Pórázat rá, de okosan!


A kutyázás egyik alapkelléke a póráz: minden gazdinak szüksége van rá, már csak azért is, mert hatósági előírások szabályozzák, hogy a közterületek többségén pórázon kell(ene) vezetni kedvenceinket. Na, de milyen a megfelelő póráz és hogyan kezdjük el használni?

Pórázból kis túlzással már annyiféle elérhető, mint égen a csillag, de mielőtt elveszünk a különböző színpompás dizájnok kavalkádjában érdemes néhány alapvető jellemzőt mérlegelni: a póráz választáskor a kutya (kifejlett) méretét és súlyát mindenképpen figyelembe kell venni.

Hogyan válasszunk pórázt?

Kisebb testű kutyáknak elégséges vékonyabb/keskenyebb pórázt választani, míg egy nagyobb termetű eb gazdája szélesebb példányt kell, hogy vásároljon. A legtöbb fix póráz 8-16 mm szélességű, és utóbbi az átlagos kutyát, mindennapi körülmények között biztonsággal ki tudja szolgálni. Ha kedvencünk különösen vehemens, és még nem tudjuk megfelelően irányítani, a póráz anyagának szakítószilárdságát kell mérlegelnünk. 

A kényelmes sétához legalább 120 cm hosszú póráz szükséges, aminél természetesen lehet kicsit hosszabb a kiszemelt darab. Ellenben az semmiképpen nem szerencsés, ha túl hosszú a póráz, hiszen ez könnyen balesetekhez vezethet: megbotlik benne kutya és gazdája, rátekeredhet az utcán számos tárgyra stb.

Milyen legyen a póráz?

A póráz legyen strapabíró: ne feledjük, naponta kétszer-háromszor meg fogjuk sétáltani a pórázt is, esőben-szélben-hóban állnia kell a sarat. Az UV-álló modelleknél nem kell tartani az elszíneződéstől, de ennél még fontosabb, hogy ne kezdjen el foszlani, nyúlni. Számos anyag vízhatlan: válasszunk például  olyan BioThane, vegánbőr  vagy heveder anyagból készült pórázt, aminél a csapadék sem jelent gondot. A fém láncból készült típusok nemcsak nehezek, de komoly sérüléseket is tudnak okozni gazdának és kutyának egyaránt, ezért nem javasoljuk használatukat.

Végül, de nem utolsó sorban vannak speciális helyzetekre kialakított pórázok: ha hámot használunk, bizonyos életmódsportoknál, például közös biciklizésnél vagy mantrailing edzés során természetesen olyat kell választani, amely ezekben a szituációkban is biztonságosak kutyának-gazdának egyaránt.

Mit javaslunk tanuláskor?

A Tükör Módszer Kutyasulikon tanuláskor a fix pórázt javasoljuk, mert ez egyértelmű kommunikációt tesz lehetővé kutya és gazdája között: célunk, hogy a Kölyökkutya-tanfolyam/alapfokú-tanfolyam végére a páros olyan összeszokott legyen, hogy a mindennapi kézbentartási helyzetekben ne a póráz jelentse a mentsvárat. Várunk szeretettel tanfolyamainkon és foglalkozásainkon, ahol az oktatók örömmel segítenek a megfelelő póráz kiválasztásában is!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!