Gyakran ismételt kérdések

Miért Tükör Módszer™ a neve, az iskolákban alkalmazott kutyanevelési rendszernek?

Mert a kutya tükröt tart elénk, viselkedését a mi viselkedésünk határozza meg; a mi feladatunk, hogy az ő visszajelzéseiben olvassunk, és változtassunk, ha szükséges.

Miben különbözik leginkább más módszerektől? Mik a legjellemzőbb pontjai?

A Tükör Módszer™ alkalmazása során a gazdát tanítjuk, mert rajta múlik, hogy mit hoz ki kutyájából. A rendszer kulcsa az a tudatossági szint, ahogy a gazda kutyájához és kettőjük kapcsolatához viszonyul. Fontos eleme a rendszernek, hogy a válaszok egy részét mi adjuk meg, a többi megtalálásában pedig csak segítjük a gazdát, és ez az ő feladatává válik. További különbség, hogy szemben más oktatási módszerekkel, a Tükör Módszer™ komplexebb; a kutyával való együttélés minden részére kiterjed, kölyökkutya nevelésétől, a tanításon keresztül a közös életmódig.

Vannak olyan kiképzők, akik elvetik a falkavezér elméletet. Nem ártalmas ez a kutyának?

A csoportban élő élőlényeknél kivétel nélkül van vezető és valamilyen, követhető rendszer. A Tükör Módszer™ esetén nem a kutya betöréséről vagy terrorizálásáról beszélünk, hanem az állat természetes kommunikációjára építve fejezzük ki vezetői szerepünket. Ezért persze meg kell dolgoznunk, ezt ki kell érdemelnünk. Falkavezérségről mi sem beszélünk, mert manapság már családban élünk, és a kutya is hozzánk tartozik. Egy falkában sokkal szigorúbbak a szabályok és a fegyelem, noha a kutya abban is tudna létezni (a vadon élő kutyák így is élnek), de mi, emberek nem vagyunk alkalmasak erre. Ugyanakkor a családban élő kutya számára is szükség van szabályokra, követendő mintákra. Kutyánknak az emberi világ, a városi élet nem a természetes közege, számára környezetünk sokszor olyan, mint nekünk egy dzsungel; kell valaki, aki vigyáz rá, aki utat mutat, akire felnézhet, akit követhet. Ehhez – akárcsak a gyereknevelésnél – tekintély kell.

Van nevelhetetlen kutya?

Nincs, de nagyon fontos, hogy az ismeretek, a technikák és a tanácsok csak akkor tudnak segíteni, ha mindehhez a gazda változtatási szándéka is párosul! Ritkán előfordul olyan szinten elmélyült viselkedési probléma, amit már nem lehet teljesen megoldani, de minden helyzeten lehet sokat javítani, és teljes életet élni a kutyával. Ezekkel az extrém problémákkal a Tükör Terápiás Oktatók foglalkoznak, és az esetek többségében – bizonyos kompromisszumokkal – megnyugtató megoldást találnak.

Hány hónapos kortól vihetem kutyámat kutyaiskolába?

A kiskutyával már rögtön az alomból való megérkezés után elkezdhetünk foglalkozni. Általában igaz, hogy minél hamarabb kezdünk a kutyával tudatosan foglalkozni, annál könnyebben tudjuk a közös életünket kialakítani. A kiskutya korai szocializációja mindenképpen fontos ezért, amennyiben van lehetőségünk rá, vigyük el a kedvencünket kutyaoviba, ahol zárt terepen, ellenőrzött keretek között megfelelő szocializációban részesül. Ha erre nincs módunk, figyeljünk rá, hogy eleget lehessen más kutyák társaságában, ahol megtanulhatja a kutyák közti kommunikációt. Megfelelő technikákkal (pl. klikker) taníthatjuk a kutyánkat már legfiatalabb kortól akár kutyaiskolákon is, amennyiben arra van lehetőség az adott iskolán. 

Kell valamilyen előképzés a kutyámnak, mielőtt kutyaiskolába viszem?

Nem kell előképzés a kutyaiskola előtt. A kezdő tanfolyamon minden az alapoktól indul.

Milyen felszerelés kell a kutyaiskolába?

A tükör iskolákban javasolt felszerelés: egy egyszerű 1-1.5 méteres bőr- vagy szövetpóráz, motiváló eszköz (jutalomfalat/labda) és egy klikker.

Mi az a klikker és mire használják?

A klikker egy olyan eszköz, amely nyomásra rövid, mindig egyforma, kattanó hangot ad ki. Egyfajta jutalmazási módszer, amely jóval hatékonyabb, mint az emberi szó. Amíg kimondjuk azt, hogy okos, vagy bravó, a kutya más tevékenységet is végezhet, pl. elfordítja a fejét, vagy lép egyet, ezen felül az ember hangszíne és a kiejtés módja sokszor nem egyforma, így a kutya nehezebben dolgozza fel a kapott információt. A klikker gyors, impulzusszerű hangot ad, amellyel azonnal jelezhetjük, hogy mi volt az a mozdulat, amit jutalmazni szeretnénk. A működése a pavlovi-kondicionáláson alapul, így a klikker hangja könnyen összeköthető egy pozitív ingerrel, általában a jutalomfalattal. A Tükör Módszer™ a tanítás során ezt az eszközt alkalmazza, ami a teljesen kényszermentes tanítás során a legjobban vált be.

Ha jutalomfalattal dolgozunk, nem csak az élelemért fog dolgozni a kutya?

A jutalomfalat csak a tanításhoz kell, ha a kutya már érti a feladatot, akkor az ismételt végrehajtást már nem kell mindig jutalmazni, illetve elég egy szóbeli dicséret is, vagy egy simogatás. Ha a kutya tudja mit jelent egy vezényszó, már kettőnk viszonyán múlik, hogy végrehajtja-e. Ekkor ez már elvárás, de, ha akarjuk, ekkor is jutalmazhatjuk.

Ha klikkerrel tanítom a kutyát, akkor a klikkert mindig magamnál kell tartani?

Nem, a klikker egy tanítási eszköz, addig van rá szükség, amíg a viselkedést tanítjuk, és vezényszóhoz kötjük, utána nem kell magunknál tartani.

Mi a kutyák felső korhatára, amikor már nem érdemes tanítani vagy kutyaiskolába vinni?

Gyakorlatilag a kutyáknál nincs felső korhatár; bármeddig tanulhatnak, és ezt javasoljuk is. Az idősebb kutyáknál ugyanarra kell figyelni, mint a fiatal kutyáknál, azaz, hogy ne terheljük túl őket. Az idős kutyákat érdemes olyan módszerrel tanítani (pld. klikkeres tanítás), ahol bármikor kiszállhat a “játékból”, ha egyértelműen jelezte azt, hogy fáradt. Természetesen a kutyák nem egyformák, ezért nincs szabály arra, hogy mikortól számít öregnek és meddig terhelhető egy kutya, de ez nem is kor függvénye, hanem az egészségi állapoté.

Kertben élő kutyát is kell sétáltatni?

