Szopornyica


A szopornyica jellemzően egyike az első “idegen” szavaknak, amelyek a kutyatartók kis szótárába bekerülnek. De mit is takar ez az egzotikus kifejezés és miért olyan fontos a megfelelő védekezés a betegség ellen?

Hazánkban a kötelező veszettség  elleni oltás mellett, a kutyák ún. kombinált oltásokat kapnak – feltéve, hogy gazdájuk felelősen évente felkeresi velük az állatorvost és a prevenció jegyében követi az ajánlásokat.  Bár a Tükör Módszer kutyaovi és Kölyökkutya-programja már az egészen zsenge korú tanulókat is tárt kapukkal várja, bizony ez az a kérdés, ahol mi sem tréfálunk: a kölyökkutyáknak legalább két kombinált oltással kell rendelkezniük ahhoz, hogy megkezdhessék a tanulást és védetten érkezzenek többek között a szopornyica fertőzésekkel szemben.

Születés előtt és után

Szerencsés esetben már a kölyök születése előtt elkezdődik az immunizáció és a szopornyica elleni védekezés is elindul: az anyaállat átoltottsága elengedhetetlen, mivel a szopornyica a méhlepényen át is fertőz. Születésük után a kölyköknél a megelőzés fontos eleme a féreghajtás és a vakcina. Erre a szigorúságra már csak azért is szükség van, mert a szopornyica jellemzően az 1 évnél fiatalabb kutyák betegsége, ráadásul egyike a legveszélyesebb kóroknak, amivel egy kiskutya szembenézhet.

Mivel jár a fertőzés?

Nem csak rendkívül fertőző, hanem súlyos, maradandó idegkárosodást okozhat, feltéve, hogy a szopornyicában szenvedő állat nem pusztul el rövid időn belül. A menhelyek különösen kitettek a szopornyica járványoknak, így a felnőttkorban bekerülő kutyáknál, minden gondos kutyamentéssel foglalkozó szervezet haladéktalanul megkezdi az immunizációt. 

Hogyan kaphatja el a kutya?

Ez a vírus levegőben és fertőzött beteggel történő közvetlen érintkezéssel  általában cseppfertőzéssel terjed. A jó hír, hogy az egészséges, megfelelően oltott kutyáknál relatív alacsony a megbetegedés esélye és a környezeti hatások, főleg az UV sugárzás, így a napos, meleg idő a szopornyica ellen dolgoznak. Ha mégis felmerül a fertőzés lehetősége, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz: a szopornyica kezdeti stádiumában szem és orrváladékozással, étvágytalansággal és lázzal jár, de már a tünetmentes lappangási szakaszban is könnyen terjed és ráadásul más állatfajtákra is veszélyt jelent így a karantén elkerülhetetlen.

A megelőzésen (tehát az oltáson) kívül mást nem tehetünk: a beteg kutyát tüneti kezeléssel lehet a felépülésben támogatni, de a szopornyicának jelenleg ismert és hatékony gyógymódja még nincs. Ne kockáztassunk hát: gondoskodjunk kutyánk folyamatos immunizációjáról és csak olyan közösségbe vigyük, ahol tudjuk, hogy minden jelenlévő felnőtt kutya is rendelkezik a megfelelő oltásokkal.

Fotók: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!