Nyakatekert nyakörvek


nyakörv
Vissza az alapokhoz! Korábban már írtunk a megfelelő póráz ismérveiről itt és itt, most következzék az ideális nyakörv.

Talán nem meglepő, de sok tekintetben a pórázhoz hasonló szempontokat kell figyelembe vennünk a nyakörv kiválasztásakor is. Elsődleges, hogy legyen kutyánk számára megfelelő méretű és szélességű. Vannak fajták, pl. agarak, akiknek érdemes szélesebb, fajtájuk jellemzőit szem előtt tartó nyakörvet választan. Egy kölyök kutyának a legtöbb esetben még nem a végleges nyakörvet fogjuk választani, vannak olyan kistestű kutyusok, akiknek eleinte a macska nyakörv kínálatban kell keresgélnünk. A mindenkori ökölszabály az, hogy ha két ujjunk befér a kutya nyaka és a nyakörv közé, akkor már nem elég szoros, de egy ujjunkat be kell tudnunk rakni: ekkor kényelmes és biztonságos kedvencünknek. Anyagát tekintve fontos, hogy strapabíró legyen, ne nyúljon és könnyen tisztítható legyen.

A nyakörvek elengedhetetlen kelléke egy biléta, amelyen szerepel a kutya neve, gazdája elérhetősége.

Ha igazán személyre, azaz kutyára szabottat szeretnénk, már választhatunk olyan manufaktúrát is, ahol a nyakörvbe gravírozzák ezeket a fontos adatokat. Alapvető még, hogy a pórázzal stabilan kapcsolódjon és a kutya véletlenül se tudja kirántani fejét a nyakörvből: soha ne becsüljük alá egy megijedt kutya pánikviselkedését!

A Tükör Módszer Kutyasulikon a mindennapi sétákhoz hám helyett nyakörvet ajánlunk, legalább a tanulás idejére: a kutya és gazdija tisztábban tudnak kommunikálni a pórázon keresztül. A fojtó vagy elektromos nyakörvet nem ajánljuk: ilyen kényszerítő eszközökkel a kutya-gazdi viszonyt nem tudjuk építeni. Természetesen vannak kivételek, például siket kutyáknál az elektromos nyakörvek rezgő fokozatát használjuk klikker helyett, és bizonyos életmódsportoknál (pl. mantrailing, ÖKT) kifejezetten hámot használunk. Ha kérdésed van, fordulj bizalommal a Kutyasuli oktatóihoz. Az első nyakörv és póráz megfelelő feltételéről, azaz a nyakörv- és pórázszocializációról pedig videónkban tanulhattok!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!