Igen! A séta nem csak a kis- és nagydolgok elvégzéséről és a mozgásról szól; a kutya ilyenkor találkozik ingerekkel, fajtársaival. A séta a kutya-gazda kapcsolat egyik legfőbb pontja. Közös tevékenység, amit a gazda irányít, és ami tele van érdekes és izgalmas eseménnyel. A kerti kutyáknál azért is kiemelten fontos, mert mivel a kutya némileg elzárva él gazdájától, kevésbé alakul ki a megfelelő kötődés és kapcsolat köztük, a lakásban tartott ebekhez képest. A kerti kölyökkutyák esetében azt javasoljuk, hogy 5-6 hónapos korig időnként engedjük be a házba, és töltsünk vele több időt.

A kutyákról általában

Hány napig vemhes egy kutya?

A kutyák vemhessége 63 napig tart. Ezután hozza világra kölykeit, melyek száma fajtánként és egyedenként eltérhet.

Meddig él egy adott fajta kutya?

A kutyák kb. 8-14 éves korig élnek, a kicsi és nagytermetű kutyák általában rövidebb ideig, mint a közepes termetűek. Emellett a kutya életkora sok mindentől függ. Tartásának körülményeitől, a tápláléktól, amivel etetjük, az öröklött és egyéb betegségektől, de a fajta maga is befolyásolja a kutya életkorát.

Milyen nemű kutyát válasszak a már meglévő mellé?

Egy kutya akkor boldog, ha agresszió nélkül élhet. Egy problémamentes, egészségesen szocializált kutyánál ugyanakkor mindegy, hogy milyen nemű lesz a második kutya. Ha esetleg a meglévő kutyának viselkedési problémái vannak, akkor mind az ő-, mind az új jövevény érdekében kérjük ki szakember véleményét is. Minden tükör iskolában találhatunk olyan szakembereket, akik tudnak segíteni.

Gyakori problémák a kutyanevelés során

A kutyám nem jön vissza, nem tudom behívni. Mit csináljak?

A behívás, ha idejében kezdik tanítani, egyszerű dolog. Persze mindez az ingerkörnyezettől függ. A lényeg, hogy kellőképpen tudjuk motiválni a kutyát. A tanítást nyugodt helyen, lehetőleg otthon kell elkezdeni. A lényeg, hogy amikor a kiskutya odajön hozzánk, jutalmazzuk meg és kössük „hívószóhoz”. Jutalomfalattal nagyszerűen lehet motiválni a kutyák többségét, ezzel könnyedén magunkhoz hívhatjuk és így a kutya hamar megtanulja, hogy a gazdihoz menni jó. Ha már otthon megbízhatóan odajön hozzánk, ha hívjuk, akkor nehezíthetünk a feladaton. Tudnunk kell, hogy a kutyák nehezen általánosítanak. Ezért más környezetben lehet, hogy újra kell tanítani a feladatot, de ez már gyorsabban fog menni. Próbáljunk minél több helyen gyakorolni, hogy a kutya hamar megértse, a behívás mindenhol behívás marad. Az első sétáknál a kiskutyák igen meglepődnek a rengeteg inger hatására, ezért rendszerint póráz nélkül is a gazdi közvetlen közelében maradnak, bármerre is menjen. Idővel felbátorodnak és elmennek messzebbre, de általában figyelik gazdájukat, nehogy elveszítsék szem elől. Azonban a legtöbb gazdi elkövet két óriási hibát. Egyik az, hogy ha a kutya nem jön vissza, akkor utána megy, így a kutya megszokja, hogy biztonságban van, a gazdi úgyis követi. A másik általános hiba, hogy ha vége a sétának, behívja, pórázra veszi és hazamennek. Így természetes, hogy a kutya megtanulja, hogy ha hívják, az a séta végét jelenti. Na de hogy is kerülhetjük ezt el? A válasz egyszerű: miközben a kutyák játszanak, gyakran hívjuk be, jutalmazzuk meg és engedjük vissza játszani. Esetleg büntetést is alkalmazhatunk, hogy ha a kutya nem akar visszajönni. De a büntetésnél is van alapszabály. A jutalmazás is és a büntetés is időhöz van kötve, így gyakorlatilag vagy a csínytett közben, vagy 1-2 másodpercen belül kell büntetnünk, másként a kutya képtelen lesz összekötni a két dolgot. Ebből látszik, hogy a behívás nem végrehajtását nem könnyű büntetni. Sok gazdánál lehet látni, hogy ha a kutya csak a sokadszori behívásra megy oda, büntetést rónak a kutyára. Ilyenkor csak mi hisszük azt, hogy azért büntetünk, mert nem jött vissza, valójában azonban, a kutya szemszögéből azt büntetjük, hogy odament a gazdihoz. Sokszor előfordul, hogy a kutya után megy a gazda, és ott akarja büntetni, azonban mielőtt odaérne a kutyához, az megfordul és elindul visszafelé. Ilyenkor már szintén nem büntethető! Ha a kutya makacsul nem akar bejönni, akkor nem találtuk meg a megfelelő motivációt (az ingerkörnyezethez kell megválasztani az adott jutalomfalatot,- van úgy, hogy otthon a táp is elég, míg a parkban pl. sült hús szükséges). A makacsul nem behívható kutyákat érdemes kutyaiskolába vinni, ahol egyéb behívási módszereket is tanítanak.

A kertből rendszeresen kiszökik a kutyám. Mit tegyek?

A kiváltó okot kell megszüntetni. A szökés egyik ellenszere a rendszeres, naponta legalább egyszeri séta, amikor a kutya kifutkározhatja, szaglászhatja magát, esetleg játszhat más kutyákkal. Ha ennek ellenére szökik, akkor érdemes elmenni vele egy Tükör Módszer szerint működő iskolába, ahol segítünk rendezni a gazda-kutya viszonyt, felállítjuk a mindennapos szabályokat, amik növelik a gazda tekintélyét és csökkentve a szökés esélyét.

A kutyám már X hónapos, de még mindig nem szobatiszta. Hogy tanítsam meg?

A kutyák alapjaiban véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. Ehhez először el kell döntetnünk, hogy hol is legyen ez a hely. Az állatorvosok nem ajánlják, hogy kivigyük a kiskutyát az utcára, amíg nincs meg az utolsó oltása, ilyenkor kijelölhetünk egy helyet, ahova szoktatjuk. Vannak, akik újságpapírt terítenek le a lakás egy pontjára, mások a macska alomra esküsznek. Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kiskutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük oda, ahová szeretnénk, hogy pisiljen. Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk, hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dicsérjük meg, akár jutalomfalattal is. Természetesen tudnunk kell, hogy a kiskutya nem képes négy óránál tovább visszatartani a vizeletét, valamint játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog. Ne essünk kétségbe, ha több hónapig tart a szobatisztaságra szoktatás, büntetni pedig nem nagyon tanácsos, mert annyira ösztönös viselkedésről van szó, hogy valószínűleg fel sem fogja, miért kap büntetést.

A kutya bosszúból bekakil, amikor otthon hagyjuk, vagy nem foglalkozunk vele. Mit tegyek?

