akiknek újszülöttként gyakorlatilag semmilyen esélyük nincs túlélésre. Jó hír, hogy az igazán fiatal kutyusok jellemzően csak akkor kaphatják el, ha az anyaállatnak nincs immunitása, melyet szoptatás során átadhat a kölyköknek. Mivel a betegség nem gyógyítható, csak tüneti kezelés lehetséges és még gyógyulás után is számolni kell a májkárosodás, illetve szemsérülés következményeivel. 

Hogyan és hol kaphatja el kedvencünk?

A vírus fertőzött állat székletével, vizeletével és nyálával terjed: vadállatok (első sorban farkasok, sakálok és medvék) is hordozhatják, így kiemelten figyeljünk, ha kutyánkkal olyan erdőben járunk, ahol ezek az állatok megfordulnak. 

A fertőzéshez nem szükséges harapás, elég például belenyallintania a kutyának a fertőzött állat vizeletébe. 

A legnagyobb veszélyforrás a vadállatokon kívül a menhelyek,  tenyészétek és kutyapanziók, hiszen itt sok kutya találkozik egyszerre. MIndannyiunk érdekét szolgálja, hogy ezek a helyek mindent megtegyenek a védekezés érdekében, a gondos gazda pedig igényelje a védőoltást a prevenció jegyében!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.