“Nekem szélsőséges példákat képviselnek a kutyáim, mert terápiás kutyák.” – interjú Óbert Máriával a Rákoscsabai és Kőbányai Kutyasulik vezetőjével


Marcsi nevét mindenki ismeri, aki viselkedésterápiával szeretne foglalkozni, de azt kevesen tudják, hogy egyik kutyáját sem ő választotta.

A Tükör Módszer™ budapesti iskoláit hárman vezetitek hölgyek, te két iskolát egyszerre. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy mikor és hogyan kerültél le a sulira.

Másfél évtizede az akkor még egyedüli Tükör Módszeres iskolaként működő népszigeti suliban kezdtem egy kiképzői tanfolyammal. Fokozatosan egyre több feladat talált meg, és 2011-ben a rákoscsabai suli élére kerültem. A kőbányai iskola tulajdonjogba pedig tudatos döntésként szálltam be néhány évre rá, így jelenleg résztulajdonosa és szakmai vezetője is vagyok.

Miként jutottál el oda, hogy a kutyázás hivatássá, főállású munkáddá váljon?

Majdnem három évig főállás mellett dolgoztam iskolavezetőként, de mivel se éjjelem, se nappalom nem volt, egy idő után eljött az ideje váltásnak. Így felmondtam a munkahelyemen, és szinte egyik napról a másikra hivatás lett a hobbiból.

Számodra mi a legnagyobb kihívás egy, pontosabban a te esetedben két Kutyasuli vezetésében?

Őszintén mondhatom, hogy eddig szakmailag még nem éltem meg kihívásnak ezt a munkát.  Mivel korábban egyetemi tanárként dolgoztam, és mondhatjuk vezetői alkat vagyok, így a gazdákkal kommunikálni, és az oktatói gárdát irányítani testhezálló feladat. Ami most a nehézséget jelenti az egy klasszikus huszonegyedik századi probléma: két iskolát simán lehet vezetni, de közben gyereket nevelni és kiegyensúlyozott családi életet élni már nehéz, hiszen nekem is csak 24 óra áll rendelkezésemre egy nap.

Több kutya gazdája voltál már, milyen jellemvonásokat keresel egy kutyában?

Ez egy kacifántos történet, mert eddig egyik kutyám sem úgy került hozzám, hogy én azt akartam. Az első két kutyámat apukám választotta, utána menhelyről és kóbor kutyákat befogadva jött össze a jelenlegi csapat, akik közül a legifjabb egy igazi társadalmi felelősségvállalás eredménye: egy tüzelő kóbor kutya elcsalta a kanomat így gondoskodtam az anyaállat és a kölykök elhelyezéséről – egyikőjük végleg nálam maradt.

Sokat viccelünk azzal, hogy a legnagyobb kihívást általában az oktatók kutyái jelentik. Gazdaként a Tükör Módszer™ mely elemei segítenek téged leginkább a hétköznapokban?

Nekem szélsőséges példákat képviselnek a kutyáim, mert terápiás kutyák. Rájuk más szabályok vonatkoznak, mint egy átlag kutyára. Másért és másként jár nekik rászólás: sokkal tovább elmehetnek, mert tudom, hogy bármilyen szélsőséges helyzetben le tudom kapcsolni őket.

Oktatóként viselkedésterápiás szakértelmedről vagy ismert. Gazdaként mit élvezel a legjobban a kutyáiddal?

Még a gyermekem születése előtt nagyon intenzíven dolgoztam a Bemutató Csoportban, egy ideig vezettem is. Élvezem tehát, ha trükköket tanulunk, de magasabb szintű vizsgákat is letettem a kutyáimmal: E5-ös, illetve E7-es szintet értünk eddig el.

Egyre többet tudunk a kutyákról, a magyar etológiai kutatások világszínvonalúak. Neked mi a legérdekesebb oktatói szemmel, mi az, ami szerinted Tükör Módszerbe beépíthető a jövőben?

Sajnos időhiány miatt mostanában nem tudom annyira követni a legfrissebb eredményeket, de régebben nagyon érdekesnek találtam a farkas-kutya párhuzamot vizsgáló kutatásokat. Szerintem hasznos lenne az orrmunkát megvizsgálni etológiai szempontból és a családba történő beilleszkedés is megérne egy kutatást.

2020 finoman szólva kihívásokkal teli év volt a Kutyasulinak, hiszen a COVID járvány miatt átmenetileg szüneteltetni kellett a tanfolyamokat, most a kijárási tilalom miatt a hétköznapi oktatás menete akadt meg. Bár még benne vagyunk ebben a nehéz időszakban, visszatekintve mi volt az eddigi legnagyobb tanulság számodra?

Inkább pozitívumot emelnék ki: azt tapasztaltam, hogy a leállás után az oktatók nagyon várták az újrakezdést. Öröm volt látni a plusz munkába beletett energiákat, nagyon jól jött a csapat lelkesedése és egyértelműen behozhatónak bizonyult a gazdák szemszögéből is a kiesés. 

Hogy látod a Kutyasuli jövőjét, milyen terveitek vannak 2021-re és a távolabbi jövőre?

Jelenleg a budapesti iskolák működésének összehangolási folyamatai zajlanak. Ha ezen túljutottunk, akkor nagyon szeretnék egy kézbentarthatósági tanfolyamot megszervezni, illetve magasabb tanítási tanfolyamok indítása is szerepel az elképzeléseim között.

Fotók: Óbert Mária tulajdona