A kutyák nem ismerik azt a kifejezést vagy viselkedést, hogy bosszú. Az egyik ok lehet a szeparációs félelem, ennek kezeléséről “itt” olvashatunk. A kutyák nem szeretnek odapiszkítani, ahol alszanak/élnek, így szinte biztos, hogy csak arról van szó, hogy túl sokáig kellene kibírnia a kutyának ürítési lehetőség (séta) nélkül. Ha kevés idő telik el az esti és a reggeli séta között, a kutya mégis bepiszkít, nézessük meg állatorvossal, lehet, hogy valamilyen fiziológiai probléma áll a háttérben. Ha sehogy sem sikerül megváltoztatni a dolgot, megoldás lehet a mostani tápról jobb minőségű tápra, vagy házi kosztra átállni, ilyenkor ugyanis kevesebb salakanyag képződik és kevesebbet is kell üríteni a kutyának

A kutyám, amikor örül, bepisil. Mit tegyek?

A fiatal kutyáknál előfordul, hogy nagy öröm esetén bepisilnek. Emiatt nem kell aggódni, ki fogja nőni. Annyiban tudunk ezen segíteni, hogy nem pörgetjük fel annyira a kutyát, hogy bepisiljen. A hazaérkezéskor például tegyünk úgy, mintha ott sem lenne, ha nagyon ugrál, akkor küldjük el maguktól. Akkor hívjuk oda magukhoz köszönteni, amikor látjuk, hogy lenyugodott. Ez azért is jó, mert a rangsorbeli távolságot is növeljük, érvényre juttatjuk a jogunkat, hogy nyugodtan hazaérkezhetünk, kifújhatjuk magukat. Egy falkában sem ugrik senki a vezér nyakába, amikor hazaérkezik. Ezt először nehéz kivitelezni, mert a kutya szomorúvá válhat tőle, de hosszútávon a kutyának is jobb, mert kiegyensúlyozottabbá válik.

Kutyám helyét morgással, harapással védi. Mit tegyek?

A hely bevédése olyan kiváltság, amit egy falkában csak a falkavezér csinálhat. Egy családban nem egészen így néz ki, mert ott minden embernek joga van megvédeni helyét a kutyával szemben, de a kutya nem teheti ezt meg. Ahhoz azonban, hogy a kutya ne tegyen így, az élet más területein is ki kell állnunk kiváltságaink mellett. Bármilyen helyzetben el kell tudnunk küldeni magunk mellől a kutyát, minden közös akciót nekünk kell kezdeményeznünk, irányítanunk és befejeznünk (pl.: én veszem elő a labdát, én hívom labdázni, én döntöm el, hogy labdázás közben kinél mennyi ideig van a labda és aztán én is rakom el a labdát). A másik lehetséges magyarázat, hogy kutyánk pánikból vagy bizonytalanságból reagál harapással. Ebben az esetben előbb a pánikot/bizonytalanságot kell oldani. Mindezt egyedül, külső szem nélkül nagyon nehéz. Gondoljuk végig, hogy mekkora áldozatot tudunk meghozni ezért a kutyáért, és legalább egy-két alkalomra vigyük el kutyaiskolába, a legjobb, ha olyan helyre visszük, ahol Tükör Terápia is működik. Valószínűleg már néhány alkalom is nagyban jobbá teszi a közös életet.

Etetés közben a kutyám morogva védelmezi az ételét. Normális ez?

A falkák esetében az alfa pár biztosítja az ételt és eszik először. A mai családokban azonban ez rendszerint felborul és a mi étkezésünk nincs összefüggésben a kutya etetésével. Ha a kutya morog a gazdájára, ez azt jelenti, hogy védelmezi az élelmét egy nála alacsonyabb, de maximum. egyenrangú egyedtől. Néhány apró tanács betartásával erről a kutya leszoktatható. Soha ne legyen a kutya előtt hosszabb ideig étel (hacsak nem egészségügyi okokból)! Ha a kutya otthagyja a tálját, azonnal vegyük el és majd csak a következő etetésnél adjuk neki vissza! Kössük az etetést feladathoz: pl. addig ne ehessen a kutya, amíg nem mondjuk neki: „Tiéd!”, és ne azonnal mondjuk neki, előbb bírja ki egy kicsit ülve. Néha vegyük el a kutyától a tálat és néhány másodperc után adjuk vissza neki úgy, hogy a kutyának ismét meg kelljen dolgoznia érte. Tegyünk a tál szélére valamit, amit megehetünk (pl. ropi) és mielőtt a kutya ehetne, látványosan vegyük el és együk meg, majd miután befejeztük, odaadhatjuk a kutyának is a saját ételét.

A kutyám agresszív más kutyákkal, vagy emberekkel szemben. Mit tegyek?

Sok kétségbe esett gazdával találkozunk, akik nagyon agresszív, 5-6 hónapos kutyáikra panaszkodnak. Sajnos nem mindegyik ember tudja megítélni, hogy a kutya valójában agresszív, vagy csak játszani akar – el kell ismernünk, hogy a kutyák időnként durván játszanak. Azonban a felnőtt korú kutyák egy része tényleg hajlamos az agresszióra. Ebben a kérdésben mindenképpen kutyaiskola segítségét kell kikérni, megmutatni a kutyát szakembernek, mert nem minden esetben kell ugyanúgy eljárni. Sajnos abban az esetben, ha elrontunk valamit, nagyon nagy károkat lehet okozni. Azonban minden gazdinak, aki úgy érzi, hogy a kutyája agresszív, ajánljuk Jan Fennel könyvét, a Kutyapszichológiát, amelyben megismerkedhetünk néhány ilyen esettel és a falkarend ideális kinézetével. Annyit azért nem árt tudnunk, hogy egy falkában a falkarend felállítása és megtartása pozíció megerősítéssel, néha harccal jár, amely azonban ritkán végződik komolyabb sérüléssel. Az alfa ezeket a harcokat képes leállítani, azonban a gazdák többsége nem áll rangban a kutya felett, így ennek kimenete nem biztosított, valamint a harc bármikor újra előfordulhat.

Kezemet, lábamat nyalogatja a kutyám. Mit tegyek? Hogyan szoktassam le erről?

A kutyák három dologból tudják, hogy ki áll fölöttük a rangsorban:

1. privát területem határa: én mondom meg, hogy mikor és milyen közel jöhet a kutyám
2. én dolgom: jogom van megválasztani azokat a tevékenységeket, amelyeket a kutyám nélkül akarok csinálni
3. közös akció: én kezdeményezem, irányítom és fejezem be a közös akciókat a kutyámmal.

A folyton nyalogató kutya az elsőt szegi meg. Természetesen nem minden nyalogatás dominancia, a szájszélüket nyalogató kutyák gyakran pusztán félnek és csillapítani akarják azt, akivel összetalálkoztak.

A kutyám hiperaktív, mindig játszani akar, és erőszakosan követeli, hogy játsszak vele. Mit tegyek?

A kutyáknak általában valóban sok az energiája, de a fő gond az, hogy ő irányítja a közös tevékenységeket, nem mi. Ez azt jelenti, hogy nem tisztel minket, a rangsorban nem állunk előtte, vagy nagyon kicsi a távolság köztünk. Erről nem a kutya tehet, valószínűleg mi küldtünk olyan jeleket, amik ezt közvetítik számára. Mindig a gazdának kell dominánsabbnak lenni a csapatban, neki vannak kiváltságai. Az egyik ilyen kiváltság pont az, hogy a közös akciókat ő kezdje, irányítsa és fejezze be. Erre figyeljünk a legjobban! Legyünk nagyon határozottak és kitartóak. Magunknak segítünk, ha olyan szituációkat teremtünk, ahol a kutya kevésbé pörög fel, vagy már el van fáradva. A lényeg, hogy soha ne hagyjuk, hogy az legyen, amit ő akar, legalábbis amíg ez a jelenség el nem múlik. Mi döntjük el, hogy mikor játszunk, hogyan és mikor hagyjuk abba. Legyünk kreatívak; még ha a kutya nem is hagyja, hogy irányítsuk, játsszuk ki, ne rohangáljunk utána! Azért ugat, mert megerősítettük benne, hogy ha eleget ugat, akkor mindig megkapja, amit akar. Figyeljünk, hogy a jövőben ez ne így legyen! Ajánlatos megfontolni a klikkeres tanítást, amivel le tudjuk fárasztani agyilag is a kutyát és ettől sokat javul a kapcsolat, a kommunikáció közöttünk.

A kutyám megrág mindent. Mit tegyek, hogyan szoktassam le erről?

Ha a fiatal kutya olyan dolgokat rág, eszik, amiket meg akarunk óvni, a legegyszerűbb módszer a letiltás. Ennek során egy olyan negatív élményhez kötjük a rágást, hogy elvegyük a kutya kedvét attól, hogy többször megtegye. A letiltás azt jelenti, hogy szó nélkül odamegyünk az állathoz, amikor rágja a tárgyat. Mozgásunk legyen nagyon kiegyensúlyozott, határozott. Nem kell sem rohanni, sem lassan menni, normál tempóval, túlzott mozdulatok nélkül közelítsünk, szúrós tekintettel, összeszorított szájjal. Hangos levegővétellel adjuk tudtára, hogy dühösek vagyunk, majd kiáltsunk rá rövid, éles hangon. Ha a kutya erre odébb ugrik, behúzza a farkát, akkor jól csináltuk. Ezután hívjuk oda, simogassuk, legyünk kedvesek, a cél, hogy kioldódjon, csóváljon. Ezután vigyük vissza a letiltott tárgyhoz. Ha a kutya tartja a távolságot, jól csináltuk, dicsérjük meg! Ezután elvileg a kutya már nem fogja megpróbálni az ismételt rágást. Ha mégis, ismételjük meg. Ha a második alaklom után is rág a kutya, akkor valamit rosszul csinálunk, inkább ne próbálkozzunk újra, mert csak bohócot csinálunk magunkból! Inkább vigyük el a kutyát kutyaiskolába. A kutyaiskolában megtanulhatjuk, hogyan kell jól csinálni a letiltást.

A kutyám rombol, ha egyedül hagyjuk otthon. Mit tegyek, hogy leszoktassam?

A kutyák részéről a rongálás, rombolás pótcselekvés. Minthogy ezt a tevékenységet általában a gazdi távollétében végzik, ezért nem is büntethető (a kettő között eltelt idő miatt a kutyák addigra nem tudják összekötni a tettet a büntetéssel), ezért más módszerhez kell folyamodnunk. Egyes szakértők szerint a kutya azért rombol a távollétünkben, mert aggódik értünk, ahogy egy szülő aggódik a gyermekéért. Ez azt jelenti, hogy ő a vezér a családban. Első lépésként vissza kell szereznünk a tiszteletét, az alfa szerepét, de ez következetes hozzáállást igényel (ahogyan az egész kutyanevelés is). Ez egy több lépcsős folyamat, és ezzel a témával bővebben foglalkozik Jan Fennel, a Kutyapszichológia című művében. Mások szerint a rombolás gyakori ok a szeparációs stressz. Ennek árulkodó jele, ha a szomszédok sírásra, nyüszítésre, fájdalmas vonyításra panaszkodnak, illetve, ha a bejárati ajtó az, ami a leginkább sérül. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a kutya bepisil-bekakil, sőt, hányhat is súlyos pánik esetén. A szeparációs stressz egy nagyon makacs probléma, de fokozatosan, apró lépésekben ki lehet küszöbölni. Gondoljunk csak arra, hogy ez az állapot a kutyának is rossz, így igyekszik majd partner lenni a megváltoztatásban. Fontos lenne, hogy a kutya olyankor is tudjon egyedül lenni, amikor a gazdája otthon van, ez az első lépés. Válasszuk ki, hogy melyik az a helyiség, ahol a kutya akkor lesz, amikor otthon hagyjuk, és tegyük oda a fekhelyét, amin töltsön el sok időt úgy, hogy mi közben a lakás más részén tartózkodunk. Ezt először építsük fel tanítással, tehát rendszeresen menjünk oda hozzá, simogassuk meg, adjunk neki jutalomfalatot. Később már rá is szólhatunk, ha nem akar ott maradni. Éjszakára is elvárhatjuk tőle, hogy ott aludjon. Kezdetben nem fog nyugodtan aludni a kutya, de hozzá fog szokni a helyzethez. Ha félünk, hogy ez túl nagy lépés neki, akkor fokozatosan tegyük a fekhelyet egyre messzebb a hálószobától. Ha idáig eljutottunk, elvileg lesz annyira magabiztos a kutya, hogy legalább pár másodpercig kibírja nyugalomban, amikor kimegyünk az ajtón. Amikor gyakorlunk, gyakran menjünk vissza megdicsérni a kutyát. Először még ne is zárjuk kulcsra az ajtót, rögtön nyissunk vissza. Aztán zárjuk be, rögtön nyissuk ki, és dicséret. Következő lépésként várjunk az ajtó előtt néhány percet, majd vissza és dicséret. Ezután menjünk távolabb az ajtótól, ott is várjunk pár percet. Aztán menjünk el az emeletről. Aztán menjünk ki a házból, stb. Fokozatosan növeljük az időt. Rá fogunk érezni, hogy milyen gyorsan növelhetjük az időt és a távolságot. Bekapcsolva hagyhatunk egy kamerát, vagy hangfelvevőt, hogy megtudjuk, távollétünkben mit csinál a kutya, sokat lehet belőle tanulni. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg pánikba esik a kutya. Inkább dicsérjük meg hamarabb, minthogy túllépjük azt az időt, amíg a kutya még jól volt. Az is fontos, hogy a hazaérkezésekkor viselkedjünk közömbösen. Ne adjuk jelét, hogy örülünk a találkozásnak, előbb pakoljunk le, pihenjünk pár percet és csak ezután hívjuk magunkhoz, vagy menjenek oda a kutyához köszönteni őt. Ezzel kommunikáljuk a kutyának, hogy az elmenetelünk és az ő egyedül maradása nem halálos veszély, túl lehet élni, sőt a legtermészetesebb dolog. Voltaképpen az egész rágcsálás egyfajta pótcselekvés, amiről nehezen szoktatható le. Egyrészt törekedjünk arra, hogy a kutyát minél jobban lefárasszuk, annyira, hogy szinte csak az alvásra tudjon gondolni, másrészt kínáljunk a kutyának olyan alternatívát, amivel elfoglalhatja magát. Pl. beszerezhetünk egy jó nagy botot, rágcsálja azt, ilyenkor dicsérjük meg, ha viszont a bútorhoz közelít, akkor határozottan rendre kell utasítani.

