Kombinált oltások


Amikor az ember kutyát vesz magához, van néhány alapvető egészségügyi köre az állatorvosával: féreghajtás, élősködők elleni védelem, veszettség elleni oltás és a kombinált oltás egyetlen felelősen tartott kutyus repertoárjából sem hiányozhatnak. De mit is kombinálnak a kombinált oltások?

Jelenleg az egyetlen, kutyák számára kötelező oltás hazánkban a veszettség elleni vakcina. Ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy a kombinált oltás nem lenne fontos, sőt! Ennek lényege, hogy számos, gyakori és súlyos fertőzés ellen nyújt alapvető védelmet, de kutyánknak megspóroljuk, hogy tűpárnaként oltások sorozatát kapja meg: helyette elégséges csak egyetlen bevitel, mely tartalmazza az összes oltást – azaz kombinálja ezeket.

Magyarországon 4 az 1-ben az ajánlat: kombinált oltással kedvencünket védhetjük 

Ezek külön-külön is rendkívül veszélyes betegségek kutyáinkra nézve, (érdemes hát olvasni róluk korábbi cikkeinkben és figyelni a következő részeket), kölyök és idős korban viszont halálos kimenetelűek is lehetnek. A jó hír, hogy egy évben elég egyszer “emlékeztetünk” a kutya immunrendszerét a védelemre, viszont ezt relatív precízen be kell tartanunk, mert a gyártótól függően 12-16 hónapig hat az oltás és ez alatt kell megújítani egy frissítéssel a védelmet. A legtöbb állatorvos ezért a veszettség elleni oltással együtt adja be a kombináltat is: így a gazdának elegendő évente egy dátumra emlékeznie. 

Kölyköknél, illetve ismeretlen előéletű mentett kutyáknál eltérő oltási protokollokat alkalmaznak az állatorvosok, de a lényeg, hogy tudjuk: csak azért, mert valami nem kötelező, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fontos!

Végül álljék itt az általános kölyökkori protokoll minden gazdi(jelölt)nek, akik most kezdik kalandjukat  hatlábú családként és imert előélettel rendelkező kiskutyát vesznek magukhoz:

  • 8 hetes korban: a leválasztást követően, ún. puppy dp
  • 10 hetes korban: kombinált védőoltás I.
  • 12 hetes korban: ismétlő parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás
  • 14 hetes korban: ismételt kombinált védőoltás II.
  • 16 hetes korban: ismételt kombinált védőoltás III.
  • 18 hetes korban: veszettség elleni védőoltás (majd fél év elteltével a veszettség elleni oltás megismétlése).

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban! A Neked Ugatok! podcast sorozatot pedig a Youtube-on követheted.