Akárhány kutyája is van valakinek, tudnia kell, hogy ez bizony felelősség, és bizonyos változásokkal jár az életben! – interjú Sárközi Ákossal és Évivel


Sárközi Ákos több kutyájával járt a Kutyasuli tanfolyamain: feleségével, Évivel már “veterán” Kölyökkutya-programos gazdiknak számítanak. Élményeikről és sokszínű kutyacsaládjukról beszélgettünk.

Kezdjük az elején, több kutyás család révén kaphatunk egy gyors áttekintést a négylábú családtagokról?

Nekem korábbi kutyás élményeim boxerekhez fűződnek, édesapámnál jelenleg is három boxer kutyus él. Ők igazi bohócok, de több okból nem tartottam ideális választásnak őket gyermekes családunkba. A lányom csivava kutyusa mellett jelenleg CoCo labrador kutyánk, Elena nevű King Charles spanielünk és Fiji, egy angol agár tartozik a családhoz. Mindannyian tudatos döntéssel érkeztek hozzánk, előre gondolkodtunk, amikor kiválasztottuk őket.

Tudatos, előretervezés volt az is, hogy a Kutyasulira jönnek majd tanulni velük?

Abszolút! Mi a kutyákra családtagként tekintünk, és nagyon szerettük volna, hogy mindenhova jöhessenek velünk, jól szocializált és kézbentartható ebként éljenek a családunkban. Fontos volt, hogy ne okozzon gondot, ha utazunk, múzeumban járunk vagy éppen egy étteremben vagyunk, és ehhez tudtuk, hogy szükségünk van kutyaiskolára is. Korábban inkább az engedelmes,  munkavonalas kutyákkal volt tapasztalatom, de mára megismertem és nagyon élvezem a kutyás életet a tanítás, a családi kutyázás szemszögéből is: megfordult a fejemben, hogy egy ausztrál juhászt vagy border colliet is magunkhoz vegyünk, hogy az ügyességi feladatok és a tanítás teljes skáláját megtapasztaljuk.

Elena
Mindegyik kutyus egy külön egyéniség, miként jellemezné a család kedvenceit?

Mindhárom kutyus csodálatos!  Elena szeret a legjobban tanulni, bár még mindig kölyökként tud örülni egy-egy elszálló madárnak és valósággal transzba esik lepkék láttán: lepkevadásznak is szoktuk becézni ezért!

Fiji

Fiji igazi angol agár egy előkelő, de igazán családcentrikus kutya. Vele a feleségem járt az Őrmezői Kutyasuli Kölyökkutya-tanfolyamára és igazán értelmes tanulónak bizonyult. Méretéből fakadóan voltak olyan feladatok, amelyek kicsit nehezére estek, de roppant intelligens kutya, aki ráadásul nagyon igényli a szeretetet, a közösen töltött időt és annak ellenére örömmel dolgozott Évivel, hogy nem feltétlenül munkamániás eb. Természetesen az agárfuttatást, a cursinget is kipróbáltuk vele, ahol rögtön kiválóan teljesített, és még az sem elképzelhetetlen, hogy versenyezni is fogunk vele.

Az első kérdés, amit rendszeresen megkapunk vele kapcsolatban, hogy hogyan lehet lefárasztani egy agarat: ezúton szeretném eloszlatni ezt a tévhitet. Fiji, bár tényleg nagyon szeret futni, élvezettel és a legkacifántosabb testhelyzetekben tölti henyéléssel a napjait. 

Évi és Fidji

Coco kutyánk, labradorhoz méltóan, egy igazi családi kutya, és pont annyira imádja a környezetét, mint mi őt. Szerintem a betörőt is agyonnyalogatná és játékra invitálná! Ő sem a munka megszállottja, viszont Fijihez hasonlóan nagyon élvezi a kutya társaságot.  Szeretnénk kipróbálni vele az úsztatást, akár a kacsavadászatot is, de a terelés is izgatja a fantáziámat. Ő mindig pörög, alig lehet lelőni: hihetetlen bohóc, akinek ráadásul a szőre kicsit punk taréjként áll a feje búbján, ezzel is növelve bájosságát.

Coco
Egy ilyen kutyacsalád azért komoly logisztikai kihivásokat tartogat, akár a hétköznapokról, akár az utazásról van szó, arról nem is beszélve, hogy például egy labrador egy levegővétellel két labradornyi szőrt hagy maga után. Hogyan tudják beilleszteni a család életébe a kedvenceket?

Bár kinti-benti kutyákról van szó, mert kertes házban élnek, valóban szükségünk van arra, hogy előre tervezzünk mindent, ami a kutyákat is érinti. Évi festőművészként otthonról dolgozik. Vezetőként most már nekem is van annyi szabadságom, hogy egyre több időt tudjak a családomnak szentelni. Ami a kihívásokat illeti: ha nélkülük utazunk, akkor gondosan mérlegeljük kinek, hol lenne a legjobb helye, de általában jönnek velünk. Ezért már üzembe helyeztünk egy kutyás autót a családban, ahol kialakítottuk mindannyiuknak a biztonságos utazás feltételeit. Azt gondolom, hogy akárhány kutyája is van valakinek, tudnia kell, hogy ez bizony felelősség és bizonyos változásokkal jár az életben!

Apropó kihívások, volt esetleg “aha élmény”, mély tapasztalás bármelyik tanfolyamon?

Ahogy említettem, már előre tudtuk, hogy kutyáinkkal iskolába szeretnénk járni, mert szerettük volna megismerni őket, megtudni, milyenek is valójában. A nagy kihívást azt jelentette, hogy valójában mennyire emberek iskolája ez! Nekünk emberként kellett megtanulni, hogyan tudjuk átalakítani a gondolkodásmódunkat, megváltozni a tapasztalások során, megérteni a kutyáinkat és rajtuk keresztül önmagunkat is.

Egy séf és egy festőművész párnál muszáj megkérdeznem, hogy mit esznek a kutyusok és milyen képek készülnek róluk, hiszen minden kutyás család életében központi helyet foglal el a kedvencek etetése és a családi album.

Évi ismert a családi kedvencekről készült képeiről, minden háziállatot szeretettel örökít meg, legyen szó akár teknősről, akár kutyáról: a saját otthonunkat is díszítik a kutyusokról készült képei. Ami az étkezést illeti: hát panaszra nem lehet okuk, az biztos! Kiskorukban tápot kaptak, de már egy ideje átálltunk minden kutyánál a gondos nyers etetésre, aminél folyamatosan figyelünk a kiegyensúlyozott élelem bevitelre.  Nekem munkámból fakadóan olyan hozzávalókhoz van hozzáférésem, ami egy átlag háztartásban nem kerülne asztalra, úgyhogy elég széles skálán mozog a kutyák vacsorája is: tegnap bárány, holnap nyúl, de van, hogy kagyló kerül eléjük – természetesen mindig gyümölcsökkel, zöldségekkel kiegészítve.

Fotó: Sárközi Ákos és Évi tuladona, Sós Edit

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!