Kutyaütő meleg


Még a veterán kutyatartókat is újra és újra meglepi a forróság hatása kedvenceinkre. Ráadásul az elmúlt évek szeszélyes időjárása miatt – egy héten belül jégesőtől, monszonun át a trópusi kánikuláig – mindenre fel kell készülni, és bizony ezt kevés városlakó érzékeli úgy a bőrén, mint az, aki naponta kutyát sétáltat. Mire is kell figyelnünk ebben az időszakban?

Mint mindig, a megelőzésen van a hangsúly. A toklász veszélyeiről korábbi cikkünkben már olvashattatok, de más kihívásokkal is szembesülünk a nyári hónapokban. Álljék tehát itt néhány praktikus tipp, amolyan ellenőrzőlista a mindennapokhoz:

1. Ha egy mód van rá és szükséges, kicsit változtassunk a napi séta rutinon. Inkább a kora reggeli és késő esti időszakban induljunk hosszabb lemozgatásokra: a déli órákban közös érdekünk, hogy az erős meleg elől visszahúzódjunk, és csak egy rövid, egészségügyi séta erejéig menjen ki a kutya, lehetőleg zöld területre.

2. Talán többeknek ott lebeg lelki szemei előtt a fal mellett osonó, árnyékban surranó nindzsa gazda képe: akár kutya nélkül, jártunkban-keltünkben térképezzük fel környékünkön, hogy a nappali órákban hova süt a nap, és taktikusan induljunk az utca árnyékos oldalán. A napközben kertben tartózkodó kutyáknak pedig úgy pozícionáljuk helyét, hogy hűsölhessen: ér egy kis házi pancsoló medencével is meglepni őket.

3. A járdák, sétálóutcák kövei könnyen felforrósodnak a napsütésben: ne legyünk restek a szandálból egy pillanatra kilépve vagy a tenyerünket a földre téve ellenőrizni a talaj hőmérsékletét. Biztosak lehetünk benne, ha nekünk forró, a kutyánknak is az lesz. Ne feledjük: a puha tappancspárnák különösen érzékenyek, könnyen komoly égési sérüléseket szerezhetnek kutyáink anélkül, hogy akár felszisszennének.

4. Az árnyék sem véd a felhevülés ellen: konzultáljunk kutyakozmetikusunkkal a legpraktikusabb nyári fazon kapcsán, de vigyázzunk, már néhány perc intenzív futástól is könnyen túlhevülhetnek kutyáink. A nagy játékok és hancúrozások ideje nem a legnagyobb melegben van, és bár a legtöbb kutya nem is kívánja, a lelőhetetlen energiabombákat gazdáiknak kell megfékezni. Jól bevált otthoni lefárasztással, trükktanulással, formálással és mentális erőfeszítést kívánó feladatokkal tudjuk ilyenkor pótolni a kieső mozgást. Ha pedig mégis kimerészkedünk, gondoskodjunk friss ivóvízről és  praktikus kutyakulacsról.

5. Végül, de nem utolsó sorban: minden nyáron ettől zeng a sajtó, mégis kutyakötelességünk elismételni. Kánikulában kutyát autóban nem hagyunk! Árnyékban, lehúzott ablaknál, kis időre sem. Tényleg.

Fotó: Freepik.com