Tetanusz


Tetanusz oltásod van?! Ez a kérdés egzotikus utazásra indulókon kívül legtöbbször állatharapás után hangzik el. De miért is olyan fontos, hogy van-e tetanusz elleni védelme az embernek és mit jelent ez a betegség kutyakedvenceinkre nézve?

A tetanusz egy szó szerint bénítóan veszélyes bakteriális fertőzés, mely nyílt sebekkel kerülhet a véráramba és az emberekhez sok tekintetben hasonló tünetekkel jár kutyák esetében is. Szerencsénkre a kutyák (az emberekhez képest) relatív ellenállóak ezzel a betegséggel szemben, de ha felmerül a fertőzés gyanúja, haladéktalanul keressük fel az állatorvost, hogy egy esetleges pozitív diagnózis fényében azonnal stabilizálhassák a négylábú pácienst és megkezdhessék a tüneti kezelést, illetve az ellenméreg adagolását. Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • A tetanuszt okozó baktérium folyamatosan jelen van körülöttünk: a lovak és a tehenek gyomrából a talajon át, nyílt (szúrt, vágott, harapott stb.) sebekkel kerülhet a véráramba.
  • Sajnos gyakran előfordul, hogy a seb már rég begyógyult, mire az első tünetek jelentkeznek a kutyáknál: a baktérium tovább él a véráramban és egy idegméregként ható kémiai folyamatot idéz elő.
  • Ez az idegi hatás okozza a vezető tüneteket: izommerevség (pl végtagokban, nyaknál, faroknál), arcizmok torzulása okozta szokatlan mimika és nyáladzás, valamint szájzár, amely orvosi beavatkozás nélkül nehéz légzéshez és kiszáradáshoz vezet.

Az állatorvos először a fertőzés súlyosságához mérten stabilizálni fogja kedvencünk állapotát: infúziót és fájdalomcsillapítót ad. Sajnos a tetanusz diagnózis és kezelés nem két fillér: az intenzív gyógyszeres kezelés és folyamatos orvosi felügyelet szükségessége miatt mélyen ki kell nyitni a gazdi pénztárcáját. A felépülés esélye nagyban függ attól, hogy milyen stádiumban került orvoshoz a kis beteg, és mi jellemezte általános fizikai állapotát. A legnagyobb fertőzésveszélynek a két évnél fiatalabb, sokszor szabadban lévő és nagytestű egyedek vannak kitéve, de minden kutyánál a legjobb megelőzés a nyílt sebek azonnali ellátása, alapos fertőtlenítése.

És, hogy mi mit tegyünk ha megharap minket egy kutya? Erről következő cikkünkben olvashattok!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.