Dóri és Szotyi vlog 4. epizód: bajok az autóban, sikerek a pályán


A vlog eheti epizódjából kiderül, hogy Szotyit sem kíméli az autós rosszullét, amely számos kutya (és gazda) életét keseríti meg. Kölyökkutya-programos mentorukat, a Hajógyári Kutyasuli iskolavezető helyettesét, Óvári Bálintot kérdeztük erről a problémáról:

Kedves Bálint! Miért lehet rosszul egy kutya az autózástól?

A probléma hátterében több mindent állhat, ezért először kizárásos alapon meg kell vizsgálni a leggyakoribb okokat. A kutyáknál és az embereknél nagyon hasonló eredete lehet ennek a jelenségnek: beszélhetünk  például stressz okozta rosszullétről, ami fizikai tünetekkel jelentkezik. Ahogy embereknél is, vannak kutyák, akik nehezebben szokják meg a gyorsan elsuhanó táj látványát és, olyan is előfordul, akinek konkrétan a testétől független mozgást nem tudja “feldolgozni” a szervezete. Utóbbi reakció akár az álló autó esetén is megmutatkozhat már a sok negatív élmény hatására.

Mit tehet a gazda, akinek kutyája rosszul lesz az autóban?

Érdemes szakember segítségével a fenti okokat megvizsgálni. Ha stresszről, pánik visekedésről van szó, akkor terápiás ingerszoktatás lehet a megoldás. A mozgó járműre adott fizikai választ a legnehezebb kiküszöbölni: ebben az esetben sok idő és türelem szükséges. Eleinte akár az álló autóban kell jó élményekhez jutni a kutyának, amit aztán fokozatosan megváltoztatunk a járó motoron át, a néhány méteres táv megtételéig. Fontos, hogy a végén jó  élmény várja a kutyát, például egy kellemes séta. A legkönnyebben azt lehet orvosolni, ha a vizuális ingerek hatására lesz rosszul a kutyánk: ebben az esetben olyan szállítóeszközt kell számára választani, amiből nem lát ki és így nyugodtan el tud pihenni autózás közben.

Köszönjük a Óvári Bálintnak a tippeket!

Fotó: Óvári Bálint tulajdona