Hogyan fogadj örökbe kutyát?


Hazánkban is érzékelhető volt a járvány alatti örökbefogadási kedv növekedés és a Tükör Módszeres Kutyasulik tanfolyamaira is számos “pandémia” kutyus érkezett. Alapítványi partnereink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több kutya találjon számára megfelelő, szerető családra, a Tükör Módszer ösztöndíj alap a Mentettek program keretében pedig 2022. januártól további támogatást és kedvezményeket tesz elérhetővé, hogy minél több örökbefogadott kutyát taníthassanak családjaik. 

Menteni bárhonnan lehet

Ahogy Kresák Ágnes, az Őrmezői Kutyasuli vezetője megfogalmazta: Menteni bárhonnan lehet, sőt, ha az adott kutya bajban van, azzal, ha kihozzák a helyére kerülhet egy másik, segítségre szoruló eb. Így egyszerre két kutyát támogatunk, ha örökbefogadunk: az új családtagunkat és egyúttal esélyt adunk a gazdisodásra egy másik kutyusnak is.

Mi alapján válasszunk?

A döntést viszont nem szabad elhamarkodottan meghozni. Sokan érdeklődnek, hogy mi alapján válasszanak: szuka legyen, netán kan? Kölyök, fiatal vagy idős kutya? Fajtamentés vagy keverék kutya mellett tegyük le a voksunkat? Univerzális válasz nem létezik. A fő szempont az legyen ahogy, Walter Gabriella, a Népszigeti Kutyasuli vezetője fogalmaz, hogy milyen az életmódunk és a temperamentumunk. Bizony jó adag önismeret kell a felelős döntéshez, hiszen hiába rajonguk egy bizonyos fajtáért, ha nem illeszkedik családunkba: egy dinamikus életet élő vagy nagycsaládos, sok gyerekes gazdijelölt például ne válasszon érzékeny, pánikra hajlamos kutyát s, aki tudja magáról, hogy gondjai vannak a következetességgel, ne válasszon egy olyan vezéregyéniséget, akinek határozott gazdira van szüksége az első perctől. 

Kérdezzünk, figyeljünk!

Kérdezzük a menhely munkatársait a kutyákról, ha lehetőségünk van rá, figyeljük meg miként viszonyul fajtársaihoz a kiszemelt kutyus. Igazi személyiségét csak otthon fogjuk tudni megismerni, amikor már velünk él, de Óbert Mária, a Kőbányai és Rákoscsabai Kutyasulik vezetője, hangsúlyozza, hogy semmiképpen se hirtelen felindulásból vigyünk haza egy kutyát: érdemes többször meglátogatni és megnézni, tényleg ő való-e nekünk. Végső soron minden kutya összeszoktatható másokkal, de van, akinél ez egy hosszabb terápiás folyamat vége lesz. 

Kutyaiskola, tanfolyamok

Az alapfokú tanfolyam kiváló alkalmat nyújt, hogy gazdi és új kutyája összecsiszolódjon, a kutyus megkapja a neki járó figyelmet és megismerje új családja. Már az együttélés kezdetén is érdemes lehet ellátogatni a tanfolyamra, hiszen ilyenkor oktatói támogatással tud kialakulni a kötődés a bizalom kutya és gazdája között. Élvezzük hát ezt a különleges időszakot, amikor megalapozzuk kapcsolatunkat kutyánkkal úgy, hogy közben egy másik eb is lehetőséget kap a boldogabb életre.

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: https://freepik.com/