Én kis kertet kerteltem…


Én kis kertet kerteltem…kis kutyákat mérgeztem – folytatódhatna gyakran a népszerű gyerekdalocska. Bár a Tükör Módszer egyik alapvetése, hogy a kutya helye az ember családjának szociális terében van, a “kint-benti” ebek esetén, akik kertben is töltik napjaik egy részét, kiemelt fontosságú, hogy a gazdák tudják, mely növények jelentenek veszélyt kedvenceikre. Kesztyűt fel, induljon a kutyabarát tavaszi kertrendezés!

Kertszabály

Tagadhatatlan, hogy négylábú társaink, főleg kölyökkorban mindent szeretnek megrágni, megkóstolni. Kertszabályt lehet, sőt kell felállítani a dísznövények és az ebek közös érdekében, de azért érdemes eleve megelőzni a bajt és a mérgező virágokat, növényeket kihagyni a kertből. Szerencsére a legtöbb példány csak nagyobb mennyiségben fogyasztva okoz, és elsősorban emésztési problémákat, de vannak olyanok, amelyekből kevés is elég komoly idegi károsodához. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül készült, és csak a legnépszerűbb, hazánkban leggyakrabban megtalálható fajtákra tér ki: ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább kérjük ki kertészünk és állatorvosunk tanácsát a növény latin nevével felszerelkezve!

Virágok

Számos virágnak első sorban a hagymája jelent veszélyt: az őszi ültetéskor és majd a nyári virágzáskor egyaránt vigyázni kell velük. Ilyen a nárcisz, a tulipán és  a krókusz (különösen az őszi, mely súlyos máj – és vesekárosodást okozhat).

Az azelák, ciklámenek, gyűszűvirágok, gyönyvirágok, valamint a hóvirágok és pipacsok,  színes kavalkádja egyáltalán nem kutyaszájba való – utóbbiak esetén a erdőben, mezőn járva is figyeljünk, nehogy rosszul végződjön egy kutyás kirándulás.

A fák termései, gyümölcsei

Végül, de nem utolsó sorban a fák terméseire is figyelnünk kell. A diómérgezésről már írtunk korábban, de a makkok és a vadgesztenyék falatozása egyaránt bélelzáródáshoz, máj- és veseelégtelenséghez vezethetnek.

És mit tegyünk ha mégis tiltott gyümölcsbe harapott kutyánk? Ha felmerül a mérgezés gyanúja, haladéktalanul hívjuk állatorvosunkat. A legjobb ha megtudjuk mondani, melyik növényből nagyjából milyen mennyiséget fogyasztott ebünk, akinek a súlya és általános egészségügyi állapota nagyban befolyásolhatja a következményeket. Minél rövidebb idő telt el és minél kevesebb tünetet mutat a torkos kedvenc, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy az ijedtségen kívül más baj nem esik!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.