Veszettség


Egy kötelező oltás. Egy plakát rajta egy róka képével. Egy rendkívül súlyos, gyógyíthatatlan betegség, amely ismét terjed hazánkban. Beszéljünk a veszettségről!

Először is vegyük át az alapokat a veszettséggel kapcsolatban:
 • A veszettséget egy vírus okozza, mely a világon majdnem mindenütt megtalálható, bár a skandináv országok, Japán és Ausztrália kutyái például megkönnyebbülhetnek.
 • A betegség egy már fertőzött állat harapásával terjed.
 • A vírus nem él túl a hordozó (emlős)állat testén kívül, de ha bekerül, a szervezetben rövid időn belül komoly károkat okoz.
 • A harapás súlyosságától (tehát attól, hogy mekkora adag vírus került át a nyállal) függ, hogy mennyire gyorsan és hevesen jelentkeznek az első tünetek.
 • A lappangási idő 10 naptól akár egy évig is eltarthat, de kutyák esetében legtöbbször két héttől négy hónapig tart.
Milyen tünetei vannak a veszettségnek?

A veszettség tünetei különböző fázisokban jelentkeznek, fertőzött állat harapását követően.

 • Az első két-három napban csak a kutya személyisége változik: az addig jellemzően félénkebb kutyák agresszívvá válnak és fordítva.
 • Az ún. dühöngő veszettség esetén a kutya agresszívabb, reaktív és étvágya egészen furcsa “élelmek” elfogyasztására sarkallja: gyakran esznek ilyenkor földet, szemetet, kavicsokat.
 • A bénulásos veszettség, mely a kutyákat gyakrabban érinti, ahogy a neve is mutatja fokozatos lebénulással jár: a legszembetűnőbb az arcizmokat érintő paralízis, amely nyelési nehézségeket okoz. Ez gyakran félrevezeti a gazdákat, akik azt hiszik, hogy a kutyának megakadt valami a torkán: nagy körültekintéssel kell eljárni, hogy a kutya nyála nehogy megfertőzzön minket! A bénulás később átterjed a végtagokra, egészen addig, amíg az állat kómába esik és elpusztul.
Honnan tudhatom, hogy megfertőződött a kutyám?
 • A veszettséget sajnos csak az agy boncolásával lehet egyértelműen kimutatni: ezért még élő állatnál nem lehet a 100%-os diagnózist felállítani.
Mit tehetünk veszettség gyanúja esetén?
 • A veszettség alapvetően gyógyíthatatlan betegség, mely állatról emberre is terjed! Ezért is kiemelt fontosságú az éves oltás megléte, mellyel az állatokat és gazdáikat egyaránt védjük.
 • Amennyiben felmerült a veszettség gyanúja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni: bizony esetekben a még oltatlan állat beoltása segíthet enyhíteni a tüneteket és elkerülhetjük a halálos kiemenetelt, de a kutyát azonnali hatállyal karantéba kell helyezni.
 • Magyarországon a hatósági karantén 15 napos, mely alatt megfigyelik a kutyát, hogy mutatja-e a veszettség tüneteit. Ha ez az időszak letelik és kutyánk tünetmentes, akkor a veszettség fertőzés veszélye nem áll fenn.

Bár a prevenció fontosságát minden egészségügyi kisokos cikkben hangsúlyozzuk, ha veszettségről van szó, az éves kötelező oltás az egyetlen igazi megoldása annak, hogy az állatokat és embereket egyaránt védjük. Ti már jártatok az állatorvosotoknál, ugye?

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.