A kutyák egészséges étrendje – 3. rész – Kutyának nem való!


Mielőtt eldöntjük, hogy mit egyen a kutyánk, legalább olyan fontos, hogy tudjuk: mit NE egyen. Egyrészt ugye a földről, utcán semmit ne porszívózzon fel – ezt néha könnyebb mondani, mint gyakorlatba átültetni, no de erre szolgál a Kutyasuli. Másrészt, vannak olyan, emberek által közkedvelt élelmiszerek, amelyekről talán álmunkban sem jutna eszünkbe, hogy kutyának nem való. Egészséges étrend sorozatunkban ezekről álljon itt egy összefoglaló!

Sajnos számos, a magyar háztartásokban is kedvelt alapanyag kifejezetten mérgező kutyánkra nézve. Szerencsésebb esetben “csak” egy kis hasmenés, hányás az eredmény, viszont vannak halálos kimenetelű mérgezések is.

  • Az első és legfontosabb, hogy semmilyen nyírfacukrot, azaz xilitet tartalmazó ételnek még morzsája sem juthat négylábú kedvencünk szájába. Sokan választják manapság az egészségtudatosság jegyében a különböző cukorpótlókat, édesítőszereket: bár maga a cukor sem ajánlott kutyák számára, az alternatíváik szintén egészségtelenek az ebeknek és ezek közül is kiemelkedik a xilit. Már kis mennyiségben is súlyosan érinti a kutyaszervezet vércukorszintjét (hipoglikémiához vezet) és néhány óra leforgása alatt halálos májkárosodáshoz vezet.
  • A második, kiemelkedően fontos tiltólistás szereplő minden hagymaféle. Függetlenül attól, hogy nyersen, vagy hőkezelést követően kerül a kutyánk szájába, komoly sejtkárosodást okozhat. Vigyázzunk tehát, amikor a konyában sertepertél körülöttünk a kis morzsaporszívó!
  • Közeleg a karácsony: sem a csokoládé, sem a fahéj nem ebnek való! Míg az első kifejezetten mérgező, közkedvelt fűszerünk is komoly bőrirritációt és allergiás reakciót tud kiváltani.
  • Bár hazánkban inkább egzotikumnak számítanak: kis kedvencünk se az avokádós tálat ne nyalogassa, sem a makadámdiót ne csipegesse. Mindkettő komoly hasmenéshez és emésztési rendellenességhez vezet.
  • Végül, de nem utolsó sorban: noha a rajzfilmkutyák közkedvelt elesége a csont, ez senkit ne tévesszen meg. Ha mindenképpen így jutalmaznánk kutyánkat, válasszuk a tömör szerkezetű csontokat és azokat is ritkán, kis mennyiségben kapja, elkerülve a székrekedést. Kérdés persze, hogy a csontszilánkok veszélye megéri-e a kockázatot? Ezek ugyanis könnyen fennakadnak a szájpadláson, a nyelőcsőben és kilyukaszthatják a beleket.

Ha kényeztetni szeretnénk négylábú családtagunkat
(és ki ne akarná), tegyük ezt gondosan megválogatott jutifalatokkal, a készen kapható termékek közül pedig válasszunk olyan prémium márkákat, mint a Royal Canin, ahol biztosak lehetünk a megbízható minőségben.

Támogatott tartalom (x).


Egészséges étrend sorozat további részei itt olvashatók >>
Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: Freepik.com