Zéró kutya és Zsófi története


Zéró kutya neve senkit ne tévesszen meg: ez a kutya nem egy nagy nulla, sőt! Puzder Zsófiával, gazdijával, a Népszigeti Kutyasuli alapfokú tanfolyamát a Tükör Módszer Mentettek Ösztöndíj alap támogatásával végezték el, olvassátok szeretettel kalandjaikat!

Mi volt az alapfokú tanfolyamon a legnagyobb tapasztalás, tanulság számotokra?

Nem összehasonlítható, ha egy tanfolyam során elengedhetjük a kutyákat és nincsenek végig pórázon: minőségi ugrás a behívhatóságban, hiszen folyamatosan gyakoroljuk. Ez egy nagy élmény volt, elképesztően más a korábbi kutyaiskolás élményeimhez képest. Ráadásul rengeteg módszert kapunk ugyanarra a helyezetre: sok kutyusnál láttam, hogy az oktatók a gazdikkal végigvették a lehetőségeket, miként lehet az adott feladatnál, problémánál sikert elérni. Mindenkire figyelmet fordítottak a csoportban, ha kellett, külön-külön is megvizsgálták a helyzeteket, ami sokat adott az élményhez.

A pozitívumokon túl, mi volt a legnagyobb kihívás számotokra?

A tanfolyamon nem volt kifejezett kihívás, de a vizsgán volt egy nehéz helyzet, mert próbára tett minket egy hosszabbra nyúlt helybenmaradás. Zéró alaptermészetével szerettem volna inkább megismerkedni, mert ő nehezen oldható, nagyon meg tud rettenni egy-egy rászólásnál. Ezen mindenképpen szeretnénk dolgozni a középfokú tanfolyamon.

A tanfolyami anyagból mit ültettetek át a hétköznapokba?

Volt már négy ideiglenes kutyusom és nekem ez már a harmadik kutyaiskolás tapasztalatom volt, de ahogy említettem, a behívás a legértékesebb, amit magunkkal viszünk. Egyetlen másik képzésen sem fejlődött még ilyen jól a kutyám behívhatósága.

A tanfolyamon túl mit szeretnétek kipróbálni az életmódsportok közül?

A mantrailing alapozót nagyon szeretnénk kipróbálni, mert Zérónak az első közösen töltött hónapunk során csak a földön volt az orra, mire a séták közben már én is voltam olyan érdekes, mint a szagok. A középfok után az agility-be is szeretnénk belekóstolni, neki talán ez lehet a legtesthezállóbb, mert nagyon sportos, elképesztően ügyes és nem fél semmilyen magasságtól: így remélem, hogy lesz olyan, amit én is, ő is egyaránt élvezünk!

Tapasztalt ideiglenes befogadóként és immáron gazdiként, mit gondolsz, miért érdemes kutyaiskolába járni?

Az MFÖEK (Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát) csapatában alapelvünk, hogy a minőségi idő a kutya-gazda között nagyon fontos: ez nem csak az első kutyás gazdikra igaz, de ott még hangsúlyosabb. A kutyák szocializációja is így tud kialakulni, és az ül-pacsi jellegű feladatokon túl a gazdi így tanulhatja meg a kutyája kommunikációját. Számomra ez utóbbi volt a legfontosabb Zéró esetében. Nekem a legnagyobb kritikusom az édesapám, ő klasszikusan a kertben, házon kívül tudta eddig csak elképzelni a kutya helyét és most tapasztalja meg először, hogy egy kutyának nem kell zajos, agresszív rendbontónak lennie. Zéró jó példája, hogy ezek a sztereotíp, zavaró viselkedések egyáltalán nem kell, hogy a kutyás léttel járjanak és igenis, a kutyának van helye a lakásban, házban is.

Mennyiben segített a Tükör Módszer Mentettek Ösztöndíj program nektek?

Abszolút segített: mindenképpen szerettem volna kutyaiskolában járni Zéróval, főleg mert tudtam, hogy a magántréner a mi céljainkhoz felesleges lett volna, és szerencsére komoly viselkedési problémákkal sem kellett megküzdenünk, viszont szegény Zérónak négy nappal azután eltört a lába, hogy hozzám került és az egy komoly kiadást jelentett. Az MFÖEK alapítványnál Edina említette a lehetőséget, mert látta bennünk az elköteleződést, hogy dolgozzunk a kutyával és tudta, hogy pont jókor jön ez a támogatás az életünkbe. Hamarosan pedig folytatjuk majd a középfokú tanfolyammal!

Fotó: Puzder Zsófia tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!