Nyüzsi, aki a gazdái helyett is hall mindent


Minden kutya különleges és a Tükör Módszeres Kutyasulik oktatói igyekeznek az összes hozzánk érkező gazdát kutyájára szabottan tanítani. Mégis vannak emlékezetesebb történetek: ilyen Nyüzsi kutyáé, aki egy siket család tagjaként vett részt a Népszigeti Kutyasuli tanfolyamán. Jelnyelvi tolmács segítségével beszélgettünk gazdáival a kutyázásról, a Kutyasuliról és élményeikről.

Kedves Nelli és Álmos: Kezdjük az elején, miként került Nyüzsi a családotokba?

Álmos: Anyukám látott egy facebook bejegyzést Nyüzsiről a Jack Russel fajtamentő oldalon, aki három testvérével került gondozásba. Sajnos az egyik kölyök és az anyakutya meghalt, de két fiú és egy lány túlélte a mentést. Én már nagyon régóta vágytam egy Jack Russel terrier kutyusra és jelentkeztünk a várólistára, hátha megkapjuk az egyik kölyköt: Csodák csodájára engem választottak!

Kassai Kornélia (Nelli), Álmos édesanyja egészíti ki a történetet: A mentést követően egy Jack Russel aktivista, Szilágyi Réka vette a kutyusokat magához és napról-napra mutatta, hogy milyen elkötelezetten gondozza őket. A képeket nézegetve mi szépen beleszerettünk a kutyusokba, pedig láttuk, hogy mekkora munkát jelent a két-három óránkénti kelés és etetés ilyen kicsi kutyáknál. A családunkban mind a négyen hallássérültek vagyunk, de nagyon szerettünk volna egy kutyát,aki azon kívül, hogy helyettünk is hegyezi a fülét és szól nekünk, ha valami történik, az életünk részévé válik.

Mit vártatok a Népszigeti Kutyasulitól a tanfolyam elején?

Nelli: A Kutyasulira egy halléssérült ismerős ajánlására jutottunk el. Azt javasolta, hogy az alapfokú és a középfokú tanfolyamok elvégzése után menjünk majd el a hangjelző segítőkutya képzésre. A tanfolyamokat sikeresen abszolváltuk, de a járvány és logisztikai nehézségek miatt Nyüzsi segítőkutya kiképzése még várat magára. 

Mi volt a legemlékezetesebb tapasztalás, élmény a közös tanulás során?

Álmos: A Kutyasuli oktatói nagyon kedvesek voltak, a tanfolyamon én is nagyon sokat tanultam a kutyákról és nevelésükről. Jó élmény, és örök emlék marad az egész tanfolyam: nagyon jó volt látni, hogy milyen okos kutya Nyüzsi és mennyit fejlődik a Kutyasulin.

Nelli: Az alapfokú tanfolyamra én jártam Álmossal együtt, de az oktatók javasolták, hogy a középfokú vizsgára már Álmos készüljön Nyüzsivel. Egyrészt Álmoshoz jobban kötődött Nyüzsi már akkor is, nagyon figyelt rá, másrészt az ő laza, fiatal lendülete jót tett a közös munkájuknak. A gyakorlati nehézséget az jelentette, hogy míg mi a tolmácsra figyeltünk, aki eljelelte az oktató szavait, időről-időre lemaradtunk a gyakorlati útmutatásokról, hiába igyekeztek az oktatók segíteni nekünk egyénileg is. Így nem is minden foglalkozás ment annyira könnyedén, de összességében siker volt a tanulás.

Minden kutya egy egyéniség, kérlek meséljetek arról, hogy mit élvez Nyüzsi a legjobban az életben?

Álmos: Nagyon igényli, hogy foglalkozzanak vele: panaszkodik, ha nem rá figyelünk. Nagyon szeret játszani, még séta közben is legszívesebben végig játszana. Ha valaki hazaér a családból, vacsora után rögtön jön játszani hozzánk. Otthon a labdafüggők táborának tagja és persze van számos kutyajátéka, de séta közben már inkább a botokat és a gallyakat részesíti előnyben. Számára az egész élet egy nagy játék!

Nelli: Szerencsénkre Nyüzsi már pontosan tudja, mit szabad és mit nem szabad tennie. Itthon Álmos szokott dolgozni vele, klikkerrel is tanulnak. 

Álmos: Igen, az egyik trükkünk, ami már túlmutat a tanfolyami anyagon, hogy megtanítottam puszit adni és Előd testvéremet odahívja, ha mutatom az Előd jelét. Hanggal és jellel egyaránt kommunikálunk, nagyon ügyesen figyel rám. Most azt szeretném megtanítani neki, hogy jelre a hátára forduljon!

Említettétek a segítőkutya képzést, még milyen terveitek vannak a jövőre nézve Nyüzsivel?

Nelli: Szeretném még képezni őt, mert megszokta, hogy csendes helyen lakunk, de a városban sok az inger számára és ettől feszült lesz. Ráadásul, ha labdát lát képes még elszaladni és noha a gyerekekkel nagyon barátságos, a kutyáktól még tart. Ezeken szeretnék dolgozni a jövőben, hogy biztonságban érezhesse magát. Ahogy Álmos fogalmaz: Nyüzsi egy emberbarát antiszoc kutya…

talán pont ez az emberközpontú és bizonyos mértékű érzékeny jellem teszi Nyüzsit tökéletes társsá egy ilyen szerető családban!

Fotók: a család tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!