Hogyan lehet a szökős kutyákat segíteni abban, hogy jobban kötődjenek az otthonukhoz?


Ti kérdeztétek, mi válaszolunk:

A szökős kutyákat, hogyan lehet segíteni abban, hogy jobban kötődjenek az otthonukhoz?

Korom Gábor, a Tükör Módszer szakmai vezetője hangsúlyozza: a kutya első számú szükséglete az életfenntartó funkciók után a szociális közeg, az interakció a környezete szereplőivel. Ideális esetben a kutya a gazdája mellett érzi jól magát és a nap eseményei is a gazdához kötődnek. Ez történhet közvetlenül (például játék, tanulás, együttlét, közös séta akciókkal, mely terjedhet keresési játékoktól a feladatokig és életmódprogramokig, mint a méltán népszerű agility vagy kutyás futás) vagy közvetve, például, amikor a gazda viszi ki kutyák közé szociális életet élni a fajtársakkal, felügyelt futtatót látogatnak stb.
Ha a gazdi-kutya kapcsolat rendben van és jut idő a közös programokra, akkor radikálisan lehet csökkenteni a szökés veszélyét. Sajnos azonban ha egy kutya már rákapott arra, hogy saját programot csináljon és lelépjen otthonról, akkor egy olyan viselkedés rögzül, mely ráadásul önmegerősítő, mert a magányos túrák általában a kutya szempontjából kellemes élményeket adnak, így a szökés, mint nem kívánatos viselkedés előfordulásának valószínűsége erősödik.

Mit tehetünk amennyiben kutyánk szökdösik?


A javaslat három párhuzamos elemből áll:
  1. A gazda növelje a kutyára szánt interakciók sűrűségét és minőségét – naponta legalább két-három közös program, mely lehetőleg jól kifárasztja a kutyát szükséges. Kifejezetten ajánlottak a különböző kutyás életmód programok, családi kutyás sportok, keressük a hozzánk legközelebb eső kutyaiskola segítségét.
  2. Ebben az időszakban legalább 2 hónapig a kutya ne maradjon felügyelet, kontroll nélkül – ha elmegyünk otthonról, akkor csak szökésbiztos helyiségben maradhat – lehetőség szerint a lakásban. Ha jól végezzük a dolgunkat és rászánjuk az időt, energiát erre a folyamatra, akkor 2 hónap alatt törölni tudjuk a rögzült rossz szokást. Viszont minden szökés nullázást jelent, azaz a program újraindítását és sajnos a sanszunkat is gyengíti!
  3. A kerítés megerősítése – arra az esetre, ha a figyelem lankad legalább egy ideig tartóztassa fel a kutya próbálkozását.

Fotók: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!