Lehel Gábor és Miyu, a “japán”


Shiba inujáról mesél Lehel Gábor, aki Miyunak megtanította a villanykapcsolást, vezetése alatt a pénzügyi szektorban elsőként lett kutyabarát munkahely az Union Biztosító.

Kölyök Program : Mióta vagy kutyás? 

Lehel Gábor: Gyerekkoromban volt egy próbálkozásom, de annál a kérdésnél, hogy kutya legyen vagy kert, a kert, pontosabban a nagymamám nyert.☺Már elmúltam 30, amikor a családba került egy havanese, ő a szüleimmel él. De mindig ott volt a gondolat, hogy de jó lenne…

Miért shiba inu? – kutyabarát munkahely

Kezelhető méretű, különleges és amolyan igazi kutyát szerettem volna. Aztán eljött a „pillanat”, egy bevásárló központ parkolójában megláttam egy ilyet, kiugrottam a kocsiból…, így lett shiba inu. Tényleg minden összejött: felhívtam a tenyésztőt, pont volt egy alom, pont elvihető korban. Egy hét múlva, 2016. április 2-án már nálam volt Miyu. Mivel japán fajta, japán hangzású, lánykutyához illő nevet kerestem. 

Hogy kerültetek a Kölyök Programba? 

Fontosnak gondoltam, hogy menjünk oviba, hogy legyenek Miyunak társai. Sose felejtem el: beléptem az őrmezői  kapun és mindenki fogta a fejét, hogy Úristen, neked shibád van! Megijedtem, hogy ez most egész pontosan mit jelent? Kresák Ági azonnal elkezdett vadul telefonálni, beszélt Korom Gáborral, hogy itt van egy ember egy shibával. Mint kiderült, épp indult egy Kölyök Tanfolyam Gáborral, úgy ítélték meg, jobb lesz, ha mi az ovi helyett a suliban kezdünk. Így kerültünk a Kölyök suliba a Normafára.

Gyerekkoromat a természet közelében töltöttem, aztán jött a munka, a multinacionális nagyvállalat, az irodai lét. A Kölyök Program kapcsán realizáltam, hogy mennyire elszakadtam a természettől. Ahogy Miyuval kimentünk a pályára, a Normafához, minden adott volt, hogy totálisan elfelejtsem a munkát. Egy olyan  témakörrel ismerkedtem meg, ami rendkívül érdekel, profi rendszert ismerhettem meg, tökéletes előadásban. 100%-os kikapcsolódás volt.

 Mit vártál a Kölyök Tanfolyamtól?  

Azt gondoltam, hogy iskolába vinni a kutyát normális dolog, szakemberek kezébe kerülök, ezt így kell csinálni. Hasznos és jó kikapcsolódásnak tűnt. Az is lett. És még annál sokkal több.

A végére azt a konklúziót vontam le, hogy ez nem kutya- hanem embersuli. Ma már elmondhatom, hogy ha valaki megkérdezi, hogy melyik volt a legjobb iskola, ahova valaha jártam, akkor azt mondom a Kölyök Tanfolyam és a Kölyök Pro. Megtanultam például, hogy mennyire fontos a kedves határozottság és a kedves következetesség. Ezt nemcsak Miyunál, hanem az élet bármelyik területén tudom kamatoztatni.

Mi tetszett a legjobban a tanfolyamon? 

Maximálisan megbíztam Gáborban és csapatában.
Sok mindent tanultam, Miyuról, Miyutól, magamról. Ha kutyád van, az visszaránt a jelenbe. A munkám része, hogy tényadatokkal foglalkozom, ami már a múlt ill. a jövőbeni célok megvalósításán dolgozom. De Miyu a most. Ha természetet járunk, ha mellettem fekszik, ha gyakorlunk, az a jelen.

De a módszerről is kell beszélni. Az is fontos, hogy nagyon közérthető módon tanultunk és mire hazaértünk, már várt az anyag írásos formában is. Határozottan, de nem agresszívan számon kérték, hogy megcsináltuk-e a házi feladatot, ami szerintem fontos. Lépésről lépésre haladtunk, de a tanfolyam végén összeállt a teljes kép, nagyon tetszett az azt szimbolizáló „hordó”.

Mit értél el Miyunál?   – kutyabarát munkahely

Nem volt különösebb elvárásom. Szerettem volna, hogy jól működjünk együtt. Egymástól tanultunk, párhuzamosan haladtunk és fejlődtünk.

Már a tanfolyam alatt is ért olyan élmény, amire nagyon büszke voltam: álltunk körben, minden kutya a gazdánál ült póráz nélkül, és nekünk Miyuval kellett szlalomban megkerülni az összes kutyát, gazdástul. Az elképesztő volt, hogy én ilyenre képes vagyok. De azóta elmondhatom, hogy egy ilyen, nem könnyű esetnek ítélt kutyafajtával gond nélkül erdőt-mezőt járunk, találkozunk őzekkel, nyúllal, rókával. Le tudom állítani.  Aztán megtanultunk villanyt kapcsolni és „kerül” gyakorlatként az Írott-kő is megy (ld. videók lent – a szerk.).

Azt érzem nála, hogy bármit meg tud csinálni, csak el kell kapnunk egymás figyelmét.  Ott a suliban nyílt ki a világ, hogy ilyen típusú egymásra hangolódás létezik. Miyuval mára szabadon, de tudatosan működve tudunk együtt élni.

Voltak nehéz pillanatok?  – kutyabarát munkahely

A tanfolyam közepe táján jártunk, amikor már minden kutya minden feladatot megcsinált, az enyém viszont egyszer csak oda se jött. Annyira elkeseredtem, hogy azt hittem feladom. Nem akartam, hogy az legyen a normál üzemmód, hogy pórázon rángatom a kutyámat. Utólag megtudtam, hogy Korom Gábor pontosan érzékelte a válságot, de úgy döntött, hogy nem lép közbe.

Végül nem adtam fel, beleálltam: onnantól kezdve heti 3-4-szer mentünk a Normafára, ott gyakoroltunk, munka után, este kilenc, tízig. Jólesett, hogy a vizsga után (ami nagyon jól sikerült), Gábor külön kiemelte a befektetett energiámat.

Mit tanácsolnál egy új kutyásnak?  

Mindenképpen menjen el egy suliba, szakemberekhez, akik segítenek megérteni, hogy mit  kell tudni egy kutyáról és hogyan tud igazán jól működni a kutya-gazdi kapcsolat.  Tanulni és invesztálni kell abba, hogy sikerüljön. 

Ha mindenki elvégezne egy kutyaiskolát, kialakulna a tudatosság.  Csak egy példa Miyuról: ha valaki őhozzá odajön, azt elküldi. Nekünk a találkozások és ismerkedések a nehezek, emberrel, kutyával. Miyu nem szereti a hirtelen bizalmaskodást senkitől, de megtanultam, hogy ha az ő tempójában történnek az események, akkor már minden rendben van. Az a tapasztalatom, hogy 100-ból 99 ember ráengedi a kutyáját a másikra. Egy tanfolyamon a gazda megtanulja, hogy ezt ne tegye, de legalábbis kérdezze meg, ezzel sok konfliktus megelőzhető.

Kutyásnak lenni szerintem vállalás, közös tanulási folyamat és addig soha nem tapasztalt dimenziók, ebben a sorrendben.

Miyu a videókon:
A kutya felkapcsolja a villanyt!
Kerülés


Ezeket már olvastad?

A rovat további cikkei ismert gazdák kutyáiról itt találhatók: Ismert Tükrös Gazdák