Mancsvédelem


Közeledik a hideg és vele együtt a városi síkosságmentesítés. Mit jelent ez kedvenceink mancsának?

A tiszta hó alapvetően nem árt a kis tappancsoknak, de ahogy az avar alatt, úgy a hóban is figyelni kell a megbújó éles tárgyakat, amelyek könnyen sérüléseket okozhatnak. Ráadásul mínuszokban a puha párnácskákat kikezdheti a hideg, és a városban alkalmazott kémiai síkosságmentesítés is rossz hatással van a kutyalábakra. A jó hír, hogy néhány praktikus tippel könnyen megelőzhetjük a gondokat és kutyánk vígan futkározhat hideg időben is!

Az első és legfontosabb talán a rendszeres tisztítás: hazaérve egy tiszta törülközővel, langyos vízzel simítsuk le a kutya mancsát – nem csak kevesebb koszt fog behordani, de így elkerülhetjük, hogy lenyalogassa a számára káros anyagokat a talpáról. 

Frei Szilvia okleveles kutyakozmetikus kiemeli, hogy a téli hónapokban fontos a kutyák mancsának védelme – a hideg, sózott vagy homokkal szórt, esetleg fagyos, jégdarabos talajviszonyok különösen kikezdhetik a kutyák talppárnáit – így annak krémmel való kezelése egy-egy séta utáni pihenő időben, valamint a talpszőrök röviden tartása sokat javìthat kutyánk téli komfortérzetén. Mancsápoláshoz otthon is készíthetünk olivaolajból, shea vajból és méhviaszból krémet, de mára már számos minőségi késztermék közül is választhatunk!

Szakértőnk két kevésbé ismert kiegészítőre is felhívja figyelmünket: bár viselésükhöz idejekorán hozzá kell szoktatni az ebeket (és nem feltétlenül jár majd sikerrel), remek szolgálatot tehet a kutyacipő, ami elméletben kiválóan védi kedvencünk mancsait a vizes, hideg talajviszonyoktól a téli hónapokban. Elsősorban kistermetű, vékonyabb csontozatú fajtáknál érdemes erre gondolni a kölyök időszakban.

Felnőtt és nagyobb termetű kutyáknál praktikus kiegészítő lehet a szilikonos kutyazokni is, melyet a kutya lábszárára húzva, a megfelelő hosszra tudunk igazítani, majd könnyen tisztítani és így a bekötözött sebeket, sérült lábat tartja szárazon akár latyakos időben is. 

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!