Ha otthon hagyom a kutyát, folyamatosan ugat vagy nyüszít. Hogyan szoktassam le róla?

Sajnos erre az egyetlen megoldás, ha reggel úgy lefárasztjuk a kutyát, hogy átaludja a napot. Esetleg próbálkozhatunk azzal, hogy eleinte rövidebb, majd fokozatosan hosszabb időre megyünk el. Megpróbálhatjuk a zajoktól távolabbi helységben hagyni. Figyeljünk rá, hogy csak akkor térjünk vissza, ha a kutya épp csendben van a lakásban. Ha kell, csendben várakozzunk az ajtó előtt. Mikor belépünk, legalább tíz percig egyáltalán ne foglakozzunk a kutyával, akármit is csinál. Nézzük levegőnek. Ha már lenyugodott, akkor viszont magunkhoz hívhatjuk és foglalkozhatunk vele. Fontos, hogy soha ne engedjük, hogy a kutya kikényszerítse belőlünk, hogy foglakozzunk vele. Sok családban felborult a falkasorrend, a kutya került az élre, így ha elmegyünk otthonról, aggódik értünk, mint anya a gyermekéért. Ezért ugat és nyüszít. Ezt szeparációs stressznek nevezik. Ha sikerül visszaszereznünk a vezér szerepét, akkor a kutya nyugodtabban fogja fogadni a távollétünket.

A kutyám nagyon félős. Lehet ezen változtatni?

Sok kutyánál idegrendszeri problémák okozzák a félősséget. Ezen valamelyest alakítani lehet. A kutya tanításánál a fokozatosság a lényeg, és a magabiztosságot is lehet tanítani. Első lépésként fel kell mérnünk, hogy mitől fél a kutya és fokozatosan ki kell tenni ehhez hasonló, de gyengébb ingereknek, miközben ügyelnünk kell arra, hogy viselkedésünk teljesen nyugodt legyen. Ha figyelünk arra, hogy a kutyának eközben ne legyen negatív élménye, csak pozitív, akkor lassacskán megszokja, hogy nincs semmi baj. Fontos, hogy ha eközben jutalmazzuk, ne akkor tegyük, amikor éppen nyüszít, vagy nyugtalan, hiszen így megjutalmazzuk ezt a tevékenységet, és ennek következménye lehet, hogy a viselkedést egy idő után a jutalom reményében fogja produkálni.

A kutyám folyton megugatja a többi kutyát, vagy más embereket. Ha közelebb jönnek, akkor viszont fél. Mit tegyek?

A kutya valószínűleg fél vagy bizonytalan. A támadással csupán megpróbálja elrettenteni a potenciális támadót. Ennek oka lehet idegrendszeri alapú, de a korai szocializáció hiánya is sok kárt tud okozni. Ilyenkor lehetőleg egy körbekerített helyen szoktatni kell az adott, félelmet keltő dologhoz, emberhez, állathoz. Ha az emberektől fél, megkérhetjük ismerőseinket, hogy néha jöjjenek el hozzánk, jutalmazzák a kutyát (simogatás-jutalomfalat), de vigyázzunk arra, hogy ne legyenek tolakodóak. Legjobb, ha leülünk a földre, hiszen a méret igenis számít és figyeljünk, mert ha az ismerőseink a kutya szemébe néznek, ezt értelmezheti támadó jellegűnek is. Ha ebben a szituációban a kutya már különféle emberekkel szemben sem mutat félelmet, akkor nehezíthetünk a helyzeten, álljunk fel, mozgolódjunk, de a kutyát folyamatosan érjék pozitív élmények! Más kutyákkal ugyanez a helyzet, de itt nehezebb, hiszen a kutyák nem fogják jutalomfalatokkal tömni a félős kutyánkat, sőt előfordulhat, hogy nem lesznek éppen barátságosak. Érdemes kapcsolatba lépni egy olyan kutyaiskolával, ahol vállalják a felügyelet melletti összeszoktatást, de ehhez elengedhetetlen, hogy a foglalkozások közben legyen egy kis játék is és a kiképzők tudják kezelni a helyzetet.

A kutyám fél a tűzijátéktól, mi tegyek?

Erre a válasz nem egyértelmű vagy meg lehet tanítani a kutyát, hogy leküzdje félelmét, vagy nem. Ha teljesen nem is lehet hozzászoktatni a tűzijátékhoz a kutyát, a félelmét lehet, hogy tudjuk csökkenteni, ha pozitív élményhez kapcsoljuk a tűzijátékot. Például, olyan feladatokat csináltatunk vele a tűzijáték ideje alatt, amiben magabiztos. Ilyenkor azonban nagyon-nagyon kis lépésekben lehet bármit elvárni a kutyától, és nagy türelemmel kell elvárni a feladatok elvégzését, rendkívül gyakori jutalmazással. Ezt valószínűleg akkor tudjuk megcsinálni a kutyájával, ha már van egy kis gyakorlata a pozitív megerősítésen alapuló tanításban. De ezt is inkább figyelem-elterelésnek nevezhetjük, mint annak, hogy valóban megtanítjuk a kutyának, hogy nem kell félni. Ha a kutya egyedül marad a következő tűzijáték alatt, valószínűleg ugyanúgy félni fog, mint eddig.

Kutyám fél a vihartól, mennydörgéstől. Mit tegyek?

A vihartól való félelemnek sajnos genetikai okai is lehetnek (ezzel is magyarázható, hogy az egyik kutya nagyon fél, a másik meg észre sem veszi), így teljesen valószínűleg nem megszüntethető a dolog, viszont lehet rajta javítani. Mindenekelőtt fogadjuk el a kutya félelmét, mint egy olyan dolgot, ami a közös életük része, ne bánjunk türelmetlenül a kutyával amiatt, hogy fél a mennydörgéstől! Amikor vihar van, menjünk oda a kutyához és lassan adagolva adjunk neki jutalomfalatokat. Ha elfogadja az ételt, az annak a jele, hogy a félelme alábbhagyott és egy kicsit lehet javítani a kutya kellemetlen érzetén. Ha nem fogadja el a falatot, akkor csak legyünk mellette, viselkedjünk nyugodtan, hosszú, lassú simogatásokkal a kutya hátán éreztethetjük, hogy nincs baj. Ha vannak feladatok, amiket tud a kutya, akkor nagy dicsérettel, sok jutalomfalattal azt is gyakorolhatjuk, ezáltal is magabiztosabbá válhat a kutya.

A kutyám éjszaka nem alszik, járkál. Mi az oka? Hogyan szoktassam le erről?

Ha a kutyánk éjszaka nem alszik és járkál a lakásban, annak a legvalószínűbb oka, hogy nincs kellően lefárasztva. Ha ez az ok, akkor nagy odafigyelést kell arra fordítanunk arra, hogy jobban lefárasszuk az állatot. A séták legyenek hosszabbak, izgalmasabbak, változatos helyszíneken. Az együttléteket tegyük tartalmasabbá például tanítással. Ha a kutyának nem régóta vagyunk gazdái, elképzelhető az is, hogy még meg kell szoknia minket. Természetesen mindkét esetben nyugodtan szóljunk rá, hogy menjen a helyére.

