De jó a dió?


Az elmúlt hetekben több mérgezéses eset is borzolta a kutyás kedélyeket Budapesten: előtérbe került a dió káros oldala és a közterületeken, például a Margit-szigeten megjelenő mérgezett falatok is veszélyt jelentenek. Miről ismerjük fel ha gond van és mit tegyünk? Dr Buránszki Barbarát, a sződi Állatorvosi Rendelő munkatársát kérdeztük.

Az egyik legfontosabb, hogy ha méreganyag kerül egy kutya szervezetébe, általában hirtelen jelentkező tünetek alakulnak ki. Ezeknek erőssége attól függ, hogy mit és milyen koncentrációban evett
meg az állatunk, valamint a kutya mérete és kora is befolyásolhatja állapotát, de
egyéb háttér betegségei is szerepet játszanak: nem könnyű tehát a diagnóznis, viszont a gyors cselekvés elengedhetetlen!


A mérgezéses tünetek általában:

nyálzás, émelygés, hányás, esetleg hasmenés, elszíneződött vizelet.

Szintén jellemző az imbolgyó mozgás és az ataxia, azaz az izmok koordinációjának hiánya. Könnyen felismerhetjük, hogy állatunk viselkedése megváltozott, főleg, ha a központi idegrendszert is érintő tüneteket tapasztalunk, például remegés, izomgörcsök, görcsroham lép fel, vagy a kutyus körben
járkál. Nehezebben felismerhető, de árulkodó jel, ha a szem mozgása változik, ún. nystagmus, tág, fényre nem szűkülő pupilla, vagy szűk pupilla egyaránt vészharangot kongat. Mérgezés esetén előfordulhat eszméletvesztés, elfekvő állapot is. Ha fentiek bármelyikét észleljük, azonnal fel kell keresni az állatorvost!

A diómérgezésről Dr Buránszki Barbara elmondja, hogy nem a dió okozza a gondot, hanem kifejezetten a penészes, rothadó zöld dió felvétele okozza a mérgezést. A hazánkra mostanában jellemző nyirkos időjárás miatt a rothadó avarban, így például a dióhéján el tud szaporodni egy Penicillum gombafaj, mely ”penitrem A “ toxint termel. Ez okozza a gyorsan, akár 15 percen belül kialakuló tüneteket: remegés, görcsök, ataxia, hányás, gyors szívverés, hasmenés, akaratlan szemmozgás, izomgyengeség, kötött mozgás. A görcsök miatt a kutya testhője hirtelen megemelkedik. Súlyos esetben, ha sok mikotoxint evett a kutya, akár komatózus állapot, ritka esetben halál is lehet a diómérgezés vége. Jó hírünk, hogy ha időben lép a gazda és állatorvoshoz kerül a kedvenc, a tünetek többsége 1-2 napon belül elmúlik.

Mit tud tenni az állatorvos?

Mérgezés esetén ha nem kezdett spontán hányni kutyánk, akkor meg kell hánytatni (kivéve, ha maró hatású anyaghoz jutott hozzá!) Minnél kevesebb méreganyag tud felszívódni, annál több esélye van a gyógyulásra. Ha már idegrendszeri tüneteket produkál, akkor a méreg sajnos elkezdett felszívódni. Ez egy fontos jel: ha felszívódott a bélből a méreganyag, átjutva a vér-agy gáton idegrendszeri tünetet okoz, majd a májon és, vagy vesén kiválasztódva azok károsodását okozza, amik sokszor visszafordíthatatlan elváltozást szenvednek.

Diómérgezés esetén sokszor a hánytatás sajnos már eredménytelen, mert a mikotoxin rendkívül gyorsan
felszívódik. Ilyenkor az állatorvos által aktív szén adása javasolt méghozzá 1g/kg dózisban, amely rendkívül magas adag, de segít a toxint megkötni. A rendelőben az állatorvos a görcsöket oldja és intravénás folyadékterápiát, valamint egy speciális altatót alkalmaz a gyógykezeléshez. Magas hőmérséklet esetén hűtés is szükséges. Dr Buránszki Barbara hangsúlyozza: ha időben kerül ellátásra a kutya, tünetei elmúlnak, de a vérvétel elengedhetetlen, hogy a lehetséges vese és máj károsodásáról meggyőződjünk – ezért a gazdik minden esetben forduljanak szakemberhez!

Mit tehet a gazda?

Mint oly sokszor, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni. A kertekben a diót és leveleit szedjük össze, a komposztot zárjuk el. Kutyánk ne egyen meg semmit, amit nem tőlünk kap: járjunk figyelemmel, séta közben ne veszítsük szem elől és ne engedjük, hogy bármibe bele egyen – a nem tiltószó, a határozott gátlás életet ment!

Ha még többet szeretnétek tudni a kutyelsősegélyről, várunk titeket online elsősegély tanfolyamunkra áprilisban!

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!