Kutyabarát szálloda


Ha utazik a család akkor sokszor okoz fejtörést, mi legyen kedvencünkkel? Amennyiben az egész család utazik, kedves rokonokra sem tudjuk mindig hagyni a négylábú családtagot, a kutyapanzió sokaknak viszont nem szimpatikus, hiszen igazi bizalmi helyzet több napra átadni kutyánkat “megőrzésre”.

Így jön el a legtöbb kutyás család életében a kutyabarát szállások ideje: nézzük hát mit takar ez a jelölés hazánkban, illetve határokon túl?

A kutyabarát jelző alapesetben nem jelent többet, annál, hogy a kutyát fogadják a szálláshely területén – akár felárral vagy különböző feltételekkel (súly, fajta, méret, egyidejűleg fogadott kutyák számának korlátozásával). Ha magánszállásról van szó, akkor is kikötheti a házigazda, hogy a kanapéra, ágyra, bizonyos helységekbe ne tegye mancsát a négylábú vendég, de általában nagyobb a szabadságunk ilyenkor.

Szállodákban, panziókban korlátozhatják (és hatósági előírások szerint korlátozni is kell), hogy hová kísérheti a kutya gazdáját: a wellness részleg beltéren általában nem kutyabarát, de az étteremnél is érdemes rákérdezni, jöhet-e reggelizni a blöki. Az igazán kutyabarát helyek azonban nem csak szabályoznak, hanem kedveskednek is: a szobába itatótálat készítenek, jutalomfalatot, törölközőt/fekhelyet biztosítanak. Hazánkban is több kiemelten kutyabarát hotel működik, ahol akár kutyafürdetőt, kutyafuttatót is kialakítottak a négylébú vendégeknek.

Mire figyeljünk?

Ennek előnyeit nem kell ecsetelni, de arra figyeljünk, hogy a kutyaetikettet mindenképpen tartsuk be a szállás területén és ne hagyjuk, hogy a kutyusok játéka zavarja a jelenlévő kétlábú vendégeket, illetve figyeljünk a barátságos együttélésre . Inkább vegyük pórázra kedvencünket, kérjük meg a másik gazdát, hogy ne engedje közel a másik ebet, ha a mi kutyánknál azt tapasztaljuk, nem szeretne barátkozni.

Belföld vagy külföld

Külföldi utazás esetén mindenképpen tájékozódjunk a célállomás (illetve ha autóval utazunk és több országot is érintünk, akkor minden állam) előírásairól: Európában több helyen, például Finnországban és Norvégiában is kérik a féregtelenítés igazolását az országba lépő kutyáknál és a szállodák is ellenőrizhetik meglétét. A környező országok többségében könnyen találunk kutyabarát szállást,de ahhoz, hogy kompromisszumok nélkül, kutyabarát módon vakációzhassunk, mindig készüljünk előre!

Akárhova utazunk: legyen nálunk a kutya érvényes oltási könyve, külföldön kutyaútlevele és vigyük magunkkal az utazási alapfelszerelést is, melyről bővebben korábbi cikkünkben olvashattatok!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.