Archie: a segítőkutya, akit szolgálatban megtámadtak


Kutyatámadás. Akár átéltük már, akár szemtanúi voltunk, akár hallottunk róla: minden gazda rémálma. Egy kutya agressziójánál – bármi is legyen a kiváltó ok – olyan ösztönökkel találkozunk, amelyeknek a megfékezése még a tapasztalt szakembereknek is kihívás lehet. Mi történik hát, ha egy családi, ráadásul segítőkutya az áldozat? Márciusban Monoron Archie, az óriás uszkár és családja megtapasztalta. Az ő történetüket Megyeri Tímea, Archie kutya gazdája és Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület vezetője mesélte el.

Richárd így foglalta össze az eseményt: 

Március 23-án kutyatámadás érte egyik személyi segítőkutyánkat a lakóhelyéhez közeli sétáltatás közben. Az általuk ritkábban használt kertvárosi részen tartottak hazafelé négyesben, anya, gyermek, nagymama és Archie, a vizsgázott személyi segítőkutyánk.  Ő egy 10 éves óriás uszkár, aki egy 14 éves hallássérült és autizmusban súlyosan érintett gyermek négylábú segítője és lelki társa. Az egyik ház alacsony kerítésen hirtelen átugrott egy bull típusú kutya és egyből nekiesett Archie-nak. Leteperte a földre, először a jobb fülét tépte, majd a nyakára fogott át a támadó kutya. 

Timea, a családanya (aki a személyi segítőkutya vizsgán felvezető státuszban, tehát gazdaként kapta meg a minősítést) egyből igyekezett szétválasztani a kutyákat, de a támadó kutya nem eresztett. A közelből gyorsan összeszaladtak a nagy hangzavarra, de segítség nem jött, még a támadó kutya házából kijövő gazda anyukája se tett semmit. Mind Timea, mind Archie súlyos sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásra szorultak: bár a fizikai gyógyulás már a végéhez közeledik, a lelki sebekkel még most kezdődik igazán a munka.

Timi, mi volt az első reakciója a családnak a támadáskor, tekintve, hogy a kislányotok, Panni és édesanyád is jelen volt?

Mivel a támadó kutya hangadás nélkül, teljesen váratlanul jelent meg, mindannyian lefagytunk, Panni lányom zokogni kezdett, miközben a nagymamája igyekezett távol tartani őt az eseményektől. Én kapcsoltam elsőként: hanggal és fizikailag egyaránt próbáltam véget vetni a támadásnak – sajnos sikertelenül. A támadó kutya emberre nem volt agresszív, engem szerintem “csak” azért harapott meg, mert közbeavatkoztam, de ez is elég volt, hiszen három helyen kellett összevarrni a lábamat, ami  a nyirokér sérülés miatt kb. 8 hét alatt gyógyul, naponta kötözni kell. 

Soha nem felejtem el azt, ahogy Archie tekintetével találkozik az enyém, miközben ő tehetetlenül a földön fekszik, és nem érti, mi történik vele. Archie ivartalanított kan, a feladatának megfelelően kiegyensúlyozott kutya: visszatámadni sem próbált, teljesen megadta magát az eseményeknek, csak néhányszor próbált meg – ellentámadás nélkül! – felállni. A támadó kutyán nem volt nyakörv, ami a szétválasztást jelentősen nehezítette. Végül a körbegyűlt férfiak többszöri hangos felszólításomra egy spaniferrel ráfogtak a kutya hátsó lábára és a támadás második körében így tudták leszedni Archie-ról.

Mit tettek, miután sikerült Archie-t kimenekíteni a helyzetből?

Timi: azonnal hívtam a férjemet, aki némi telefonálást követően rögtön rohant is Archie-val a Chiruvet ügyeletére. Itt Archie először sokkterápiát, infúziót és előzetes ellátást kapott, felmérték az állapotát, majd haza engedték. Nyugtatókkal, fájdalomcsillapítókkal töltötte az éjszakát, de másnap már bicegve ment vissza saját lábon, Pannival az oldalán: szerencsére nem kellett műteni, de nagy kiterjedésű sérülésekről van szó, mind a fülén, mind a nyakán. Az életét egyértelműen az mentette meg, hogy pont a következő héten mentünk volna a kutyakozmetikushoz: nem klasszikus uszkár fazonban volt tehát Archie, hanem még egy igazi kis gyapjas bárány tömörségével védte a bundája. 

Mindeközben nekem is szükségem volt orvosi segítségre, a vasárnapunk főleg ezzel telt hát, így csak hétfőn jutottunk el a rendőrségre. Itt kihallgatás nem történt, csak a váróban közölték, hogy nem szükséges feljelentést tenni, mivel hivatalból eljárás indult. 

Mivel Archie nem “csak” egy négylábú családtag, hanem egy komoly munkát végző, magasan képzett segítőkutya, mi a következő lépés?

