Pétercsák Petra vezetésével nyílik az új Hajógyári Kutyasuli


Petra és Luna
Kevesen tudják, de a Tükör Módszer oktatói gárdája többségében önkéntesen, szabadidejében vesz részt a Kutyasuli munkájában. Néhányan viszont napi szinten hódolhatnak a kutyaoktatás iránt érzett szenvedélyüknek. A szerencsés kevesek közé tartozik Pétercsák Petra is, aki az áprilisban nyíló új Hajógyári Kutyasuli vezetője.

Kezdjük az elején: Petra te eredeti szakmádat tekintve reklám szakemberként kezdted a kutyázást, és innen jutottál el relatív rövid idő alatt oda, hogy napjaidat a Tükör Módszer Kölyökkutya Programjának szenteld. Mi késztetett a váltásra?

Nagyon-nagyon szerettem a reklámszakmát, a szervezettségét és a kreativitást abszolút magaménak éreztem. Sok ügyféllel dolgoztam és a kreatív csapatokon keresztül rengeteg színes személyiséget ismerhettem meg. De az, hogy az általam végzett munka eredményét, hatását csak közvetve láttam, mindig okozott egy kis hiányérzetet. Ez a kutyasulin nem így van: ott szinte óráról órára megtapasztalom, hogy milyen hatása van annak, amit teszünk, érzem a munkám hozzáadott értékét. És ez nagyon inspiráló.

Az elmúlt években sokféle szerepben találkozhattak veled a Kutyasulira érkezők. Először gazdaként, majd a Kölyökkutya Tanfolyam mentoraként és Kölyök PRO-s oktatójaként dolgoztál, most pedig vezető oktatóként lépsz a pályára. Az eddigiek alapján mit szeretsz legjobban kutyaoktatóként a munkádban?

Számomra folyamatos pozitív energiát ad az a folyamat, aminek újra és újra tanúja, részese lehetek. Először találkozom egy emberrel és a kölyökkutyájával, akik amikor lejönnek hozzánk a sulira, még épp csak ismerkednek egymással, majd a tanfolyam végére egy harmonikusan működő párossá alakulnak. Minden kutya-gazda párosnál új történettel találkozunk, az ő útjukon kísérhetem őket. Csodálatos és megtisztelő látni, ahogy összhangba kerülnek, és igazán jó érzés, hogy ehhez én is hozzájárulhatok. Az pedig csak hab a tortán, hogy kevés jobb dolog van a világon, mint nap mint nap kölyök kutyák között lenni.

Közhely, de sajnos igaz: sokszor az oktatók kutyáinak jut a legkevesebb figyelem, hiszen a gazdájuk más gazda-kutya párosokkal foglalatoskodik. Milyen életmód sportokat élveztek legjobban saját kutyáddal, Lunával, az ausztrál juhásszal?

Pont az idő szűkössége teszi igazán értékessé azt, amikor együtt lehetünk. Sok mindent kipróbáltunk és végül olyan programok mellett maradtunk, amikben mindketten jól érezzük magunkat és feltöltenek minket. Az a helyzet, hogy a tipikus juhászkutya tevékenységek valahogy nem arattak akkora sikert nálunk, mint azt a sztereotípiák mentén várhattuk volna. Nagyon szeretjük viszont az ügyességi és a trükktanulós feladatokat, illetve a közös túrákat. Ilyenkor igazán minőségi időt tudunk egymással tölteni.  Ezek mellett fontos , hogy rendszeresen beiktassunk ÖKT foglalkozásokat is a programunkba, mert Luna rendelkezik egy adag bizonytalansággal és érzékenységgel, mellyel foglalkozni kell.

Az új Hajógyári Kutyasuli kicsit eltér a már megszokott budapesti Tükör Módszeres iskoláktól. Kérlek, mesélj arról, hogy miben különbözik ez a már ismert helyszínektől?

Egyre égetőbben éreztük azt a hiányt a Kölyökkutya Tanfolyam végén, hogy el kell eresztenünk a gazdáink kezét, mert nem tudtunk tudatosan kialakított életmód és klubprogramokat kínálni a folytatáshoz. Most ezt szeretnénk itt orvosolni a saját oktatói csapatunk segítségével. Mérhetetlen energiát és időt mozgósított a lelkes mentori gárda, hogy folyamatosan várhassuk újabb és újabb lehetőségekkel a kölyköket, akik már nem is annyira kölykök, mire befejezik a tanfolyamot. Nagy előnyt jelent, hogy az oktatóink többsége már a Kölyökkutya Program szellemiségében tanult gazdaként is, és nyitottak arra, hogy folyamatosan fejlődjenek. Az innovációt egyébként rendszer szinten is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden kutya-gazda párosunk a legmegfelelőbb támogatást kaphassa.

Hagyományosan a kutyák oktatása fél éves koruk után, ivarosodás idején kezdődik. A Tükör Módszerre építve hazánkban először a Kölyökkutya Tanfolyam  kínálta fel a lehetőséget a gazdáknak, hogy már korábban megkezdjék a tanulást kutyájukkal. Miért érdemes kölyökként tanfolyamra járni kedvencünkkel egy olyan időszakban, amelyre legtöbbször még a játék és babusgatás idejeként tekintünk?

Érdekes, hogy pont a játékot említed, mert saját tapasztalatom, hogy néha még játszani sem annyira természetes és egyszerű. Meglepő módon sokszor még abban is támogatni kell a gazdákat, hogy önfeledten, a kutyának jólesően játszanak négylábú társukkal. Ez csak egy példa a sok közül, amit az ember ösztönösen másképp kezelne, és ha korán szakemberhez fordul, akkor a kutya érdekeit szem előtt tartva tudja elkezdeni a kutya-gazda kapcsolat építését. 

Kutyámmal, Lunával pedig gazdaként azt is megtapasztaltam, hogy a Kölyökkutya Tanfolyam egy olyan buborékot teremtett, aminek köszönhetően kimaradtak bizonyos problémák, amikkel egyébként valószínűleg meg kellett volna küzdeni. Mivel az első pillanattól nagyon tudatosan építettük a kívánt és nem kívánt viselkedéseket, nap, mint nap láttam és most is látom, mekkora behozhatatlan előnyt jelent, ha ezt a korai tanulási korszakot kihasználjuk. 

Anno amolyan gazdik egymás között beszélgetésekben számtalanszor kérdeztek más gazdák, hogy én mit tettem ilyen vagy olyan szituációban,  és hát az a helyzet, hogy a gondok többségével mi nem is találkozunk a saját kapcsolatunkban. Ezt a Kölyökkutya Progamnak köszönhetjük. Persze nekem sem egy túlkontrollált biorobot kutyám van, és mi is belefutottunk az első majd második kamaszkor okozta kihívásokba. De a kölyökkorban megalapozott dolgokra megbízhatóan számíthatok, és arra építjük tovább a dolgokat.  

Fotók: Pétercsák Petra és Kiss Barbi tudajdona