Tavaszköszöntő kutyás “nagygenerál”


A tavaszi jó idő a legtöbb gazdi lelkét megmelengeti: a séták már nem csak sötétedéskor zajlanak, kutyusaink lépte boldogabbnak, az ember lelke szabadabbnak érződik. Sajnos az enyhülés nem csak vidám pillanatokat nyújt, számos szezonális betegségre és egészségügyi tennivalóra kell a gondos gazdinak figyelni.

Tavaszköszöntő kutyás “nagygenerál” listánk következik!

  • Ha kutyusunk köhög, habosat hány gyanakodjunk: elért minket a kennelköhögés. Bár a felnőtt kutyák többsége a kombinált oltásoknak és erősebb immunrendszerüknek köszönhetően jobban átvészeli ezt az időszakot, figyeljünk és már az első tünetek megjelenésekor konzultáljunk állatorvossal, a kutyus pedig átmenetileg kerülje a közösséget.

Hirdetés

  • Ugyanez vonatkozik az izgalmas nevű, de gazdik s kutyusok életét könnyen megkeserítő giardia fertőzésre is. A kölykök fokozottan kitettek ezeknek az élősködőknek, melyek a macskákat sem kímélik, sőt emberre is átterjedhet. Az egyetlen jó hír,hogy kutyáink sokszor tünetmentesen “megússzák” az emésztőszerveket támadó betegséget, viszont hordozóként ők is veszélyeztetik környezetüket. Bármiről is van szó, ne habozzunk, forduljunk szakemberhez az első tünetek jelentkezésénél és kövessük a gondos gazdik kiskátéját: a megelőzés, az ürülék felszedése és (kutyás) környezetünk tiszteletben tartása legyen a mindennapok része.

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: Freepik.com