Richárd: Minden segítőkutya képzése egyéni, s ezen belül is külön világot képvisel az autizmusban segítő kutya. Nagyon erős a szimbiózis a kutya és a család között. Noha a NEO Egyesületnél az átlagtól eltérően nem az egyesület tulajdonát képviseli az eb, folyamatosan rálátunk minden általunk képzett segítőkutya sorsára és szerződésben állunk a családokkal. Így mi is felelősséggel tartozunk a kutyáért, bár mivel ez egy teljesen új terep számunkra (nem történt még ilyen incidens) még csak feltételezni lehet, hogy pontosan milyen utat is fogunk bejárni. 

Mindenképpen szükség lesz Archie utógondozására, újraképzésre, de szerencsére egy már felnőtt kutyáról van, aki sok év tapasztalatot tudhat a magáénak. Hamarosan kimehetünk az utcára felmérni, Archie miként reagál a családi otthon védőburkán kívül és a magunk eszközeivel igyekszünk Timinek is segítséget nyújtani majd a feldolgozásban, hogy félelem nélkül tudjon újra sétálni a család. Noha Archie egy nagytestű kutya, kiváló vérvonallal rendelkezik: testvérei közül is többen aktív szolgálatban vannak még, sőt 13 éves anyukája  is ellátja segítőkutya  feladatait (szintén autizmusban érintett gyermek mellett)  rekordokat döntve. Soha nem szabad elfelejteni, hogy egy segítő kutya folyamatosan rendelkezésre áll: hétköznapokban is lelkileg és fizikailag rendszeresen “szelepelnie”, pihennie kell, egy ilyen trauma után a rehabilitációját  fokozott figyelemmel kell kísérni.

Timi, egy hónappal a támadás után beszélgetünk: egy ilyen eseményt egy “átlagos” gazdának sem egyszerű feldolgoznia, de mit jelent a hétköznapokban az Önök családjának ez a trauma és milyen feladataik vannak még a jövőben vele?

A fizikumunk lassan helyrebillen: Archienak főleg a füle gyógyult lassan, többféle antibiotikumos kúrán is túlesett, de most már biztatóak a jelek és talán lassan eljön annak is a napja, hogy ne kelljen nadrágot cserélnem napközben, mert a sebem átáztatja. A lelkiek teljesen más lapra tartoznak. Panni lányunk érthetően nagyon megijedt, nem tágított Archie mellől egy másodpercig sem, a saját testén is rendszeresen mutatta a sebek helyét, egyértelműen ő is átélte a támadás élményét. Teljesen felfogta a történteket, szerencsére a pedagógusai iskolájában segítették a feldolgozást egy neki írt történeten keresztül. 

Bennem nagy a szorongás: bevallom, még nem tudom, merre indulhatunk biztonságban sétálni, hiszen ez a kutya zárt kerítés mögül a “semmiből” ugrott ki és a gazdái egyáltalán nem vállalták a felelősséget. A helyszínen először a gazda idősebb, frissen műtött édesanyja jött ki a házból, de ő meg sem próbált közbelépni, s noha a gazda a támadást követően hazatért, semmilyen kapcsolatfelvételi szándékot nem mutatott. Ami számomra talán a legnehezebben feldolgozható,  az a hatóságok reakciója: a támadó kutya oltási könyvét többszöri kérésre mutatták csak meg nekünk, hogy legalább ellenőrizni tudjuk és bár a látleletet felvették, az eljárás hivatalosan megindult, majd a sértett kihallgatása nélkül lezárult, semmilyen felelősségre vonás nem történt. A legmeglepőbb, hogy a rendőrségi dokumentumokban az Állategészségügyi munkatárs elmondása szerint ismeretlen kutyát jelölnek meg támadóként, miközben a cím és a kutya tulajdonosa ismert volt, a rendőrök a helyszínen intézkedtek. 5 héttel az eset után érdeklődésünkre, hogy hol tart az ügyünk (mivel az égvilágon semmilyen tájékoztatást, végzést nem kaptunk) közölték, hogy lezárták azt.  Mélységesen fel vagyunk ezen háborodva. A rendőrség az engem ért támadással gyakorlatilag nem foglalkozott, engem meg se hallgattak, az Archie-t ért támadás pedig nem az ő hatáskörük. Természetesen nem hagyjuk annyiban a dolgot, a NEO támogatásával feljelentést teszünk. 

A történet tehát nem ér itt véget. A Tükör Módszer csapata továbbra is kapcsolatban marad a NEO Egyesülettel és beszámolunk majd a lelki rehabilitációs munkáról, valamint a jogi fejleményekről is. Kedves Tükrös gazdák, titeket pedig kérünk, hogy vigyétek a felelős kutyatartás hírét, segítsük egymást a kutyás közösségekben!

Fotó: Tímea tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.