A kutyakozmetika titkai: több, mint mani-pedi!


Frei Szilviával, okleveles kutyakozmetikussal a kutyák szőr és bőr ápolásáról beszélgettünk. Mi kérdeztünk, ő válaszolt!

Az elmúlt hetekben a tapasztaltabb gazdákat is nehéz pillanatok elé állította, hogy pont a tavaszi fazonírozás idején bezártak a kutyakozmetikusok. Mi az, amit egy gazda ilyenkor tehet, milyen házi felszerelést ajánlasz a családi kutyatartóknak?

Ha a városi kutyatartókra gondolunk, sok kutya él lakásban, ahol bizony az elhulló szőr könnyen beborít mindent és az összecsomósodott, filcesedő szőr bontása nehéz feladat elé állíthatja a gazdit. Fajtánként változik, hogy mire lesz szüksége a gondos gazdának, érdemes célirànyosan haladni, de a legfontosabb alapkellék egy jó minőségű bontókefe.

Hogyan döntsük el, milyen eszközt válasszunk?

Nem kell feltétlenül szakboltban vásárolni, az alapkellékek beszerzésénél kisállatokkal foglalkozó boltokban is tudnak segíteni, de érdemes a szakember véleményét kikérni. Ha már van megbízható kutyakozmetikusunk, akkor ő fog személyreszabott tanáccsal szolgálni, főleg ha keverék kutyáról van szó, ahol látatlanban nehéz megállapítani mire van szüksége a szőrzetnek. Tévhit, hogy a rövid szőrű kutyákkal kevesebb a gond, hiszen gyakori a folyamatos vedlés, amivel a gazdának ugyanúgy feladata lesz, mint egy hosszú szőrzetű fajtánál. Vannak olyan fajták, amelyeknek speciális eszközökre van szükségük, ilyenek például a trimmelést igénylő kutyák, itt a szakirodalomra lehet támaszkodni.

Említetted a trimmelést igénylő fajtákat. Milyen kutyáknak van szüksége kutyakozmetikusra? Van olyan kuyafajta, akinek nem kell kutyakozmetikushoz járnia?

Ez nagyban függ a kutya fajtájától és tartási körülményeitől, de minden fajtának célszerű időnként rendberakni a szőrét. Vannak olyan kutyák, például a zsinórós pulik és komondorok, akiknek kifejezetten árt, ha gyakran járnak kutyakozmetikusnál. Nekik évente egyszer, lehetőleg nyári időszakban van szükségük egy alapos ápolásra, ami után bundájuk kiszáradásához akár napokra is szükség lehet. Vannak továbbá olyan fajták, mint például a bichonok vagy skót terrierek, akiknek 6-8 hetente szükségük van fazonírozásra akkor is, ha hobbi állatok, tehát nem kiállításra készülnek velük. Vannak gazdák, akik sajnos túlzásba esnek és akár hetente szeretnének samponos fürdetést a kedvencüknek. Felelős szakember ilyet nem ajánlhat, hiszen ez kifejezetten árt a kutyák bőrének és szőrének.

Egy gyors fürdetés otthon is lehetséges. Mit tud a kutyakozmetikus, amit az átlag gazda nem tud abszolválni?

Sajnos, hazánkban néha még mindig alábecsülik a szakma fontosságát. A jó kutyakozmetikusnak a tapasztalatán és szakismeretén túl, egy olyan készsége van, ami lehetővé teszi, hogy megfelelően bánjon a kutyákkal. A kozmetikai kezelés, ha helyesen végzik, nem fájhat a kutyánknak, de könnyen negatív élményt jelenthet, szakszerűtlen bánásmód esetén. A kutyakozmetikus feladata ezért összetett: megfelelő módon kell tudnia kommunikálni a kutyával a kezelés alatt, miközben biztonságos ollózási és nyírási technikák segítségével kialakítja a fajtajellegnek és a gazda kívánsáának megfelelő fazont. Én vallom, hogy ha egy kutyakozmetikus jól tud a kutyával bánni, nem kell kikötnie a kezelés során, amivel már eleve stresszes, negatív pozícióba hozza.

Mire figyeljen a gazda, amikor kozmetikust választ?

Jó esetben a kutyánk 10-15 évig velünk lesz. Számoljuk csak ki, hogy ez alatt hányszor kell kozmetikushoz menni! Csak azt tudom ajánlani, hogy érdemes akár messzebbre is elautózni, hogy megtaláljuk azt a megfizethető, de megbízható és szimpatikus szakembert, aki megfelelően bánik a kutyával. Az a gazda, aki figyel a kutyájára észre fogja venni, hogy kialakul-e a kölcsönös szimpátia kutya és kozmetikus között.

Mikor menjen egy kölyök először kozmetikushoz?

A kötelező oltás sorozat megléte alapfeltétele az első látogatásnak és fontos, hogy fél éves koráig tilos géppel nyírni egy kölyköt. Ezen túl a fajtajelleg dönti el, mire van szüksége az adott ebnek. Eleinte óvatosan, akár az állatorvos bevonásával érdemes közelíteni a szőrápoláshoz és fokozatosan hozzászoktatni a kutyákat ezekhez az ingerekhez, nehogy félelem alakuljon ki benne vagy baleset legyen a vége.  Vannak higiéniailag kiemelten fontos testtájak: ilyen a végbélnyílás körüli terület, a mancspárnák közötti szőr, illetve a szem környéke. A kölyök kutyáknál a puha szőr még könnyen csomósodik, ezért fontos, hogy már az első perctől figyeljen a gazda a kutyája tisztántartására.

A COVID-19 járvány egyik következménye, hogy egyedül hagyjuk a kutyàt a kozmetikusnál. Alapvetően mit ajánlasz, maradjon a gazdi a kezelés idejére?

Első alkalommal mindenképpen maradjon a gazdi, később érdemes dönteni, kinek mi a kényelmesebb. Ha a gazda jelen van, akkor tiszteletben kell tartania a munkafelületet és a kozmetikus munkáját, mert különben lehetetlen lesz a kutyával bánni, de vannak kutyák (és gazdák), akiket megnyugtat, ha jelen vannak a kezelésnél. Ezért én nem is szoktam elküldeni egyetlen gazdát sem. 

Végül, de nem utolsó sorban. Milyen egészségügyi problémákat tudunk megelőzni kutyakozmetikus segítségével?

A kutyakozmetikus sokkal többet nyújt a csinos megjelenésnél. Vannak feladatok, például a körömvágás, amelyek komoly sérüléssel tudnak járni, ha nem megfelelően végzik. Ehhez rutin kell, ahogy a fajtaspecifikus, illetve keverék kutyák megfelelő ápolásához is. A rendszeres kutyakozmetikai látogatással, a kutyák bőrének és szőrzetének tisztántartásával, elkerülhető a gombásodás és számos parazita is. Ha pedig kutyánk élő vizekben fürdik, akkor ott a természetben előforduló, de a lakásban nem feltétlenül kívánatos dolgokkal gazdagodhat. Figyeljünk a kutya közérzetére: neki sem jó, ha a bundájra összeragad, filcesedik, hosszú távon akár mozgását is nehezítheti.

Fotók: Frei Szilvia tulajdona