Rally Obedience – a sport, ahol kifejezetten bíztatni és dicsérni kell a kutyát – interjú Urszó Bélával


Új helyszínünkön, a Hajógyári Kutyasulin, amely áprilisban nyitotta meg kapuit, Rally Obedience alapozó tanfolyamokkal, edzésekkel és verseny felkészülési lehetőséggel is várjuk az újdonságokra nyitott gazdákat. Ennek kapcsán beszélgettünk Urszó Bélával, az Obedience Hungary Team Sportegyesület elnökével és a sport nemzetközi bírójával, aki 2018 óta dolgozik azon, hogy a Rally Obedience hazánkban is elterjedjen.

Kedves Béla, én gazdaként már nagy rajongója vagyok a Rally Obedience-nek, engem nem kell meggyőzni a sport szépségeiről. Ellenben azoknak, akik még csak keveset tudnak erről a relatív fiatal életmódsportról, miként foglalnád össze az előnyeit?

Minden kutyás sport a kutya és a gazda kapcsolatát hivatott építeni és erősíteni. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy mint minden közös tevékenységgel, ezzel rombolhatunk is a kapcsolatunkon, ha nem megfelelően közelítünk a kutyánkhoz. A Rally Obedience egyik előnye, hogy nagyon megengedő sportról van szó, ahol nem, hogy lehet, hanem kifejezetten kell is bíztatni és dicsérni a kutyát, sőt, még versenyhelyzetben is van benne jutalmazás. Azon túl, hogy nagyon jól meg lehet vele alapozni a gazda és a kutya kapcsolatát, a hobbi kutyatartók is sikerélményre tehetnek szert a profi versenyzők mellett. Ráadásul, és ez talán a családi kutyatartók számára az egyik legnagyobb vonzereje: ugyanazzal a kutyával több gazda is versenyezhet, edzhet, mivel a junior kategóriában kifejezetten a gyerekek, a “kisgazdák” dolgoznak a kutyákkal.

A kutyák számára van bármilyen életkori, vagy egyéb feltétele a Rally Obedience edzéseknek?

12 hónapos kor alatt nem versenyezhetnek, de a játékos foglalkozást gyakorlatilag azonnal el lehet kezdeni. A szivacskorszak kihasználásával már kölykökkel is élvezetesen lehet dolgozni, természetesen úgy, hogy figyelünk a kutya terhelhetőségére. Azt szoktam javasolni, hogy a gazda minél több életmódsportot próbáljon ki, főleg ha első kutyáról van
szó: érdemes megtapasztalni más lehetőségeket is, hogy legyen viszonyítási alapja. Így könnyebb rájönni, hogy mi tetszik neki gazdaként, illetve a kutyájának mi az, ami sikerélményt és örömet nyújt.

Az Obedience világából érkeztél a Rally Obedience-be. Milyen volt az első benyomásod a sportról?

Az Obedience egy folyamatosan megújuló, de mára már alapvetően profi kutyás sport, ahol öt évente lehetőséget kapunk arra, hogy új szabályzattal a különböző feladatokat felfrissítsük. A Rally Obedience ellenben, bár nevében van átfedés, annyira másmilyen, hogy először bevallom, nem is értettem, mi a lényege. Ausztriában volt szerencsém fokozatosan megismerkedni ezzel az új sporttal, és így ismertem fel a benne rejlő lehetőséget. Kívülállóként talán könnyűnek tűnik, de aztán munka közben kiderül, hogy mekkora kihívást jelent. Első ránézésre nem is látszik az összetettsége, de a szinteken feljebb haladva már bizony feladja a leckét mindenkinek. Épp ezért nagy örömet jelent számomra, hogy közreműködhetek a hazai népszerűsítésében. Talán ahhoz a folyamathoz tudnám hasonlítani, mint, amikor az agility bejött Magyarországra, és az évek során az egyik legnépszerűbb kutyás sporttá nőtte ki magát.

Egy Rally Obedience versenyen nagyon jó a hangulat, ahol a hobbigazda is reális elvárásokkal szembesül, így az amatőrök számára is sikerélményt nyújt. Mégis a kutya-gazda legalapvetőbb szintjeire kell lenyúlni, a pontos dicsérettel és azáltal, hogy megismerjük, a szociális motivációval miként tudjuk leginkább megerősíteni a kutyánkat.

Említetted a szociális megerősítést, aminek a családi kutyatartók számára is egyre nagyobb a jelentősége. Szakmai berkekben pedig talán ezen a téren, illetve a forcefree technikák alkalmazásával kísérleteznek mostanában a legtöbbet. Mi ennek a szerepe a Rally Obedience-ben?

Ezek nagyon fontosak, különben “elveszítem a kutyámat” és már nem lesz menet közben kit megerősíteni. Arra késztet minket, hogy gazdaként előre gondolkodjunk, ne is legyen a kutyának lehetősége hibázni. A Rally Obedience egyik alapvetése, hogy a negatív helyett a pozitívra koncentrálunk, folyamatosan pozitív állapotban igyekszünk tartani a kutyát. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne terheljük a lelkesedésünkkel. Bár banálisnak tűnhet, ez az igazi kihívás a gazdának: meg kell tanulnia jól dicsérni.

Az induló tanfolyamokra hamarosan indul a regisztráció, figyeljétek a kutyasuli.hu-t és a Hajógyári Kutyasuli Facebook oldalát!

Urszó Béla


Urszó Béla az Obedience Hungary Team Sportegyesület elnöke, obedience versenyző és nemzetközi bíró. Béla 2007 óta része az obedience sportnak, 2010-ben elvégezte Ausztriában a segédbírói tanfolyamot, 2013 óta az FCI Obedience Commission tagja, majd 2014-óta nemzetközi teljesítménybíró.

Az első Obedience Világbajnokságon 2009-ben még, mint néző vett részt, aztán a 2013-ban a Magyarországon szervezett Világbajnokság szervezője. Bíróként sok nemzetközi vizsgán és versenyen vett részt, többször bírálta az osztrák Obedience Országos Bajnokság legmagasabb szintjét is, legutóbb 2020-ban.

Versenyzőként saját kutyájával 2010-ben Ausztria Obedience Országos Bajnokság 1. szint első helyét szerezte meg, 2011-ben az Ausztria Obedience Kupasorozat 2. Szint győztes volt, 2012-ben Magyar Országos Bajnok lett 3. Szinten, 2013-ben az Obedience Világbajnokságon nagyon jó minősítést szerzett, a CACIOB Obedience Nemzetközi Kupasorozatban 2014-ben 3. szinten első, 2015-ben harmadik majd 2019-ben 2. szinten második lett.

A MEOE többször is kitüntette, többek között Aranykoszorús jelvényével és Babérkoszorús Arany jelvényével is, az obedience sport hazai alapjainak lefektetéséért és nemzetközi szintre emeléséért.

Fotók: Urszó Béla tulajdonában