Tükör szótár – 5. rész: Kommunikáció


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében azokat a kifejezéseket vesszük át, melyeket a kutyával való egyértelmű kommunikáció elsajátításakor használunk.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

Segítő lépés (kamulépés): kommunikáció a kutyával

Ahogy ember és ember között, úgy kutya-gazda viszonylatban is sok félreértésre ad okot, ha nem egyértelmű a kommunikációnk. Viszont ha megtanuljuk, hogyan beszéljünk kutyául, akkor a hétköznapokban és a tanítás során is sokat tudunk segíteni kedvenceinknek. Egy ilyen bevált módszer a kamu vagy segítő lépés a kutyánk felé, ha távolról kérünk tőle valamit. Hogy pontosan mit takar ez és mikor érdemes alkalmazni az kiderül a Kölyök és Középfokú tanfolyamainkon.

Zsebzsákmány: kommunikáció a kutyával

Kutyáinkat számos módon motiválhatjuk, ezek egyike az ősi zsákmányösztönt kihasználó zsebzsákmány. Ahány kutya-gazdi páros, annyi lehetőség, de az nagyon fontos, hogy kutyánk lelkesedjen az adott tárgyért és az kényelmesen elférjen a zsebünkben. Ez lehet például egy labda vagy egy sípolós játék. Kölyök tanfolyamainkon mindenki megtapasztalhatja, hogy az ő kutyáját mi hozza lázba.

Belső erő: kommunikáció a kutyával

Kutyáink, eltérő mértékben bár, de mind rendelkeznek azzal, amit mi belső erőnek hívunk. Ezzel nyilvánítják ki dominanciájukat: érvényesítik akaratukat, egyértelműen kommunikálják a többi kutya és környezetük felé a szándékaikat. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a méret a lényeg: egy kis kölyökkutya is rendelkezik ezzel. Ezért rendkívül fontos, hogy mi, gazdák is megtaláljuk és megtanuljuk (gyakran hosszú önismereti munkával), hogy hogyan tudjuk a szándékainkat a kommunikációnkkal és fellépésünkkel magabiztosan, gazdai minőségünk és felelősségünk teljes tudatában kifejezni.

Piros/sárga/zöld:

Tévedés ne essék, jelzőlámpákat (még) nem használunk a kutyák oktatása során. A testünk mellett azonban hangszínünkkel ugyanúgy jelezzük szándékunkat, és irányítjuk kedvencünket, mint a lámpák a közlekedésben résztvevőket. Kérünk, dicsérünk és büntetünk. Hogy mindez pontosan hogyan történik, miként hangoljuk össze mozdulatainkat a hangunkkal, az kiderül Kölyök és Alapfokú tanfolyamainkon.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Vissza az 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Vissza a 3. részhez: Tükör Szótár – 3. rész: A kötődés

Vissza a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztön