Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

Kötődési tréning -Tükör Módszer Szakkifejezések

kutya kötődése - kutyasuli.hu

Egyes kutyák személyiségükből adódóan eleinte kevésbé szoros kötődést alakítanak ki a gazdájuk irányába. Ezt a gyenge kötődést tudjuk egy kb. 5 hetes célzott tréninggel erősíteni. Ennek eredményeképpen a kutya érzelmileg elkötelezettebb lesz, kézbentartása javul, “engedelmesebb” lesz, mivel rájön, hogy függ a gazdájától. Ezért mondjuk, hogy az a kutya aki nem fél, hogy elveszítheti a gazdáját, az még nem kutya, csak “kuty”. Erről többet megtudhatsz a Kölyök, Alapfokú és Középfokú tanfolyamainkon.

.

Kontroll zóna

Az a távolság, amiből még irányításod alá tudod vonni a kutyádat, pl. be tudod hívni, vagy le tudod tiltani a földről felevésről. Ez folyamatosan változik: hogy pontosan mitől függ, megtudhatod a Kölyök, illetve Középfokú tanfolyamon.  

Szivacs korszak -Tükör Módszer Szakkifejezések

A kölyökkutyák 6 hetes és 6 hónapos kor közötti időszaka, amikor a legbefogadóbbak és tanulékonyabbak, hiszen ebben a korban ismerik meg a világot és alakulnak ki a szokásaik. Az az energia és idő, amit ekkor a kutyáinkra szánunk százszorosan megtérül. Nem mindegy ugyanis, hogy viselkedésüket mi alakítjuk ki, mintha egy tiszta papírlapra írnánk vagy a már helytelenül rögzült viselkedés kiradírozásával kell kezdenünk a kutya képzését.  Ezt, a tanulás szempontjából legértékesebb időszakot használjuk ki a Korom Gábor és a Tükör Módszer fejlesztői csapata által világelsőként létrehozott kölyök tanfolyamon. A kiskutyák szocializációját pedig ebben a korban iskoláink kutyaovija szolgálja. Szeretettel várunk minden érdeklődőt Tükör Iskoláinkban, ahol többet is megtudhatsz erről az értékes és érdekes időszakról. 

szivacskorszak - kutyasuli.hu

Tovább a 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Tovább a 3. részhez: Tükör szótár – 3. rész: A kötődés

Tovább a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztönkezelés