A szívférgességről


Itt a nyár, eljött a hosszú esti séták ideje…és a szúnyogoké! Azon kívül, hogy a gazdát szétcsípik, sajnos kutyáinkat sem kímélik a kis vérszívók. Ráadásul komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek kedvenceink számára: a szívférgesség most már hazánkban is egyre elterjedtebb. Miért fontos ez és mit lehet ellene tenni?
szívférgesség

Szerencsénkre számos, a szúnyogok által terjesztett és az emberre veszélyes betegség elkerüli kutyáinkat. Van viszont néhány, amely gondot jelenthet, és ezek közül is kiemelkedik a szívférgesség. Már egyetlen szúnyogcsípéssel bekerülhet kedvencünk szervezetébe ez az élősködő, mely – ahogy a betegség neve is mutatja- elsősorban a kutya szívét károsítja, de a véráramba kerülve eljut a tüdejébe is. A számok kedvelőinek: egy kifejlett féreg akár hét évig éldegélhet a kutyában élősködve, ezalatt elérheti a 30 cm hosszúságot. Sajnos, általában nem egyetlen példány kering a kutyus szervezetében: a szakirodalom 250 (!) szívféreg jelenlétét is dokumentálta már egyetlen kutyában. Nem kell különös képzelőerővel megáldott matekzseninek lenni ahhoz, hogy tudjuk: jobb messziről elkerülni ezt a társaságot.

Mit tehetünk a baj megelőzésére?

Mára már számos, kombinált féreghajtó beadásával gondoskodhatunk arról, hogy kutyánkat egy-egy szúnyogcsípés után ne kelljen rögtön az állatorvoshoz vinni tesztelésre. (A szívférgesség percek alatt kimutatható pár csepp vérből egy gyorsteszt segítségével, ellenben nem minden féreghajtó védelme terjed ki rá). Ezeket a készítményeket akár egész évben érdemes alkalmazni, de a szúnyog szezon kezdetétől, általában havi rendszerességgel adagolva megakadályozhatjuk, hogy az esetlegesen véráramba került lárvák kifejlett féreggé nőjjenek kutyánkban.  Fontos viszont, hogy nem minden féreghajtó tudja a szívféreg lárváit elpusztítani, ezek speciális készítmények, amelyeket az előzetes tesztelés nélkül semmiképp ne alkalmazzunk, ha korábban nem védekeztünk. Ennek oka, hogy egy, már véráramban lévő féreg  könnyen elzárhatja az ereket, ha elpusztul és ezzel komoly károsodást is okozhat kutyánknak. Kaphatóak kutyák számára alkalmas szúnyogriasztó készítmények is, de ezek (hasonlóan az emberre használt termékekhez) változó hatékonyságúak és önmagában nem nyújtanak elég védelmet. Ezért mindenképpen azt javasoljuk a gondos, tudatos gazdának, hogy konzultáljon állatorvosával a megelőzésről!

Honnan ismerhetjük fel, ha már jelen van a betegség?

A szívférges kutya szervezete fokozatosan és folyamatosan gyengül, hiszen szó szerint élve eszik belülről. A kimerültségen és étvágytalanságon túl, előrehaladott esetekben köhögés, folyamatos súlycsökkenés és mellkasi/szívzörejek jellemzik a beteg kutyát. 

Mit tehetünk, ha fennáll a szívférgesség veszélye?

Mint általában mindig, szívférgesség esetén is, a prevenció legjobb megoldás. Ha valamiért ez mégsem volt lehetséges, akkor minél hamarabb állatorvosi tesztre, segítségre és egy hosszú kezelés sorozatra van szüksége a kutyának: csupán így lehet elkerülni a halálos kimenetelű betegség folyamatos romlását. A jó hír az, hogy minél korábbi szakaszban kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb az esély a szövődmények elkerülésére és a felépülésre.

Tehát, kedves gazdik, mikor a nyáresti sétákon és tanfolyamokon vérre menő harcot vívunk a szúnyogokkal, ne feledkezzünk meg kutyáink egészségéről sem!

Fotó: Freepik.com