Tükör szótár – 4. rész: Ösztönkezelés


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében az ösztön, az ösztönerő kifejezéseket boncolgatjuk.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

Kézbentartás/tarthatóság – Ösztönkezelés: ösztön, az ösztönerő

Ideális esetben minden kutya ismeri és tiszteletben tartja a gazdája által felállított szabályokat. A kutya azért válhatott az emberi társadalom és a család tagjává, mert egyedülálló módon képes a saját ösztönirányítását felülírni a gazda által előírt szabályok és kérések fényében. Mi úgy hisszük, hogy gazdaként az is feladatink, sőt felelősségünk, hogy a kutyánkat az emberi környezetben ne az ösztönélete irányítsa, hanem mi! Az, hogy kutyusunk mennyire engedelmeskedik nekünk a mindennapok során, elengedhetetlen alapja az örömteli együttélésnek. Ezért minden tanfolyamunkon tanulhattok erről.

Ösztön hőmérséklet:

Biztos észrevettétek, hogy kutyátok, ha egy erős ingerkörnyezetbe kerül, néha mintha nem hallaná, amit mondotok neki. Ezt az átmeneti “süketséget” a belső motiváció, az ösztönerő, azaz ösztön hőmérséklet emelkedése okozza. Hogy mit tehetünk gazdaként ilyen szituációkban, a Kölyök és Középfokú tanfolyamokon tanulhatjátok meg.

Ösztönkontroll Tréning: ösztön, az ösztönerő

Azok a gazdik, akik már kölyök vagy középfokú tanfolyamot végeztek, részt vehetnek kutyáikkal klubfoglalkozásainkon. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a röviden ÖKT névre hallgató egyedülálló, TM oktatók által kifejlesztett ösztönkontroll tréning. Az ÖKT a klasszikus őrző-védő képzés gyakorlatából került kialakításra, de sokkal többről van itt szó. Az elsődleges szempont a kutyánk társadalommal való kompatibilitása: azaz az a spontán agresszió viselkedések eltüntetése, hiszen kutyánk nem veszélyeztethet senkit a környezetében, ok nélkül, a gazda engedélye nélkül nem támadhat. Fontos a bizonytalanságok és a félelmek kioldása, melyek a támadások legjellemzőbb okai.

A második fontos szempont a kutyánk egészségének megőrzése: a városi élettér nem mindig ad lehetőséget az ösztönenergia levezetésére, ráadásul a környezeti stresszhatások is jobban terhelik a kutyát. Ennek a modern problémának kiváló megoldása az ÖKT, melynek egészen rendkívüli egészségmegőrző hatása van. A gazdiknak már középfokú tanfolyamunkon is lehetőségük nyílik jobban megismerni kutyáik ösztönéletét és annak tudatos kiaknázásával és megfelelő gátlásával nem csak a kutyához fűződő viszonyuk lesz stabilabb, egészségesebb, hanem a kutya viselkedése is kiegyensúlyozottabbá válik.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Vissza az 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Vissza a 3. részhez: Tükör Szótár – 3. rész: A kötődés