Giardia: egzotikus nevű, de igen alattomos betegség. Mit kell tudni róla?


giardia
Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a giardia betegségről, milyen tünetei vannak és azt, hogy mit tehet a gazdi, hogy kutyusa elkerülje a giardia fertőzést.

 • Egysejtű paraziták cisztákat okoznak a szervezetben, melyek emésztőszervi tünetekkel járnak.
 • A legjellemzőbb jelek: híg, bűzös széklet, mely gyakran vizes hasmenéssel jár, valamint hányás. Étvágytalanság, levertség jellemzi a beteg állatot, hosszú távon súlyveszteséghez, kezelés hiányában halálhoz vezet.
 • Kölyökkorban, legyengült immunrendszerű állatokra nézve a legveszélyesebb.
 • Macskák is hordozhatják, sőt előfordul, hogy emberre is átterjed.

Mit tegyen a gazdi, ha a betségre utaló tüneteket észlel?
 • A betegséget székletminta elemzésével lehet diagnosztizálni: a hasmenés nem feltétlenül folyamatos, az első gyanús jelnél forduljunk állatorvoshoz.
 • Gyógyszeres kezelése relatív gyors és egyszerű, de a gazdira plusz terhet ró, hogy többször fertőtleníteni kell a kutyát és környezetét. A szőrből több alkalommal fertőtlenítő fürdéssel kell eltávolítani az esetlegesen odaragadt, szabad szemmel nem is látható cisztákat, míg az összes, kutyával érintkezésbe kerülő textilt, huzatot magas hőfokon kell kimosni a kezelés során lehetőség szerint naponta.
 • A kutya a fertőzés ideje alatt a közösségi tereket (kutyafuttatók, kutyaparkok, kutyásstrandok és kutyaiskolai foglalkozások) kerülje, állatorvosi igazolással, negatív teszt eredménnyel kerülhet más kutyusokkal érintekezésbe. Ha beigazolódik a giardia gyanúja, mindenképpen tájékoztassuk azokat a kutyás helyeket, ahol a közelmúltban jártunk. 
Mit tehet a gazdi, hogy kutyusa elkerülje a giardia fertőzést?
 • A megelőzés sainos nem mindig lehetséges, hiszen tünetmentesen is hordozhatják állatok a parazitákat. Bár jellemzően zsúfolt, több állat együttélését biztosító környezetben terjed a betegség, fertőzött víz (pl. erdei patak), sőt egy hordozó állattal kapcsolatba kerülő gally, levél megszagolása, megrágcsálása közben is bekerülhet kedvencünk szervezetébe az élősködő.
 • A giardia paraziták akár hónapokig túlélnek a szabadban, hideg, nyirkos környezetet kedvelik – nyáron, meleg és száraz időben sokkal alacsonyabb előfordulásuk valószínűsége.
 • A megelőzés jegyében kutyánk itató- és etetőtálát rendszeresen mossuk el. Időről-időre játékait, pokrócát stb magas hőfokon mossuk ki. Séták során ne hagyjuk, hogy más állat piszkát hosszan szagolja, esetleg felegye, meghemperegjen benne.
 • Emberként és gazdaként a legfontosabb, hogy kutyánk ürülékét takarítsuk el, és mi magunk természetesen alaposan mossunk kezet minden séta után!

Fotó: Freepik.com

További kapcsolódó cikket itt olvashatsz. Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!