A kutya fél az állatorvosi rendelőben, mit tegyünk vele?

Sajnos az állatorvosi rendelőben olyan negatív élményekben lehet része egy kutyának, amit örökre megjegyez. Ezen változtatni nem nagyon lehet, illetve csak nagyon nagy energia-befektetéssel, és összességében a kutya lehet, hogy azzal jár a legjobban, ha minden marad úgy, ahogy most van, mert így kell a lehető legrövidebb időt eltöltenie a rendelőben. Ha meg akarjuk barátkoztatni a hellyel, akkor sokkal több időt kell ott töltenie. Amivel segíthetünk, hogy viszünk magunkkal jutalomfalatokat, minél finomabbakat, és azzal jutalmazzuk a várakozás, illetve a kezelés alatt. Ha tud bizonyos feladatokat a kutya, amiket szeret, akkor ezeket lehet gyakorolni a váróban, jutalomfalatért cserébe. Az állatorvosokat is meg lehet kérni, hogy a kezelés előtt, alatt és után adjanak neki a jutalomfalatból.

A kutyám otthon szófogadó. Máshol viszont nem hallgat rám egyáltalán. Miért?

Ez több dolognak is köszönhető. Egyrészt mert rengeteg sokkal érdekesebb dolog van, mint a gazdi (azaz más az ingerkörnyezet), másrészt a kutya jó megfigyelő, azonban nem jól általánosít. Azaz, ha megtanult ülni a nappaliban, az merőben más feladat a számára, mint az utcán. Ilyenkor sajnos újra meg kell tanítanunk a kutyát mindenre, de szerencsére megfelelő motivációval (ez is ingerkörnyezet függő, van ahol a táp is elég, máshol meg a sült hús sem bizonyul elegendőnek) gyorsan megérti, hogy mit várunk el tőle. Fontos, ha valamit tanítunk a kutyának, gyakran változtassunk helyzetet, hogy ne tudja helyhez kötni a feladatot. Természetesen az otthon tanultakhoz, fokozatosan adjuk hozzá az egyre nehezebb környezetet, hogy a kutyának legyen reális esélye sikeresen végrehajtani a feladatot.

Kistestű, félős kutyámat hogyan sétáltassam? Hogyan védjem meg?

Ha félős kutyánkkal sétálva egyértelműen támadó kutyával találkozunk, kerüljük el, azonnal forduljunk meg és menjünk másfelé, ha határozottan tesszük, kutyánk követni fog minket, ellenben, ha megállunk és megpróbáljuk behívásra fordítani az értékes időt, baj lehet a dologból. Ha barátságos kutya jön, hagyjuk, hogy a két kutya megoldja a helyzetet. A kutyák tudnak egymásra vigyázni, mi emberek sokkal hamarabb meg szoktunk ijedni, pl. amikor egy nagykutya felborít egy kicsit, főleg, ha a kicsi még nyekken is egyet. De ha a kicsi feláll és újra megy a játékba, akkor nincs semmi gond. A kutyák birtokában vannak annak a kommunikációs eszköztárnak, amivel le tudják állítani egymást. A kiskutya morgása játék közben lehet, hogy csak figyelmeztetés: játszom veled, de vigyázz rám! Bízzunk abban, hogy a kutyánk jól tudja kommunikálni, hogy mikor elég neki a játék. Hagyjuk, hogy erélyesen szóljon a másik kutyának, de ha bemenekül a lábunkhoz, az egyértelmű segítségkérés. Ha a másik kutya többedszerre sem ért a szóból, és a gazdája sem csinál semmit, akkor kell nekünk intézkedni, a verekedést ne várjuk meg!

A kutyám erősen harapdálja a kezemet, durván játszik. Ha a fenekére csapok, még jobban felhergeli magát. Mit csináljak?

A kiskutyák az alomtársak között tanulják meg, hogy mekkorát haraphatnak játék közben. Ha az alomban az egyik kutya fájdalmasan megharapja a másikat, akkor a megharapott kutya rendszerint felnyüszít és odébbáll. Egy ütés a fenekére számára csak azt jelenti, hogy benne vagyunk a játékban. Lehet, hogy furán hangzik, de ha úgy érezzük, hogy a játék eldurvult, akkor fájdalmasan kiáltsunk fel és függesszük fel a játékot. A kiskutya hamar megtanulja, hogy mekkorát haraphat anélkül, hogy véget érne a játék.

Nyakörvet vagy hámot használjunk? A kutyám húz és fuldoklik a nyakörvtől.

Erre a problémára a válasz: sétáltatási pórázfegyelem. Ez azt jelenti, hogy a kutya nem előzhet meg minket, de legfőképp nem húzhatja a pórázt. Ez nem függ össze azzal, hogy nyakörv vagy hám van-e a kutyán. A hám erre nem megoldás, mert csak még jobban tud húzni. A dolog azzal van összefüggésben, hogy melyikünk vezeti a közös akciókat, a kutya vagy mi? Amikor fuldokolva törekszik a többi kutya felé, olyankor azt gondolja, hogy ő. Ez nincs jól így, hiszen az ő biztonsága érdekében át kell adnia nekünk az irányítást. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy minden egyes alkalommal, amikor a kutya leelőzi a lábunk vonalát, hátraarc csinálunk és elindulunk a másik irányba. Addig menjünk, amíg azt nem érezzük, hogy lazává válik a póráz. Ekkor visszafordulhatunk az eredeti irányba. Addig menjünk, amíg meg nem pillantjuk, hogy megint kezd beelőzni minket. Ekkor megint hátraarc, majd, ha ismét laza a póráz, akkor vissza az eredeti irányba! Mindezt addig kell gyakorolnunk, amíg le nem esik a kutyának, hogy arra megyünk, amerre mi akarunk. A gyakorlati kivitelezése megnézhető az Egyik kutya, másik nem című TV műsor első adásában.

Nagyon húzza a kutyám a pórázt. Mit csináljak?

A kutyaiskolákban tanítanak pórázkezelési technikákat. De addig is némi segítség: A hosszú, esetleg “flexi” póráz használatakor gyakorlatilag rávezetjük a kutyát arra, hogy húzzon, hiszen megtanulja, hogy minél jobban húzza a pórázt, annál messzebbre jut. Erről csak normál hosszúságú pórázzal szoktathatjuk le, mégpedig ennek módja, ha mindig, amikor a kutya el kezd húzni, megállunk, és addig nem indulunk el, amíg feszül a póráz. Lehet, hogy az első pár alkalommal csak az első sarokig jutunk el, de erre a kutya is hamar rá fog jönni.

Ha kutyámra pórázt teszek, akkor össze-vissza ugrál, vagy nem hajlandó megmozdulni. Hogyan szoktathatnám a kutyámat pórázhoz?

