Élvezettel fejleszthetjük a kutyát, és saját kreativitásunkat is


Monoki Nikolettel már sokszor találkozhattatok, itt a virtuális térben és a Kutyasulik pályáin is. Felsorolni is nehéz szerteágazó oktatói munkásságát, hiszen az évek során folyamatosan megújulva oszlopos tagjává vált a Tükör Módszer közösségnek. Három részes interjú sorozatunk második fejezetét olvashatjátok most, melyben a TriniTricks oldal kapcsán trükktanulásról és az ügyességi feladatokról esik szó.

Miként kezdtél a trükkökkel foglalkozni és miért ajánlod ezt az életmód programot?

A klikkeres tanítás és a formálás már a kezdetektől fogva nagyon tetszett. Hornig Rudi nagyon nagy élményt nyújtott még az első KIKVEZ-es előadáson, amin résztvettem, és nagyon szerettem volna saját kutyával is megtapasztalni ezt a tanítási formát. Trinivel már 4 hónapos korában elkezdtem a trükktanítást. Szeretem magam kitalálni, hogy hogyan tanítsak meg valamit a kutyáimnak és a klikkeres tanítás nagyon sok teret ad a gazda kreativitásának. Rengeteget adott az oktatói fejlődésemhez is, bár Trinivel könnyű dolgom volt, mert imád tanulni. Később érkezett hozzám Fló, aki teljesen más típusú kutya. Nem volt kreatív, tele volt konfliktusokkal. Egészen máshogy kellett hozzáállnom, mint Trinihez. Ma már ő is örömmel formál, de rögös volt a idáig vezető út. 

A kapcsolatnak nagyon sokat tud adni ez a típusú közös munka, amikor a kutya figyelme a gazdára irányul. Mi is jobban megismerhetjük a kutyánkat, hiszen látjuk, hogy milyen trükkök okoznak konfliktust számára, mennyire terhelhető. A kutya pedig profitál belőle, hiszen számos feladat növeli a koncentrációt és a magabiztosságát. Különösen fontos, hogy ilyenkor a gyakorlásnál nincs az a magas elvárás, ami a vizsga felkészülésnél van és ami miatt a gazdák gyakran feszültek lesznek. Itt élvezettel fejleszthetjük a kutyát, és a saját kreativitásunkat is. Oktatóként pedig nagyon érdekes látni, hogy mennyire különböznek a  kutyák: az a megoldás, ami az egyiknél működik az a másiknál nem biztos, hogy hatékony lesz.

Van kedvenc trükköd? 

Aki figyeli a videóinkat már láthatta, hogy Trini fekve tolat. Ezt egyszer formálás közben felajánlotta, és nekem annyira megtetszett, hogy az eredeti cél helyett elkezdtem erre koncentrálni. Így született meg ez a trükk.

A trükktanulás mellett sokat foglalkozol ügyességi vizsga felkészítéssel is, melyek Tükör Módszeres különlegességnek számítanak. Hol látod az ügyességi feladatok helyét a kutyás életmód sportok közt?

Ez a fajta munka is rengeteget ad a kutya-gazda kapcsolathoz. Akár terápiás jelleggel is alkalmazhatjuk: volt már szerencsém látni például, ahogy egy agresszív kutyánál látványos változást értünk el azzal, hogy a terápia mellett elkezdett vele a gazda vizsgára készülni. Sokkal nyugodtabb lett a kutya, jobban rábízta magát a gazdára. Noha alapvetően az életmód sportoknak a lényege az ösztönenergiák levezetése, itt a szellemi lefárasztás kerül előtérbe. A gazdákat pedig támogatjuk a tematikus felkészítő tanfolyami rendszerrel, mellyel hétről-hétre struktúráltan készülhetnek.

Trinivel ti most mit élveztek a felkészülésben?

Trini szerencsés alkat, ő mindent nagyon élvez, ezért nincs olyan, amit ki tudnék emelni. Az irányítást és az akadályokat alapvetően szereti, de minket az együttlét és a gyakorlás tölt fel. Oktatóként mindig kevesebb idő jut az ember saját kutyájára, így viszont tudatosan beiktatom a közös munkát, aminek mindketten örülünk.

Reméljük, ti is kedvet kaptatok a gyakorláshoz! A TriniTricks oldalon számos feladattal megismerkedhettek, melyek közül most mi is bemutatunk egyet:

Fotó: Galambos Helga