Tükör szótár – 6. rész: Póráz ügyek


Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban. Cikksorozatunk ezen részében azokat a kifejezéseket vesszük át, melyeket a póráz, pórázfegyelem, akcióséta kifejezéseket vesszük sorra.

Azok a gazdik, akik már jártak a Tükör Módszer kutyasuli tanfolyamon tapasztalhatták, hogy bár oktatóink magyarul beszélnek, néha mégis olyan, mintha egy idegen nyelvet használnának. Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben. Ezekből hozunk nektek hétről-hétre egy-egy példát : a tapasztalt gazdiknak ismétlésként, az újonnan érkezőknek kedvcsinálóként.

A póráz:

A TM a pórázra mint szükséges rosszra tekint, a gazda figyelmét és tudatosságát helyettesítő pótlékra. Meggyőződésünk, hogy egy későbbi korban majd úgy tekintenek vissza a pórázra is, mint egy régen elhagyott barbár szokásra. Az ideális kutya- gazda kapcsolatban nincs szükség pórázra, mert a kutya jól irányítható nélküle is és ismeri, betartja a környezete szabályait.  Ki látott már pásztort pórázon sétáltatni a kutyáját? Persze a városi környezet számos hirtelen felbukkanó veszéllyel fenyegethet, de mindenki ismer olyan kutyákat és gazdákat, akik harmonikusan tudnak élni a városi környezetben is póráz nélkül. Ma még szükséges, de azon dolgozunk, hogy minél többen elérjünk oda, hogy a társadalom tudatosságát követve, a jogalkotók is ahhoz igazítva adjanak kereteket. 

 Sétáltatási illetve várakozási pórázfegyelem:

Mindenki ismeri a komikus rajzfilm jeleneteket, amikor a gazdik repülnek a kutyáik után a pórázba kapaszkodva. Nos, mi a laza pórázban hiszünk és a legfeljebb az örömtől repkedő gazdákban. Kölyök és Alapfokú tanfolyamunk során megtanítjuk, hogyan ne előzzön és rángasson a kutyus és miként vegyük le biztonságosan a pórázról.

Akció séta:

A gazda által kezdeményezett és irányított, póráz nélküli séta, melynek lényege, hogy a gazda mellett, mögött fél-egy méteres buborékban kell a kutyának közlekednie, míg engedélyt nem kapott arra, hogy kilépjen a feladatból. A kölyök tanfolyamon már 3-6 hónapos korú kiskutyák is megtanulhatják, hogy biztonságosan, a gazdára figyelve közlekedjenek.

Vissza az 1. részhez: Tükör Szótár – tanuljunk Tükör Módszerül! – 1. rész

Vissza az 2. részhez: Tükör Szótár – 2. rész: Dominancia ügyek

Vissza a 3. részhez: Tükör Szótár – 3. rész: A kötődés

Vissza a 4. részhez: Tükör Szótár – 4. rész: Ösztön

Vissza az 5. részhez: Kommunikáció