Nyissa nagyra kérem: fogakat mosunk! –  fogápolás II.


Egészségügyi sorozatunk előző részében a kutyák szájhigiéniának fontosságáról olvashattatok. A prevenció egyik legfontosabb része a rendszeres fogmosás, főleg ha fogkőre hajlamos kutyánk.

Na, de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

  • A szoktatás ideális esetben már kölyökkorban kezdődik: először a kutyus megismerkedik a fogkefével és azzal a jelenséggel, hogy a gazdi a szájához nyúl. Készítsünk be sok jutifalit és először csak kívülről simogatva a kutyus szája környékét, megmutatva a fogkefét, többszöri próbálkozás után jussunk el oda, hogy a fogkefét a kutyus szájába helyezzük. Ez egyáltalán nem magától értetődő a legtöbb ebnek, sőt vannak, akik kifejezetten érzékenyek arra, ha a fejükhöz nyúlnak. Legyünk türelemmel és dicsérjünk, jutalmazzunk minden együttműködő pillanatot!
  • Fokozatosan építsük fel azt, hogy a megfelelő – ha a kutya fejmérete szükségessé teszi, kifejezetten kutyák számára kialakított hosszú nyelű – fogkefét a szájba helyezzük és finom mozdulatokkal alul-felül, hátul-elől megtisztogatjuk a fogakat. 
  • A fogmosáshoz használjunk kutyák számára készült fogkrémet: sajnos még mindig előfordul, hogy az ember gyerekek számára készült fogkrémet ajánlják a gazdik figyelmébe, de ezek gyakran tartalmaznak nyírfacukrot/xilitet, amelyből már egy minimális mennyiség is halálos mérgezést okozhat kutyáknál. Ne kockáztassunk, válasszunk állatpatikából!

Bizonyos fajták esetében érdemes külön egyeztetni állatorvosunkkal a megfelelő fogmosási technikákról: ilyenek a nyomott orrú kutyusok, mint a mopsz vagy azok, ahol az állkapocs illeszkedése miatt a fogak közötti rések nem szabályosak, például a csivavák esetében. Ne habozzunk, kérjünk szakértői tanácsot, hogy megelőzzük a gondokat!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!