Tükör szótár – 7. rész: Öngátló viselkedés


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében a öngátló viselkedéssel kapcsolatos tudnivalókat vesszük sorra.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

A Tükör Módszer pozitív megerősítéssel dolgozik tanítás során, de a kutya-gazda harmonikus együttéléséhez elengedhetetlennek tartjuk a megfelelő gátlás, sőt öngátlás kiépítését is.

Mit is értünk ez alatt?

Öngátló viselkedésnek nevezzük azt, amikor már nem kell a gazda jelenléte és figyelme egy viselkedés letiltására. Csodálatosan hangzik nem? Vegyünk példaként egy földről felkajálást: a gazdák többésge nem szeretné, hogy kutyája felegyen a földről mindenféle számára csemegének tűnő dolgot, ezért aztán a séták során folyamatos figyelemmel van jelen.

Abban a pillanatban, mikor a kutya próbálkozik, azonnal egy eredményes (!) tiltás következik. Ha a gazda ezt következetesen, hatékonyan alkalmazza, és nem fordul elő olyan hogy leesik a figyelmet és kutyája esetleg mégis bűnbe esik, akkor egy idő után kialakul az öngátlás. Vagyis, ha a kutya meglátja a csemegét már el is fordul tőle.

Ez hihetetlen teljesítmény egy tudatosan nevelt kutyától, hiszen feladja azt a szándékát, melyet egyébként ösztönei által vezérelve követne.

Nem árulunk el nagy titkot: ez bizony idő és energia befektetéssel jár a gazda részéről. Cserébe viszont egy jól felépített és igazán erős, általános érvényű szabályt kap, mellyel gyakorlatilag kialakítja az öngátlást.

Erről minden tanfolyamon tanulhatnak a résztvevők,  foglalkozunk vele a Kölyökkutya, az alapfokú és középfokú tanfolyamokon is.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Vissza az 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Vissza a 3. részhez: Tükör Szótár – 3. rész: A kötődés

Vissza a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztön

Vissza az 5. részhez: Kommunikáció

Vissza a 6. részhez: Póráz ügyek

Fotó: Freepik.com