Hűsítő pillanatok


Évről-évre ugyanazok a nyári rémhírek keringenek: kutyát (gyermeket) zárt autóban hagytak, felhevülten hőgutát kapott…ezt ugye most már tényleg mindenki tudja és hacsak nem légkondicionált az autó álló helyzetben is, kedvencünk jön velünk. Na, de mit tegyünk, ha minket is a hőguta kerülget és szőrös barátunkon segíteni szeretnénk?

Ne feledjük, a kutyák nem tudnak izzadni, egy-egy vastagabb bundával rendelkező északi fajtának hazánk hőhullámai komoly kihívást jelentenek. Kedvenceink mancspárnáikon és lihegéssel tudják kicsit leadni a hőt. Apropó, a tappancsok nyári védelme is nagyon fontos és létfontosságú a folyamatos, friss ivóvíz ellátás.

Kutyáink is értékelik a klimatizált helyiséget a legnagyobb melegben és vigyázzunk rájuk a séták során, melyeket a legmelegebb napokon érdemes a hajnali vagy késő esti órákra időzíteni. Ezen kívül gyakrabban érdemes kikefélni bundájukat, hogy minden felesleges szőrszálat eltávolítsunk. Mit tehetünk még kedvencünkért, ha nem tudunk vagy szeretnénk folyamatosan kutyabarát hőmérsékletet biztosítani? 

Első lépésben otthon térképezzük fel a leghűvösebb sarkot és ott biztosítsuk kedvencünknek a pihenőt, ha megoldható ventillátorral légmozgást létrehozva. Ha kinti-benti kutyáról van szó, a kertben is legyen árnyékos helye, vizét cseréljük. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a hűtött játékok, rágókák és jutik is, amelyekkel az otthoni lefárasztást, tanítást lezárhatjuk hőhullám idején is. Rögtönzött házi praktika lehet a kutya hasának, lágyék területének hideg vizes spriccelése.

Lehet kapni kifejezetten kutyák számára kialakított hűtőpárnákat, melyekben speciális zselé található: ez a kutya súlyára aktiválódik és akár 10 fokos csökkenést is elérhetünk vele a kutya hőérzetében. A lapított orrú kutyák, mint a mopsz vagy bulldog kifejezetten magas kockázatúnak számítanak hőguta tekintetében, hiszen nehezebben lihegnek, nekik mindenképpen érdemes beszerezni egy ilyen nyári pihenő helyet, hiába beszélünk rövid szőrű fajtákról. Hasonlóan hasznos találmány a kutyák számára kialakított hűtőmellény, amelyet vízbe áztatunk, majd kedvencünkre adunk, hogy közvetlenül hűtse őket. 

Ezeknek házi verziója egy hideg vízbe áztatott és alaposan kicsavart törölköző, melybe hűtő akut rejtünk vagy szarvasbőr jellegű textilek (amilyet az autók tisztítására használnak sokan). Ezeknél fontos, hogy soha ne legyen jéghideg az anyag – azzal pont ellenkező hatást érünk el a kutyák vérkeringéséből fakadóan. Kedvenceinket nem szabad szorosan belecsavarni ezekbe, inkább csak dörzsöljük át vele testüket, vagy hagyjuk, hogy ráheveredjen kedvencünk, vagy egyszerűen ráállhat, hogy mancsait hűtse, miközben várja a következő hidegfrontot!

 Nyári sorozatunk következő részében a túlzott vízfogyasztás veszélyeiről is fogunk írni!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!