Hogyan válasszunk (kölyök)kutyát?


Bár a legtöbben azért keresik fel a Tükör Módszer kutyaiskoláit, mert már van kutya a családban, akivel tanulni szeretnének, most azokhoz szólunk, akik kutyaválasztás előtt állnak: legyen szó első vagy sokadik négylábú kedvencről.

A Tükör Módszer egyik alapvetése a tudatos gazdai magatartás, amihez bizony jó adag önismeretre is szükségünk van. Ezért, mielőtt kutyát vennénk magunkhoz, érdemes mélyen magunkba nézni és átgondolni döntésünk hátterét. Paradoxnak tűnhet, hogy a jó kutyatartó az, akinek éppen nincsen kutyája, de bölcsebb időben felismerni, ha az adott élethelyzetünk nem teszi lehetővé, hogy egy kutyáról gondoskodjunk. Ha alapos mérlegelés után is tudjuk vállalni, hogy megfelelően gondoskodjunk az új családtag életmódjáról, akkor álljék itt néhány gondolatébresztő a nagy választáshoz:

Honnan jöjjön a kutya?

Itt most nem kell feltétlenül díjnyertes, pedigrés kutya felmenőkre gondolni, csupán arra kérünk mindenkit, hogy véletlenül se támogassa a felelőtlen és sokszor kegyetlen szaporítókat. A Tükör Módszer számos menhellyel és alapítvánnyal működik együtt, ahol kölyökkutyáktól elkezdve idősebb ebekig sokan várják az igazi gazdát. Aki egy bizonyos fajtára vágyik, annak érdemes tájékozódni a különböző fajtamentéssel foglalkozó szervezeteknél, illetve a felelősségteljes tenyésztőkkel felvenni a kapcsolatot.

Honnan ismerhetjük fel a felelősségteljes tenyésztőt, illetve menhelyet?

Az egyik alapismérvük, hogy nem adják “csak úgy oda” a kutyát. Meg szeretnének ismerkedni a gazda jelölttel, és szerződést is kötnek, ha kiválasztásra kerül egy kutya. Ilyenkor kölcsönösen ér kérdezni, tájékozódni, hogy mindenki tisztában legyen a kutyával kapcsolatos tudnivalókkal.

Honnan tudhatjuk, hogy egy kutya nekünk való?

Nos, ez legalább olyan nehéz kérdés, mint a megbízható származási hely. Ha fajtatiszta kutyáról van szó, vagy ismerjük a keverék felmenőit, akkor vannak olyan jellemzők, amelyekkel számolhatunk: például hosszú szőre folyamatos ápolást igényel-e majd, mekkora lesz a kifejlett kutya, illetve milyen célra tenyésztették eredetileg. Utóbbi a megfelelő életmód szempontjából nagyon fontos: például annak, aki futáshoz keres négylábú társat magának, bizonyos testi adottságokkal számolnia kell ahhoz, hogy kedvence gond nélkül tartsa vele a lépést.

Honnan tudhatjuk, hogy egy kutya illik a családunkba?

Legyünk őszinték önmagunkkal is: hiába bolondulunk a cuki malamut kölykökért, ha több kisgyermek és egy feszített munkarend mellett nem tudunk elég időt szánni a lemozgatására, tanítására és ösztönenergiái levezetésére. Lehet, hogy nekünk egy idősebb, már nyugodtabb “kanapékutya” lesz az ideális társ. Fontos észben tartani, hogy egy kutyafajta általános jellemzői csak nagy vonalakban adnak iránymutatást az egyedek alap természetére nézve. Bárki, akinek már volt ugyanabból a fajtából két vagy több kutyával dolga, tudhatja, hogy hatalmas különbség van a temperamentumok között. Ez bizony részben a zsákbakutya esete, bár tenyésztőknél hasznos a kutyaszülőkkel is megismerkedni, hiszen a kutyák nem csak fizikai adottságokat örökölnek. Végső soron viszont, minden racionális érvet és ismérvet félretéve, érdemes a szívünkre is hallgatni. Ahogy Walter Gabriella, a Népszigeti Kutyasuli vezetője is megvallotta néha a “szerelemkutyák” adnak a legtöbbet az életünkhöz.

Fotó: Freepik.com