A pórázhoz szoktatás egy viszonylag egyszerű dolog, mert a kiskutya hamar megtanulja, hogy a póráz egyben sétát is jelent. Eleinte persze nem könnyű elfogadnia, hogy korlátozzuk a mozgásterét. Ha már hozzászokott a nyakörvhöz (ehhez nem kell sok idő és gyakorlatilag nincs is ezzel kapcsolatos teendőnk), akkor csatoljuk a kutyára a pórázt. Nem kell húznunk, rángatnunk, csak lépjünk előre, úgy hogy a póráz ne feszüljön még és jutalomfalattal csalogassuk magunk után. Sűrűn jutalmazzuk és tegyünk meg egyre nagyobb távolságokat. Ha lakásban már a kutya követ minket, kimehetünk az utcára, ahol nagy valószínűséggel szintén nem lesz gond. Ha kutyánk már idősebb és valamilyen okból még nem szoktattuk pórázhoz, akkor bizony nehezebb dolgunk lesz. Szinte biztos, hogy hihetetlen cirkuszt fog produkálni, amikor először rácsatoljuk a nyakörvet és a pórázt. A legfontosabb, hogy ne adjuk be a derekunkat, úgy tegyük fel a nyakörvet, hogy semmiképp ne tudja kihúzni a fejét belőle, fogjuk meg a póráz végét és menjünk el sétálni egy nyugodt helyre, ahol a kutya kedvére szaglászhat és felderíteti a környéket. Fontos, hogy a séta alatt a kutya jól érezze magát, így a kellemes élmény hamar összekapcsolódik a póráz látványával.

A kutyám folyton felugrál, hogy szoktathatnám le róla?

A legtöbb kiskutya felugrál, de amíg a kutya kölyök, ezt rendszerint elnézzük, mert olyan édes, sőt, nem bírjuk megállni és jól meg is simogatjuk. Amikor viszont felnő és a sáros mancsaival felugrik a tiszta ruhánkra, akkor már nem annyira bájos. A kutya azonban ezt nem érti, hiszen ő ugyanaz a kutya, akit ezért nem is olyan régen meg is dicsértünk. Amikor hazaérkezésünkkor a kutya elkezd ugrálni, azt akarja, hogy vele foglalkozzunk. Még abban az esetben is, ha simogatás helyett csak rászólogatunk, vagy finoman lökdössük, máris elérte a célját a kutya: bárhogy is, de foglalkozunk vele.

Az ugrálásról több módszerrel is leszoktathatjuk. A legegyszerűbb, bár nem gyors megoldás az, hogy amikor a kutya felugrik, egyszerűen nem foglalkozunk vele. Legjobb, ha rá sem nézünk, csak forduljunk el és sétáljunk odébb! A kutya egy idő után rá fog jönni, hogy akármit is csinál, nem foglalkozunk vele. Kérjük meg az esetleges látogatókat is, hogy tegyenek ugyanígy. Ha a kutya nyugodtan leül, vagy lefekszik, de minimum megnyugodott, akkor jöhet az üdvözlés. Ilyenkor is fontos a következetesség! A kutya nem tudja értelmezni, ha csak néha tiltjuk neki az ugrálást.

Vannak olyan módszerek, ahol figyelünk arra, hogy a kutyát negatív inger érje felugrás közben, például megfogjuk mellső lábait, amikor éppen ránk támaszkodik és addig tartjuk, amíg már kényelmetlen lesz számára ez a pozíció. Ennél fontos, hogy nem akkor engedjük el, amikor a kutya ki akar szabadulni, hanem egy nyugodtabb pillanatában. Emellett működhet a határozott rászólás és lelökés is, de csak akkor, ha ezt kiskutyánk nem játékra való felhívásnak veszi, különben az ellenkezőjét érjük el vele. 

Az interneten keresgélve találhatnak a gazdák olyan megoldási javaslatokat is, hogy lépjenek rá a kutya hátsó lábára amikor felugrik. Mi ezt nem javasoljuk, hiszen főleg kisebb kutyáknál komoly sérülést is okozhatunk vele.

A kutyám mindig kergeti az autókat, macskákat, bicikliseket, szaladó embereket. Mit tegyek?

A különféle eszközök, vagy élőlények kergetése nagyjából két okra vezethető vissza. Egyrészt a mozgó dolgok kergetése, a kutyákban ösztönös, amely a zsákmány elkapását és megszerzését segítette abban az időben, amikor a kutyák még vadásztak. Mára ez a tulajdonság kutyafajtáktól függően elhalványult, de vannak bizonyos fajták, melyekben még mindig erősen él a zsákmányösztön. Az ilyenfajta motivációt csakis komoly fegyelemmel lehet ellensúlyozni. Ez esetben mindenképpen javasolt, hogy a kutyával rendszeresen és nagyon következetesen foglalkozzunk. Ha lehetőségünk van rá, járjunk vele kutyaiskolába, ahol megtanulhatunk hatni rá. A kergetés másik oka lehet az, hogy a kutya bizonytalan vagy fél, és a tőle távolodó tárgyakat úgy értékeli, hogy menekülnek előle, így aztán megpróbálja azokat elijeszteni. Az erejét fitogtatja. Mivel ilyenkor a tárgyak, emberek tovább távolodnak, meg lesz róla győződve, hogy ő ijesztette el őket, azaz a legközelebbi ilyen alkalomkor még hevesebben fogja ugatni és üldözni a tárgyat. Az ilyen típusú kutyák általában ugatnak, üldözés közben, míg az igazi zsákmányt kergetők “csendben üldöznek”. Ha a kutyánk bizonytalan, mindenképpen szocializálnunk kell és hozzászoktatni a környezet ingereihez. Ha megszokja a környezetét, már biztonságban fogja magát érezni és nem lesz oka kergetőzni. Az utólagos szocializációban a kutyaiskolák is sokat segíthetnek.

A kutyám egyfolytában ás. Miért csinálja, és hogyan szoktathatom le róla?

Az ásás a kutya ösztöneiben van. Így rejtheti el a táplálékát, de nyáron gyakran lehet látni, hogy a kutya belefekszik a kiásott lyukba, így hűti le magát a hűvösebb helyen. Sok, kertjét féltő kutyagazda lefektet a földréteg alá egy dróthálót, így a kutya pár próbálkozás után leszokik az ásásról. Ha ez a megoldás nem kivitelezhető, akkor megpróbálhatjuk leszoktatni róla. Ez egy olyan tevékenység azonban, amely sajnálatos módon nem mindig ellenőrizhető, utólag pedig hiába büntetjük a kutyát, akkor már nem köti össze az ásással. Talán a legegyszerűbb dolog, ha meghagyjuk a kutyának az ásás lehetőségét, csak helyileg korlátozzuk. Így sokkal könnyebben átszoktathatjuk, mintha teljesen szeretnénk leszoktatni. Ha ezt a megoldást választjuk, jelöljünk ki egy helyet magunkban, esetleg könnyíthetünk a kutya helyzetén, ha valamiképpen körbekerítjük. Ha a kutya bárhol elkezd ásni, szóljunk rá és vigyük át a kijelölt helyre. Esetleg ott megkezdhetünk egy lyukat, hátha a kutya folytatja. Ha a kijelölt helyen ás, dicsérjük meg, még biztassuk is. A lényeg, hogy az átszoktatás idején folyamatosan szemmel kell tartanunk a kutyát.

