18+ Álvemhesség


álvemhesség
A szuka kutyák tulajdonosai már hallhattak az álvemhességről, és (hacsak nem ivartalanítják kedvencüket) nagy valószínűséggel meg is tapasztalják. Szerencsére ez nem betegség, de vannak esetek, amikor állatorvosi kezelésre szorul a kutyus. Lássuk, milyen tünetekre figyeljünk!

Ha kutyánk az előző tüzelési időszakban nem párosodott, de 4-9 héttel a tüzelést követően terhesség jeleit mutatja, akkor álvemhességről beszélhetünk. Ilyenkor megduzzadnak az emlők, mintha a szuka már kölykei szoptatására készülne és előfordul, hogy a tejtermelés is beindul. Gyakran csökken a szukák étvágya, testük több vizet tart vissza, mint általában, és hangulatuk is letargikussá válhat. A hormonok hatására az anyai ösztönök felerősödnek, akár játékaiknak építenek “fészket” a kutyák, ahol vigyázzák őket. Előfordulhat, hogy viselkedésük agresszívvé válik. A gondos gazdi számára hamar egyértelmű, hogy kedvence másként viselkedik, mint általában.

Meddig tart?

Jó hír, hogy legtöbbször pár hét alatt lecsengenek ezek a furcsa napok, és minden visszakerül a megszokott kerékvágásba. Segíthetünk kutyánknak azzal, ha – bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre – nem babusgatjuk, viszont nagy sétákra visszük és alaposan lefárasztjuk elméjét is formálásos, tanításos feladatokkal. Játékait elvesszük, hogy ezzel is csökkentsük a mamáskodással mutatott hormonális hatásokat. 

Általában kis odafigyeléssel át lehet vészelni ezt az időszakot, a fájdalmasra duzzadt emlőket borogathatjuk hideg vizes ruhával is. Állatorvosi segítségre akkor van szükség, amikor a súlyos tünetek kezelésre szorulnak: erős tejtermelés, fájdalmas emlőgyulladás, láz és hosszabban tartó levertség esetén forduljunk szakértőhöz!

Sajnos minél többször tüzel a kutyus, és minél többször van álvemhessége, úgy nő az emlődaganat kialakulásának veszélye is, hívja fel figyelmünket Dr. Kassay Viktória a Zöldövezet Állatorvosi Rendelő kisállatgyógyászati orvosa.

Álvemhesség vagy tüzelési zavar

Van olyan, hogy nem álvemhes a kutya, de mégis megduzzadnak az emlői és egyéb jeleket is produkálhat. Ez főként első tüzelés után fordul elő és a legszembetűnőbb különbség, hogy nem indul be tejtermelés.

Tüzelés zavarról beszélünk, például ha túl sokáig vérzik: ezért fontos mindig a naptárba feljegyezni, hogy a kutya tüzelése meddig tart. Ha egy tüzelés 25 napnál tovább tart, vagy rövidebb, mint 10 nap, az már kóros.  Szintén gondot vethet fel, ha túlságosan bő a vérzés. Ezeknek a jelenségeknek a háttérben bizonyos endokrin betegségek állhatnak: gyanakodhatunk például pajzsmirigy gondokra, petefészek rendellenességekre vagy a mellékvese túlműködésére. A gondos gazdi ilyenkor ne habozzon állatorvosi segítséget kérni, hogy a jövőben elkerülhessük a komplikációkat!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!