Szívják a vérét…


Múlik a nyár, jön az ősz, de pont mire a gazdik fellélegezhetnek a meleg és a toklászfrász veszélyeiből, itt van egy szezonálisan még aktuálisabb kérdés: a kutyáinkon megtelepedő vérszívók köre. Vámpírok helyett, következzenek a kullancsok és a bolhák!

Félreértés ne essék: a kullancsok és a bolhák egész évben előszeretettel telepednek meg kedvenceinken. A kora nyári és őszi időszakban viszont még aktívabbak, számos veszélyt rejtve. Az alábbi tippek segítségével elkerülhetjük a bajt – a hangsúly, mint megannyiszor, ismét a megelőzésen van. Vadászatra fel!

Tippek:
  1. A megelőzésben számos termék lehet a barátunk, melyek kiválasztását a kutya életmódja és fizikai jellemzői egyaránt befolyásolják. Több kombinált tabletta közül választhatunk, melyek hatásideje eltérő és vannak termékek, amelyek akár féreghajtásra, szívférgesség megelőzésére is alkalmasak. A klasszikus bolhanyakörv könnyen használható, ellenben nem mindenre jelent megoldást. Mindenképpen konzultáljunk állatorvosunkkal a szezonban legmegfelelőbb megoldást illetően!
  2. Talán banális, de fontos részlet: amit a cicák használhatnak, a kutyák nem feltétlenül. Bár elérhetőek olyan termékek, amelyek mindkét házikedvenc csapatot védik, ha otthonunkat macskák és ebek egyaránt színesítik, mindenképpen ellenőrizzük kinek mit adunk be, nehogy még nagyobb bajt okozzunk.
  3. Félsiker, ha már kedvencünk rendszeres védelemben részesül. Ez viszont nem mentesít minket az alól, hogy bundáját  minimum minden kirándulás, napköziben töltött nap után ellenőrizzük kullancsok után kutatva. Óvatosan tapogassuk, simogassuk végig egész testét (jó esetben ez egy kis szeretgetési időt is jelent), különös figyelmet szentelve a fülek,  a szemek, a lábak és a hátsófertáj környékének. Azok, akik otthon is nyakörvet viselnek, kukkantsanak be ez alá is!
  4. A bolhák pont, hogy a kevésbé szőrös helyeket keresik és bár ha a megelőzésen van a hangsúly, akkor ritkán gyűlik meg a bajunk, időről-időre vegyük szemre a kutyus hónalját, pocakját, nehogy elkerüljék figyelmünket a kis bronz-színű vendégek.

Ha már megtörtént a baj és kullancs telepedett meg kedvencünkön, akkor őrizzük meg hidegvérünket és minél hamarabb távolítsuk el. Az erre a célra kapható speciális csipesz legyen háztartásunk része, hosszabb kirándulásokra, vakációkra vigyük magunkkal.

Az eltávolításban nem kell feltétlenül állatorvosi segítséget kérnünk, kiváló videók állnak rendelkezésre már, de a folyamat néhány lépésben:
  1. Fésüljük arrébb a kutya szőrét, hogy a lehető legjobban láthassuk a kullancsot.
  2. A megfelelő csipesszel a bőrhöz lehető legközelebb ragadjuk meg a kis vérszívót és óvatosan, lassan, de határozottan húzzuk ki felfele – így elkerülhetjük, hogy a kullancs rágószervei, melyeken keresztül a betegségeket átadja a véráramba kerüljenek, netán kutyánkban maradjanak.
  3. Ha kell kérjünk segítséget kutyánk megnyugtatásához, lefogásához és az eltávolított kullancsot vigyük el minél hamarabb állatorvosunkhoz, hogy bevizsgálják.
  4. A legfontosabb tanács, hogy ne próbáljuk kézzel kiszedni a kullancsot és miután eltávolítottuk, fertőtlenítsük kutyánk bőrét, mi pedig alaposan mossunk kezet.

Miért fontos, hogy megelőzzük a bolhák és kullancsok seregét? A teljesség igénye nélkül álljék itt néhány betegség, melyet elkerülhetünk és amelyekről sorozatunk következő cikkében olvashattok részletesebben: kullancs-csípés paralízis, Lyme-kor, babézia, bolhaallergia. Megéri tehát ezekkel a kis hívatlan vendégekkel foglalkozni!

Forrás: akc.org

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!