Gaston története – 3. rész


Gaston kutya révbe ért: ilyen happy endet, pontosabban happy kezdetet kívánunk minden mentett kiskutyának. Az iCentre Apple Prémium Viszonteladó csapatának támogatásával ismerjétek meg Gaston örökcsaládját, Becska Balázst, Horváth Bencét és Luna kutyát!
Gaston pár hete van nálatok, milyen érzés most négytagú családként élni a hétköznapokat?

Visszatértünk a babakorba kicsit: Luna kutyánk már két éves, de most újraéljük a kölyökkutya korát. Szerettünk volna második kutyust mindenképpen, ez nem volt egy váratlan helyzet, de azért tényleg felborult kicsit az életünk Gaston érkezésével. Sétálunk együtt  négyesben is, van, hogy csak egyikünk megy két kutyával egyszerre, de olyan is előfordul, hogy együtt indulunk, de aztán különválunk, hogy mindkét kutyának meglegyen a saját ideje – Gastonnak természetesen még több kimenő jár, hiszen őt még gyakrabban hívja a természet.

Luna kutya hogyan reagált Gaston érkezésére?

Azt hittük, hogy egyáltalán nem lesz féltékeny, de kicsit azért bújt, amikor elkezdtük simogatni Gaston-t. Nagyokat bandáznak, már a legelső találkozásnál hatalmasat játszottak: ez azért volt kellemes meglepetés, mert Luna alapvetően nem szeret kölykökkel játszani. Benne volt a pakliban, hogy némi sznobizmussal, hűvös távolságtartással fogja kezelni a helyzetet, mert eléggé megválogatja a játszópajtásokat! (nevetnek) Luna eddig mindenhova jött velünk: nyáron  együtt mentünk SUP-ozni, kirándulni, de azt bizony látjuk, hogy most kevesebb figyelem jut rá. A minap már negyed óra tanulástól ezer százalékon működött a figyelme – hiába, ő azért egy munkavonalas border, aki igényli az agymunkát. Már most tudjuk, hogy valamilyen életmód sportra lesz szükségünk a kiegyensúlyozott élet érdekében. Nagyon sok minden érdekel minket, és Lunának is sok mindenhez van érzéke, nehéz választani!

Ti már kijártatok egy Kölykös tanfolyamot a sulin egy immáron felnőtt kutyahölggyel, Lunával. Milyen érzés most másodszorra részt venni a Kölyökkutya-tanfolyamon?

Nagyon örülünk, hogy megint (Korom) Gábornál lehetünk, és isszuk a szavait másodjára is. Annak ellenére, hogy ismétlünk, nem unatkozunk. Ez megint egy kihívás, hiszen egy másik kutyáról van szó, aki másképp motiválható és más a történetük is. Luna már régebb óta velünk volt, mire eljutottunk a Kutyasulira, most viszont Gaston nagyon rövid időn belül elkezdte a tanulást.  Már most látjuk, hogy Gaston-ért meg kell szenvedni, küzdünk a figyelméért: valószínűleg őt a tanfolyam végéig kézből kell majd etetni, hogy elhiggye, hogy tényleg a családunk része!

Első kutyátok tenyésztőtől származik, a második kutyus egyértelmű volt, hogy mentvény lesz?

Már Luna érkezése előtt gondolkoztunk a mentésen, de első kutyusnak úgy, hogy mi sem értettünk a kutyázáshoz, egy stabilabb háttérrel rendelkező kutyust szerettünk volna. Aztán ahogy Lillán keresztül megismertük Gastont, megérett bennünk a döntés, hogy akkor ő lesz a második kutyánk. Nem igazán tudtuk milyen örökbe fogadni egy ilyen kiskutyát, ráadásul itt most kacifántosabb a helyzet, hiszen a FEMA elsőként Lilla gondjaira bízta, és hiába tudtuk előre, hogy ő ideiglenes befogadója lesz a Gastonnak, nagyon szigorú papírmunkával ruházták ránk át a gazdi jogokat.

Van olyan korábbi Kutyasulis tapasztalatotok, ami segített az elmúlt hetekben Gaston esetében?

Nagyon sok erőt ad, hogy most már tudjuk: meg lehet csinálni. Lunánál még tartottunk  a vizsga számos elemétől, például a “városi nyünyörgetőtől” (a Kölyökkutya-vizsga egyik eleme, hogy a kutyának nyugodtan kell várnia, amíg a gazdija egy lelkes, kutyaszerető városlakóval találkozik). Mi Lunával kijártuk a Kölyök PRO-t is, és az ott kapott ismeretek még jobban segítenek minket. Sok mindent másképp nézünk már, legyen szó motivációról vagy tanításról. Gastonnal érdekes lenne újra átmenni majd azon a folyamaton is, mert annyira másmilyen kutya. A két hét alatt, mióta nálunk van, sokat változott Gaston is,  már farokcsóválva jön tanulni… és egyáltalán jön hozzánk, mert megküzdünk a behívással: egy-egy szélrózsánál még nem biztos, hogy nálunk tényleg lesz kutyus a végén! (a Kutyaovin gyakran kérjük a gazdikat, hogy fussanak a pálya különböző pontjaira és egyszerre hívják a kutyusokat, akiket finom falatokkal jutalmaznak, amikor ügyesen beérkeznek – ez a szélrózsa). Összességében a Kölyökkutya-tanfolyam és a Kölyök PRO olyan gazdit csinált belőlünk, hogy tudás eszközök sokaságával felszerelkezve tudtunk belekezdeni a Gastonnal való közös életbe. És ez segít talán a legtöbbet.

(x) Támogatott tartalom

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!