Hogyan utazzunk kutyával?


utazás kutyával
Ha a gazdik útra kelnek, két választási lehetőségük van: vagy otthon marad kedvencük egy kedves kutyasziterrel, esetleg kutyapanzióra esik a választásuk, vagy a négylábú családtag is velük tart a nagy kalandra. Összefoglalónkban azt vizsgáljuk meg, hogy utóbbi esetben milyen szempontokat és előírásokat kell figyelembe vennünk, ha kutyával utazunk.

Kevesen tudják, de Magyarországon személygépjárműben rakományként tekintenek a kutyára és – ezt nem árt figyelembe venni a hétköznapok során sem – a hatósági előírás elsősorban a sofőr és az emberi utasok biztonságát tartja szem előtt. A cukin ugrabugráló, fejét gazdi ölébe hajtó kutyus csodálatos pillanatkép, egészen addig, amíg balesetet nem okoz: éppúgy, mint az emberi utasoknak, négylábú kedvenceinknek is rögzítve kell utaznia. A biztonságos autózás témájáról sorozatunk következő részében részletesen fogunk írni!

Vasúton, a vakvezető kutyák kivételével, megfelelően zárható szállítóeszközben a kutyák és ingyenesen szállíthatók. Utazó boksz hiányában a kutyák a vonatokon kizárólag pórázon és szájkosárral szállíthatók, és azokért az adott viszonylatra érvényes 2. osztályú normál menetdíj felét kell megfizetni – ha erre kedvezmény vehető igénybe, akkor a kedvezményes felnőtt ár feléért tudtuk meg a MÁV ügyfélszolgálatától.

Nemzetközi utazásnál már előfordulhat, hogy kedvencünk levegőbe repül velünk, itt mindig a választott légitársaság előírásait kell figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, jellemzően 8-10 kg súlyú kutyusokat fel lehet vinni a fedélzetre és a nemzetközi repülős utazás standardjainak megfelelő bokszban velünk utazhat Európán belül. A nagyobb testű kutyusoknak rakományként kell utazniuk, szintén erre a célra kialakított bokszban, általában friss ivóvízzel. Vannak olyan fajták, amelyeknek a repülős utaztatását egészségügyi szempontok miatt több légitársaság nem vállalja. Ide tartoznak például a mopszok és a bulldogok, ezért mindenképpen alaposan tájékozódjunk a vonatkozó szabályokról, mielőtt jegyet váltanánk a blökinek!

kutyával utazunk
S, hogy mire figyeljünk minden utazás előkészítésekor?
  • Legyenek nálunk a megfelelő dokumentumok. Belföldön az oltási könyv (érvényes oltásokkal, féreghajtással), nemzetközi viszonylatban a kutyaútlevél elengedhetetlen. Utóbbit állatorvosnál, külön díj ellenében igényelhetjük. A kutya azonosítására szolgáló chip megléte mindenképpen szükséges.
  • Ha autóval kelünk útra, akkor 2-3 óránként érdemes rövid pihenőket beiktatni, amikor kutyánk kiszállhat, sétálhat. Mielőtt hosszabb útra indulnánk, szokja meg az autózás tényét, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem szenved rosszulléttől. Ugyanezt sajnos repülős és vonaton történő utaknál nem tudjuk biztosítani kedvencünknek: mérlegeljük, hogy mennyit bír, ha új bokszot kell vennünk neki, akkor szoktassuk hozzá jó előre.
  • Nem lehet eleget ismételni: kutyát nyáron, meleg időben autóban nem hagyunk!
  • Bármilyen hosszabb útnál legyen nálunk friss ivóvíz, betadine és kutyánk gyógyszereit se felejtsük otthon. Utazáshoz praktikus kis helyen is tárolható, összecsukható és könnyen tisztítható itató- és etető-tálakat beszerezni.
  • Tájékozódjunk az úticél környékén, autós utazás során az útvonal mentén, elérhető állatorvosokról, a kutya szabad lemozgatását szolgáló futtatókról, kutyaparkokról. 
  • Nemzetközi utazásnál alaposan nézzünk utána a hatósági előírásoknak azokban az országokban, amelyeken áthaladunk, illetve, ahova tartunk. Vannak országok, ahol karantén alá helyezik az érkező kutyákat és az autós utazásra vonatkozó szabályok között is találhatunk eltéréseket, még az Európai Unión belül is. 

Angol nyelven az EU-s szabályokról itt tájékozódhatunk:
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_en.htm

Magyarul a NÉBIH összefoglalóját ajánljuk: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Fotó: freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!