Kullancsok és kórságok


Előző cikkünkben a kullancsok és bolhák elleni védekezés fontosságáról olvashattatok, praktikus tippekkel fűszerezve. A sorozat második részében pedig kifejezetten a kullancsok által terjesztett betegségek főbb tüneteit vesszük sorra, hogy ha esetleg mégis észrevétlenül megkapaszkodott volna egy kis vérszívó, akkor időben észlelni lehessen a bajt.
A Magyarországon élő kullancsok relatív kevés, de annál súlyosabb betegséget terjesztenek.

Ráadásul nem is mindig szükséges a kullancscsípés ahhoz, hogy kedvencünk elkapja valamelyik kórságot, melynek tünetei több nappal a kéretlen találkozás után indulhatnak.

Kullanccsípés-paralízis/bénulás

Ilyen a kevésbé ismert kullanccsípés-paralízis/bénulás is. Fokozatosan, a fertőzést követő egy hétben észlelhetjük az első jeleket: a négylábú családtag bizonytalanul kezd mozogni, hányással, valamint evési zavarokkal küzd és hátsó lábai egyre gyengébbek. A diagnózis felállítása alapos állatorvosi vizsgálatot igényel és a legbiztosabban akkor történhet meg, ha magát a kullancsot is sikerült megtalálni a kutyán, majd laborban kivizsgálni. Mivel a bénulás fokozatosan terjed, a legsúlyosabb eseteket légzési nehézség is jellemzi. Ilyenkor már farokcsóválásra sincs ereje a páciensek többségének és bizony hosszú kórházi kezelés vár rájuk.

Szerencsésebb esetben elég a testen esetleg megbújó további parazitákkal felvenni a harcot, akiknek gyógyszeres kiírtása után a kutyák többsége látványos javulást mutat. Ilyenkor már csak sok sok pihenés, lehetőleg hűvös nyugodt környezet kell nekik a teljes felépüléshez, mivel az idegeket támadó méreganyag hőérzékeny és így kevésbé fejti ki hatását míg teljesen kiürül a szervezetből.

Babéziózis

A másik fontos kullancsokhoz köthető betegség a babéziózis, mely majdnem minden esetben rögtön látványos tüneteket produkál. Kutyánk belázasodik, levert és étvágytalan lesz (ki ne gyanakodna, ha hirtelen nem kell egy kis plusz juti?!) és, főleg a betegség elején vizelete sötét barnás színű lesz. A biztos diagnózis felállításához sürgős állatorvosi segítségre van szükség, laboratóriumi vizsgálatokkal lehet csak alátámasztani gyanúnkat. Ha a betegség első 48 órájában megkezdődik a gyógyszeres kezelés, igen jó esélyei vannak a teljes gyógyulásnak. Ugyanakkor a vesék károsodása nagyon gyorsan visszafordíthatatlanná válik, ezért létfontosságú, hogy – inkább feleslegesen – minél hamarabb forduljunk szakemberhez. 

Itt érdemes megjegyezni az általános érvényű tanácsot: a kutyáknak nincs bágyadtabb, levertebb napjuk. Ha kedvencünk általában magas energiaszintű, pörgős, de egyszerre kedvetlennek tűnik vagy megszokott viselkedése hirtelen megváltozik, ne habozzunk és halogassunk. Jobb esetben egy enyhe fertőzés, rosszabb esetben komolyabb baj orvosolható, ha időben lépünk!

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: Freepik.com