Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében a dominancia kérdéskörrel kapcsolatos kifejezéseket vesszük sorra.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

Domináns egyed három kiváltsága

A dominanciáról nem csak a Tükör Módszer tanfolyamain esik szó. A domináns egyed három kiváltságáról viszont, melytől a gazda lesz a vezető, nálunk tanulhatnak a gazdik. Te tudod például, hogy hogyan mondd el kutyául, ha egy terület a tiéd? Miként jelezheted, ha egy tevékenységet a kutya nélkül akarsz végezni? Honnan tudhatja a kutyád, ha azt szeretnéd, hogy a te döntésed legyen a mérvadó? Ezekre kérdésekre a Kölyök, Alapfokú és Középfokú tanfolyamainkon találod meg a választ.

.

Dominancia gyakorlat

Olyan helyzetek, melyekben a gazdai, domináns előjogainkat egyértelműen érvényesítjük a kutya felé és melyek a jól értelmezett, lehetőleg ösztönösen rögzített szabályokra épülnek. Hogy ez pontosan miként történik, kiderül a Kölyök és Középfokú tanfolyamokon. 

Akció elkezdése, befejezése és irányítása

Az egyik kiváltsága az irányító félnek. Mindannyiunknak belefájdul a szíve, ha nemet mondunk cuki kiskutyánknak, amikor elénk teszi kedvenc játékát, de ahogy arról az Oviban, a Kölyök és a Középfokú tanfolyamokon tanulhatsz, fontos része a kapcsolatotoknak, hogy még a játékot is a gazdi kezdeményezi és fejezi be, nem is beszélve számos másik tevékenységről. Különösen fontos ez, ha kapcsolatunkban még tekintély problémákkal küzdünk, ezért tanulunk minden tanfolyamunkon erről.

Belső erő és a dominancia

Kutyáink, eltérő mértékben bár, de mind rendelkeznek azzal, amit mi belső erőnek hívunk. Ezzel nyilvánítják ki dominanciájukat: érvényesítik akaratukat, egyértelműen kommunikálják a többi kutya és környezetük felé a szándékaikat. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a méret a lényeg: egy kis kölyökkutya is rendelkezik ezzel. Ezért rendkívül fontos, hogy mi, gazdák is megtaláljuk és megtanuljuk (gyakran hosszú önismereti munkával), hogy hogyan tudjuk a szándékainkat a kommunikációnkkal és fellépésünkkel magabiztosan, gazdai minőségünk és felelősségünk teljes tudatában kifejezni.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Tovább a 3. részhez: Tükör szótár – 3. rész: A kötődés

Tovább a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztönkezelés