Nagy Viktor és Lola története


Nagy Viktor, Móni és Lola története a Népszigeti Kutyasulin kezdődött, de még korántsem ért véget! Milyen egy igazi sportrajongó családban kutyának lenni? Hogy lesz a mentett kutyából goldie? Milyen kulcs illik a zárba? Olvassátok szeretettel beszélgetésünket!

Kezdjük az elején: hogyan érkezett hozzátok Lola?

Bár mindkettőnk családjában volt már kutya, a feleségem, Móni sokkal előrébb járt a tudatos kutyatartásban: náluk mindig családtagként, a családi otthon részeként élt a kutya. Nekem ezt a szemléletet általa és most Lolával kellett megtanulnom, mert nekünk otthon mindig “klasszikus udvari” kutyáink voltak. A feleségem mintája nagyon sokat segített és inspirált, úgyhogy mire a kutyaválasztáshoz érkeztünk már nem volt kérdés, hogy egy négylábú családtagot keresünk. Sokáig tartott, míg megtaláltuk az igazit, hosszan mérlegeltünk a mentett és a felelősen tenyésztett kutyák között. Végül úgy alakult, hogy Lola, egy goldie hölgy jött hozzánk 2023 februárjában. A tenyésztő alaposan kikérdezett minket, hogy hova, milyen környezetbe és otthonba visszük majd a kiskutyát és az elmondottak alapján kifejezetten Lolát ajánlotta nekünk. Nem tévedett, ő a mi kutyánk!

Nem rég jött ki a golden retriever fajtabemutató adása a Neked Ugatok! podcastnak. Egy klasszikus családi kutya képe él bennünk, de azért fel tudják ők is adni a leckét. Lolát hogyan jellemeznéd?

Lolával tényleg nagyon könnyű az élet, sok szempontból ő a tökéletes kutya. Gyakorlatilag amióta hazahoztuk este bevackolja magát a fekhelyére – ahogy mi becézzük, a pole-pozícióba – és egész éjjel ott marad. Semmilyen éjszakai ébresztgetés, nyugtalanság nem jellemezte még egészen kicsi kölyökként sem! Ugyanakkor, és ezt én nagyon értékelem és szeretem is benne, abszolút megvannak a saját gondolatai, az önálló világa és személyisége.

Milyen élményeket szereztetek eddig a Kutyasulin? 

Az alapfokú tanfolyamot még úgy kezdtük, hogy Mónival egyenlően szerettünk volna osztozni a feladatokon. Aztán menet közben kiderült, hogy Lolának jobb, ha én dolgozom vele, bár mindig lenn voltunk mindketten az órákon. Sajnos a középfokú tanfolyam vizsgája nem sikerült, bár másnap persze a dupláját is abszolválta – a frizbi úgy tűnik jobban motiválja, mint egy jutifali, igazi sportos eb!

Mindkét képzéstől megkaptuk azt, amit egy gazda kérhet. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a Walter Gabival töltött minden foglalkozás után úgy mentem haza, hogy valamivel többet tudtam utána a kutyámról. Számomra irigylésre méltó, hogy az oktatók mennyire megtalálják a közös nyelvet a kutyákkal.

Volt bármilyen AHA pillanat a tanulás során? 

Inkább úgy fogalmaznék, hogy sok minden volt, amit el sem tudtam volna képzelni. Nem gondoltam  volna azt, hogy 5 méterről bármit meg fog nekem csinálni egy kutya vagy a mögém vezényszóval úgy fogunk akár póráz nélkül sétálni, hogy nem fog otthagyni menet közben. Ehhez képest pont a minap a teltházas Római-parton biciklisek, kisgyerekek tömegében jött mellettem, a lábamnál. Kicsit olyan érzésem volt, hogy a képzésen megkaptuk a kulcsot, mi bepróbáljuk a zárba és huh, működik! 

Az alapfokú-tanfolyam része Korom Gábor előadása és ebben volt egy kulcs gondolat: a kutyának 6-7 éves koráig nem igazán a szeretet kell legyen a vezérelv, a legtöbbet nem azzal adjuk neki, ha állandóan ajnározzuk,  hanem ha segítünk neki és adunk egy keretrendszert, amiben biztonságosan (és persze szeretetben) élhet.

Rólad tudni lehet, hogy sportriporterként és sportszakemberként dolgozol, mennyire kísér téged Lola a stúdióba, a munkába?

A stúdióba nem jön velem, de a kispályás labdarúgó szövetségbe elkísér hetente többször is. Amikor nem velem van, akkor a feleségemmel, Mónival élvezi a home office-t.  Vállaltan labdafüggő az eb, ami érdekes módon az elmúlt időszak eredménye: kicsiként még nem volt ennyire “rácsavarodva” a labdára. Ha lemegyünk a kutyafuttatóba, vagy séta közben találkozunk kutyákkal, az udvariassági körökön túl egyértelművé teszi Lola, hogy tök jó, hogy léteznek más kutyák, na de most már elő a labdával! 

Visszatekintve mit adott neked az, hogy gazdává váltál?

Egészen eddig még soha nem tapasztaltam azt, hogy milyen egy 100%-ban családi kutyával élni, mit jelent az ő szeretete. Hihetetlen megtapasztalni, ahogy a világa középpontjában én állok gazdaként. Amikor sokáig dolgozom és úgy érek haza, hogy Lola elaludt már, félálomban feltápászkodik és nyüszögve az ajtóban örül nekem. Számomra ez az egyik legkedvesebb pillanat a családi kutyatartásban.

Fotók: Nagy Viktor saját fotói

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.