Tükör szótár – 3. rész: A kötődés


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében a kötődés kérdéskörrel kapcsolatos kifejezéseket vesszük sorra.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

Territoriális és szociális kötődés

Kutyáink, ideális esetben, egyszerre kötődnek egészséges mértékben otthonukhoz (territórium) és gazdájukhoz, a család szociális egységéhez, melynek részét képezik. Sajnos előfordul túlkötődés és túlságosan alacsony kötődés is. Ennek jeleiről és a lehetséges megoldásokról megtudhatsz többet ovinkban, valamint kölyök és alapfokú tanfolyamainkon.

Kötődés
Kötődési gumikötél

A TM oktatók is van, hogy pórázon sétálnak kutyáikkal, de fontosabb kötelék számunkra az a láthatatlan gumikötél, amely összeköt minket kutyáinkkal. Ez a kötődési gumikötél, mely összeköt minden gazdát és kutyát, de nem mindegy milyen feszes! Ha egy gazda el tudja hagyni a kutyáját, akkor bizonyos, hogy túl laza.  Időről-időre megrántjuk ezt a képzeletbeli kötelet, teszteljük a viszonyunk és a kutya kötődésének erősségét, melyet jelképez. Már az Ovitól kezdve foglalkozunk ezzel, hiszen a kutya-gazda kapcsolat alapvető része.

Viszonyrendezés

A Tükör Módszer nevében rejlik a kulcs: kutya és gazda tükröt tartanak egymásnak. Ha valami nem működik, elromlik a kutya-gazda viszonyában pl. a kutya nem behívható vagy agresszívan viselkedik, akkor viszonyukban nincs egyensúly. Gyakran elég, ha a gazda tudatosan változtat viselkedésén egy-egy szituációban, ha kell oktatóink segítségével, de előfordul, hogy tapasztalt viselkedésterapeutáink egyikét is be kell vonni a fokozatos, néha nehéz munkába. Az eredmény viszont mindig megéri a befektetett energiát: ha viszonyunk rendezett, a kutya elismeri tekintélyünket, egészséges mértékben kötődik hozzánk és harmonikus a közös munka, az együttélés.

Család/falka/horda

A Tükör Módszer megalkotói és oktatói hiszik, hogy a 21. század kutyái ideális esetben családban élnek, az emberekkel alkotva szociális köteléket. A falkával ellentétben, a család egy lazább egység, ahol mindenkinek jár a személyes szabadság, de vannak kötelezettségeik is. A horda egy anarchisztikus szerveződés, míg a családokban az egyértelmű döntési jogkörök biztonságot és nyugalmat teremtenek. Kutyáink ezt a biztonságot akkor kapják meg a családban, ha határozott szabályok mentén, következetesen és szeretettel gondoskodnak róluk. A család és kutya közötti szabályok, egészséges keretek felállításáról minden tanfolyamunkon tanulhattok.

Kötődési tréning

Egyes kutyák személyiségükből adódóan eleinte kevésbé szoros kötődést alakítanak ki a gazdájuk irányába. Ezt a gyenge kötődést tudjuk egy kb. 5 hetes célzott tréninggel erősíteni. Ennek eredményeképpen a kutya érzelmileg elkötelezettebb lesz, kézbentartása javul, “engedelmesebb” lesz, mivel rájön, hogy függ a gazdájától. Ezért mondjuk, hogy az a kutya aki nem fél, hogy elveszítheti a gazdáját, az még nem kutya, csak “kuty”. Erről többet megtudhatsz a Kölyök, Alapfokú és Középfokú tanfolyamainkon.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Vissza az 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Tovább a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztönkezelés