Bürökgémorr


Amikor már azt hittük, hogy a meleg idő és a toklász elég kihívást tartogat a kutyás családoknak, akkor tévedtünk: ismerjétek meg a bürökgémorrt!

Az elmúlt hetekben egyre több kép és kérdés jelent meg a közösségi média felületek kutyás közösségeiben: sok gazdi számára az újdonság erejeként hatott a bürökgémorr névre hallgató kis növény. Bár a régióban régóta jelen van, és mezőgazdászoknak is komoly fejtörést okoz, mivel ha elszaporodik jelentősen csökkenti a talaj vízkészletét.

A növény az űrkutatókat is lázba hozta már néhány évvel ezelőtt – ami a kutyáknak és gazdáiknak a bajt jelenti, tudományos szempontból figyelemre méltó jelenség. A gyomnövény magja hegyesen nő, kis megkeményedett szőrökkel fedett, melyeknek köszönhetően hihetetlenül szilárdan képes a talajba belefúródni, s ott rögzülni.  Ezt a tulajdonságát sajnos nem csak a talaj esetében kamatoztatja: a kutyáknál ugyanez a mechanizmus jelenti azt, hogy a toklászhoz hasonlóan könnyen felkapaszkodik a kültakaróra és a puha lábpárnák közé, ahol a bőrbe fúródva sérülésekhez vezet.

Mit tehetünk gazdaként?

Sajnos a megelőzésen és a gyors felismerésen kívül nem tudunk mást tenni. Nyitott szemmel kell járni a magas növényzettel fedett területeken, sőt a saját kertünket is érdemes tüzetesen átnézni. Szántókon, utak mentén keressük a szemetgyönyörködtető lila kis virágokat – és egyúttal figyeljünk a kis lándzsa magokra.

Ha időben észrevesszük kedvencünkön, akkor határozott mozdulattal söpörjük le, húzzuk ki  és figyeljük a kutyánkat. Akár a szembe is belefúródhat, nyálkahártyába, orrba jutva pedig a mandulák mögött is meg tud kapaszkodni – a következményeket nem szükséges ecsetelni. Ha nem sikerül eltávolítani vagy belső sérülést okoz, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!