A kutyák egészséges étrendje – 2. rész – Muti, mit eszel?


Kis körkapcsolás következik: budapesti iskoláink vezetőit kérdeztük, mi kerül náluk  a tálba!

Kresák Ágnes, Őrmező:

Aki ismer, tudja, hogy legtöbbször a saját kutyáim mellett még számos rehabilitációs eb él velem. Ezért a tálkák tartalma is igen változatos és néha valóságos kutyakifőzdévé alakul a konyhám. Mást kíván egy beteg és mást egy ereje teljében lévő felnőtt kutya táplálása! Jelenleg van,aki húgyuti problémák miatt speciális tápot kap, van, aki nyugdíjas halas tápot élvez már szeniorként, de például ketten nyerseznek. Egyiküknél azért döntöttem a nyers étrend mellett, mert már másfél kilós adagoknál tartottunk tápnál, de a súlya nem gyarapodott. Ilyenkor értelemszerűen lépni kell, hiszen mindig azt választom, ami az adott kutyának a legjobb. 

Óbert Mária, Kőbánya és Rákoscsaba:

Nálunk elég nagy a szórás házon belül. Az egyik kutyám gyomorfekéllyel küzd, ő  kacsát-kacsával eszik. Amennyire luxus ínyencnek tűnhet,  annyira szokatlan lehet egy másik kutyánk: ő ellenben diszkont tápot evett éveken keresztül! Hangsúlyozom, nem pénzügyi indokok vezéreltek, hanem hosszabb kísérletezés után ez vált be. Minden mástól rosszul volt, neki ezt bírta a gyomra. Tanulság? Néha a legfurcsább megoldások a célravezetőek (nem csak tápok esetén…).

Pétercsák Petra, Hajógyári:

Luna kutyám egy éves koráig tápon élt, de kölyökkorától komolyabb emésztési problémákkal küzdöttünk. Gyakorlatilag rendszeres hasmenéstől szenvedett, ami miatt komolyabb kivizsgálást követően fokozatosan áttértünk a hipoallergén tápokra, majd a nyers etetésre. Először egy “nyuszikúrával” kezdtünk, majd óvatosan bővítettük a repertoárt, így ma már bárányt, halakat, libát és kacsát is kap. Mivel a nyers étrendnek köszönhetően teljesen helyreállt az emésztése, egyszer-egyszer virslit és sajtot is kaphat, de alapvetően a jutifalitartóba is szárított húsok, esetleg zöldségek – cukkini, uborka, répa, alma kerülnek.

Walter Gabriella, Népsziget:

Elég eltérő a kutyák igénye egyedtől, alkattól és életmódtól, életkortól függően is. Jade kutyám például kék színű Staffordshire vonalához méltóan érzékeny emésztéssel van megáldva. Egészen kis korától nyersezik, így a csirkét is megeszi, ami pedig sokaknak tabu. Zili kutya, akitől nem rég búcsúzott családunk, ellenben idős korára már a  sportoló kutyáknak szánt tápból kapott: így “tuningolva”, hogy kellő energiához jusson. Az utolsó időkben pedig gyakorlatilag csak húst evett, még zöldséget is kiválogatta, így tablettás vitamin és táplálék kiegészítőket kapott a nyers étrend mellé. Előfordul, hogy az én gazdai gondoskodásom nem bizonyul telitalálatnak: néhány éve karácsonykor saját árnyékomon átlépve halat kaptak, pedig a szaga miatt minden hal tiltólistás nálunk. Nem arattam nagy sikert a kutyáknál, amikor némi büszkeséggel prezentáltam a luxus vacsit: nézegették, böködték, aztán kénytelen-kelletlen megették. Látszott, csak ímmel-ámmal falatoznak, én pedig diszkréten gutaütést kaptam.

Mint láthatjuk, ahány ház, annyi szokás, sőt ahány kutya, annyi tál és étrend. S jutifalatnak mit ajánlanak a klasszikus virsli-sajt mellé?

A szárított nyers húsoktól, halaktól a baconos illatú bolti jutifalin át a főtt májig minden megtalálható az iskolavezetők tarsolyában. Néhanapján egy kis minőségi lecsókolbász, főtt tojás fehérje és ha a helyzet azt kívánja, akár kölesgolyó és alma is bekerülhet a jutifalattartóba!

Folyt.köv.

A sorozat további részei itt olvashatók >>

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!