Szilveszter: a kutyáink Horror Éjszakája!


Közeledik a Szilveszter, azaz jön a petárdázás. Annak ellenére, hogy az idei évben komolyabb korlátozások vonatkoznak a petárdázásra is, sok jót nem remélhetünk. Kutyáink számára a Szilveszter a Horror napja! És van okunk félni. Szilveszteri petárdázás és a kutyáink

Az alap probléma: a petárda robbanás egy, az idegrendszer számára nem kezelhető sokk élménnyé válik bizonyos erősség felett.   

Bár nem minden kutya fél a petárda robbanás zajától, de bármelyik kutya érzékennyé válhat rá egy közeli robbanás miatt – onnantól kezdve pedig már egyáltalán nem, vagy csak nagyon-nagyon nehezen kezelhető ez a traumatizált állapot. Az a kutya is, aki korábban egyáltalán nem volt érzékeny, a traumát követően rettegni fog, ráadásul a már érzékennyé vált kutyánál egészen alacsony ingerszinten is megjelenik a rettegés, akár már egy menydörgést sejtető időjárási jelenségtől – például ha beborul az ég – pánikhangulatba kerülhet! 

Mit tehetünk? Szilveszteri petárdázás és a kutyáink
Kutya fél, Kutya és szilveszter, kutya fél a petárdázástól
  • amennyire lehetőségeink engedik, elvonulunk a gócpontoktól
  • kutyánkat biztonságba helyezzük, hogy a pánik miatt nehogy elszökjön – a kertből beengedjük a házba; a lakás legcsendesebb zugát biztosítjuk számára, stb.
  • csökkentjük a hirtelen hatás mértékét – például egész Szilveszter este hangos zene szól, és a villanyt is felkapcsolva hagyjuk
  • amennyire csak tudjuk, lefárasztjuk Szilveszter estére – nagy kirándulás, stb.
  • szélsőséges esetben érdemes állatorvos segítségét kérni (enyhe nyugtató)

Hallgassuk meg Korom Gábor az RTL Reggeli műsorában elhangzott gondolatait a témában:

Hogyan ne stresszelje kutyáinkat a szilveszteri petárdázás?

Üdvözlettel, TM Magyarország


Ezt már láttad?

Korom Gábor további írásai