Kutyám éjszaka ugat. Mit tegyek?

Ha a kutyánk éjszaka ugat, hangoskodik, két dolgot tudunk tenni. Az egyik az, hogy amennyire lehet, fárasszuk le napközben, hogy éjszaka aludjon, ne pedig ugasson! A másik, hogy ha kertben van, akkor engedjük be az előszobába, ha pedig lakásban van, akkor engedjük be egy belső helyiségbe, ahol nem hallja az ajtón kívüli történéseket. Ha valóban a járókelőket jelzi, akkor azzal egyébként nincs gond, de ha csak magában ugat, akkor a levezetetlen energiákkal, vagy azzal lehet a baj, hogy nem érzi magát biztonságban éjszaka. Kicsi a valószínűsége, hogy jelzés miatt ugasson annyit. A jelzés elvileg csak addig tart, amíg a járókelő elmegy a ház előtt., tehát a folyamatos ugatás nem jó jel. Próbáljuk meg lefárasztani, nagyokat sétáljunk, labdázzunk, járjunk el agilityzni, nyomkövetni, és ha ezután is ugatni fog, akkor valószínűleg a biztonságérzetével van gond, azon viszont a kutyaiskola tudna igazán segíteni.

Új lakásba költöztünk és a kutya minden apró zajra megriad, ugat. Miért?

A kutya nehezen általánosít. Tehát azok a zajok, amiket megszokott a régi helyen, már nem ugyanazok a zajok, mint az új helyen. Újra fel kell mérnie, hogy mi lehet veszélyes és mi nem. Megoldás lehet, ha az első időkben a bejárati ajtótól távolabb jelöljük ki a helyét, ahol kisebb a zaj. Ezen kívül, ha a kutya ugatni kezd, jelezzük, hogy hallottuk mi is a zajt és határozottan szóljunk rá, hogy ne ugasson többet. Ha abbahagyja, dicsérjük meg. Ha tovább ugatna, zárjuk be azonnal egy félreeső helyiségbe és csak akkor engedjük ki, ha megnyugodott.

A kutyám rágja, esetleg le is nyeli a köveket. Hogy lehet leszoktatni róla?

A kőrágás pótcselekvés és sajnos igen veszélyes. Amíg csak rágja, a fogait teszi tönkre, amint lenyeli, már az életét is veszélyeztetheti. Erről leszoktatni igen nehéz, hiszen nem tudjuk minden esetben büntetni (pl. ha nem vagyunk otthon, nem látjuk, mit csinál). Meg kell próbálni más pótcselekvésbe belevezetni, ami kevésbé veszélyes, mint pl. a botrágás. Figyelnünk kell arra, hogy amikor a kőhöz ér a kutya, azonnal szóljunk rá, és adjuk oda neki a botot. Ha azt kezdi el rágcsálni, dicsérjük meg, akár jutalomfalattal is. Ha elég következetesek és kitartóak vagyunk, egy idő után átvált a bot rágására.

Már majdnem egy éves a kutyám, de az utóbbi időben teljesen megbolondult. Miért?

A kutya belépett a kamaszkorba. Ugyanúgy, mint az embereknél, megváltozik a viselkedésük, amit idáig megtanultak, az most látszólag nem működik. Tudnunk kell, hogy voltaképpen a kutya ilyenkor próbálgatja a határokat, feszegeti, megnézi, hogy mi az a viselkedés, amit még elfogadunk, meddig mehet el. Már majdnem felnőtt és új helyet keres a falkában (lehetőleg felettünk). Fogjuk a kutyát erős kézzel, az elvárt viselkedést pedig tartassuk is be! Legyünk következetesek!

Kutyám nem csak nálam, hanem egy másik helyen is sok időt tölt. Lehet így nevelni?

Ha egy kutya nem egy helyen él, hanem időnként hosszabb időt tölt el másik gazdával, akkor a két emberrel másként fognak viselkedni, meg tudják különböztetni, hogy kinek kell szót fogadniuk és kinek nem. Ha egy kutyát ketten nevelnek, akkor a kétlaki élet, illetve a másfajta szabályok azt fogják eredményezni, hogy a szigorúbb gazdának szót fog fogadni, az engedékenyebbnek pedig nem. Ehhez a kutya tökéletesen tud alkalmazkodni, legrosszabb esetben az fog történni, hogy a szigorúbb gazdánál is megpróbálkozik engedetlenséggel, hátha már másként gondolja a dolgot. Ha a gazda mindent jól csinál, akkor ugyanolyan megbízható kutyát tud nevelni egy kétlaki életet élő alanyból is, legfeljebb az engedékenyebb felügyelőnek nem fog 100%-osan szót fogadni a kutya. Ezzel nincsen semmi gond egészen addig, amíg ez nem veszélyezteti a kutya épségét, mindenesetre az engedékenyebb gazda ne sétáltassa a kutyát forgalmas helyen póráz nélkül!

Hogyan szoktassam össze az otthon tartott kutyát és macskát?

A kutyák és macskák összeszoktatása kényes téma, hiszen az egyik fél komolyan megsérülhet, ha hibát ejtünk. Az alapvető probléma, hogy a két faj nem azonos nyelvvel, testbeszéddel rendelkezik, így a kutya szemmel verésnek veheti, amikor a macska bámulja, míg a macska akár támadásnak veheti, amikor a kutya csak játszani akar. De a kutya sem érti a macska fújását vagy azt, amikor a macska önvédelemből nyújtogatja a mancsát, kieresztett karmokkal. A macska elvileg genetikus tudással rendelkezik arról, hogy a kutya elől nem jó elszaladni, mert akkor a kutya elkaphatja, míg a kutya arról rendelkezik genetikai tudással, hogy a macska zsákmányállat. Ugyanakkor a kutya azt is fel tudja fogni, hogy a falkájába/családjába tartozó macskákat nem szabad bántania. És még azt is tudja, hogy különbség van aközött a harapás között, amikor öl, és aközött, amikor játszik, így kicsi az esélye, hogy sérülést okozzon a macskának játék közben. Ha például a lakásban tartott macskákat akarunk összeszoktatni kinti kutyánkkal, akkor a legcélszerűbb hagyni, hogy minden menjen a maga ütemében. Ha a kutya túl rámenős, akkor egy “ostorcsapásszerű” hanggal meg lehet állítani. Ha megállt, akkor meg kell dicsérni. Ezzel a hideg-meleg technikával el tudjuk magyarázni kutyánknak a helyes viselkedést.

A kutyám már hat hónapos és nem őrzi a házat, miért? Mit tegyek?

Adjunk a kutyának időt, hogy felnőjön. Ebben a korban még nem fejlődik ki a territórium védésének ösztöne. Ez kb. 1.5-2 éves korra következik be. Természetesen az ilyen képességek erősen fajta- és egyedfüggőek is, azaz még az 5 éves tacskónktól sem várhatjuk el, hogy komolyan őrizze a portát. De az is előfordulhat, hogy bár őrző-védő fajtájú kutyánk van, öröklött ösztönös képességei nem elégségesek ezen feladatok maradéktalan ellátására.